Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2598Zsinagóga - Csodarabbik Útja Fogadó

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 3909 Mád, Táncsics u. 38.
GPS koordináta N 48.196126,E 21.277631
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

https://www.facebook.com/csodarabbikutja/

e-mail:

Telefon:

Tel: 47/348-003

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-09 - Látogatás dátuma: 2016-09-10 - Utolsó módosítás: 2016-09-15A Tokaj-Hegyalja régióban található település zsinagógája 1785-ben, későbarokk stílusban épült, és Magyarország egyik legrégebbi zsinagógájának számít. Tervezői ismeretlenek, de a feltárás rávilágított, hogy lengyel-litván hatások mutathatók ki rajta.

A zsinagóga Mád középpontjában helyezkedik el, a gótikus katolikus templom és a későbarokk református templom közelében. Az együttes zsidók és nemzsidók sok évszázados békés egymás mellett élését jelképezi.

Bár a zsinagóga 1953 óta szerepel a történeti műemlékek listáján, az állagmegóvási, felújítási kísérletek sokszor több kárt tettek benne, mint segítettek volna. A nyolcvanas években volt próbálkozás az épület megmentésére, melynek teteje addigra félig beomlott. Könyvtárat alakítottak ki benne, és felújították a tetőszerkezetet, de a munka abbamaradt, ráadásul közben a 19. századi falfestmények is tönkrementek. Az ezredfordulóra a zsinagóga ismét veszélyes állapotba került: a tető beázott, a falak megrepedeztek, megfakult és lepergett az alacsony minőségű falfestés.

A látszólag reménytelen helyzeten az a tény változtatott, hogy a New York-i World Monuments Fund Jewish Heritage Grant programja kezdeményezte a zsinagóga feltárását - ami aztán az épület tulajdonosát, a Kincstári Vagyon Igazgatóságot arra ösztönözte, hogy megbízást adjon a rekonstrukció tervezésére. A kivételes nemzetközi összefogásban megvalósult rekonstrukció 2000-ben vette kezdetét.
A helyreállított zsinagóga új funkciókat is kapott: koncerttermet, konferenciaközpontot, előadótermet alakítottak ki benne. 2004. május 9-én a magyarországi Holocaust 60. évfordulójának megemlékezései keretében került sor a helyreállított épület ünnepélyes átadására.

A zsinagóga belső és külső rekonstrukciója 162 millió forintba került, ennek nagy része a Kincstári Vagyon Igazgatóság költségvetéséből származott. A World Monuments Fund Jewish Heritage programja 80.000 dollárral járult hozzá a rekonstrukcióhoz, és mintegy 5000 dollár szponzoroktól származik.
Az Europa Nostra építészeti örökség megőrzéséért adható oklevelét kapta meg a mádi zsinagóga az épület sérült szerkezetének és gazdag belsőépítészeti jellegzetességeinek helyreállításáért és újjáépítéséért.

A krónikák feljegyezték, hogy építésénél asszonyok és gyermekek hordták a köveket, hogy idegen kezek ne érintsék a megszentelt darabokat. Ma is azt tartják, hogy a templom soha nem került megszentségtelenítésre. Bensőséges intimitás jellemzi a belső teret, a látogató az ajtóban ámulva gyönyörködik a látnivalón. Az épület külső barokk és copf építészeti stílus harmonikus keveredését mutatja, és teszi egyik legszebb magyarországi zsinagógájává.

A zsinagógával szemben lévő egykori rabbilakás és jesiva (vallási főiskola) a XVIII. században épült barokk stílusban.
A zsinagóga irányából földszintes, a város felől emeletes épület a barokk építészet szép példája. A városkép egyik kiemelkedő értéke a kétszintes, szegmensívű árkádsort magában foglaló épület, amely a katolikus templom felől nyújtja a legszebb látványt. Az épület nagyságát az egykor itt működő híres jesiva látogatottsága indokolta.

Az épület felújítása 2007-ben kezdték meg és a nyagközönségnek, zarándokoknak 2015-ben nyitották meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *