Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6026Széll kastély - Hadtörténeti és Helytörténeti kiállítás

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 8517 Magyargencs, Petőfi u. 144.
GPS koordináta N 47.377520,E 17.285920
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.magyargencs.gportal.hu/

e-mail:

magyargencs@globonet.hu

Telefon:

+36 89/552-204

Megjegyzés:

Hétvégén:89/346-198 , 30/339-6774

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-04-28 - Utolsó módosítás: 2015-03-09Magyargencs eredetileg a történelmi Vas vármegye részét képezte, s helyén több Gencs nevű település állt: Egyházasgencs, Gyulagencs, Bencegencs.

Magyargencs település
Kemenesalja északkeleti részén, a Marcal folyó mentén húzódó település, Magyargencs és környéke régi idők óta lakott hely.
A honfoglalást követően a kialakult gyepű-védelmi rendszerben, mint hátsó határvédelmi területen lévő település azonosítható a község. Közvetlenül a faluról szóló írott emlékek, hiteles történelmi adatok azonban csak a XIII. század második felétől vannak. Nevét először egy 1268-as oklevélben említik meg Guench néven. Az 1700-as évektől Magyargencs a neve.
A település a középkorban Laki Kaczor és a Gencsy család birtoka volt, de a 16. században gróf Cseszneky György győri várkapitány is gencsi birtokos volt. A 19. században a Károlyi, Radó, Hátzky, Hertelendy, Kisfaludy és Gömbös családok rendelkeztek a faluban nagyobb földbirtokkal.
Magyargencsen hajdanán több főúri kastély és nemesi kúria is volt, mára sajnos egy részük eltűnt, vagy átépítették azokat, viszont a három legnagyobb még ma is eredeti szépségében hirdeti a letűnt idők hangulatát:

  • A Hátzky kúria (Petőfi Sándor u. déli vége) mai arculatát 1860 táján alakították ki. Az alsó faluvégen található kastély a XIX. század elején épült romantikus stílusban. Jellegzetes, két körbástyás arculatát 1860-ban kapta. Magántulajdonban van.
  • Hátzky-Barcza kúriát (Petőfi Sándor u. 78.) késő eklektikus stílusban, 1904-ben Hátzky Sándor földbirtokos építette, majd a Barcza család tulajdonába került. Késő eklektikus jellegű épület. Dísztermében század eleji igényes kivitelű cserépkályha található. Magántulajdonban van.
  • Hertelendy-kúria (Petőfi Sándor u. 82.)a mai óvoda épülete arról nevezetes, hogy itt lakott Hertelendy Miklós (1813-1877) huszár ezredes, a magyar szabadságharc egyik neves alakja, kinek síremléke a magyargencsi Ótemetőben található. Az épület jelenleg óvodaként működik.

Figyelemre méltó még a római katolikus templom belső kialakítása is, mely magán hordozza az építészet XVIII. századi barokk jegyeit. Az evangélikus imaház az elmúlt évben lett felújítva

Széll kastély
A kúria felépítése Kerkapoly Károly nevéhez fűzhető, 1885-1891 közé tehető. Kerkapolyy közgazdász és jogi végzettségű, főiskolai tanár, majd egyetemi tanár volt. 1870-1973 között pénzügyminiszteri tisztséget viselt, 1878-ig országgyűlési képviselő.
1911-ben a család utód hiányában kihalt, a birtok és a kúria Radó Gyulára szállt.
A kúria épülete 1916-ban leégett, s az akkor történt helyreállításkor kapta jelenlegi formáját.
1935-ben került Széll Emilné Radó Cecília tulajdonába. Férje Széll Emil Vas vármegye főszolgabírója volt.
A család Veszprém megyei ágának leghíresebb tagja Széll Kálmán volt, aki 1899-1903 között Magyarország miniszterelnöke volt.
A kastélyt a II. világháború után államosították, majd 1950-ben állami gazdaság kezelésébe került, irodaként, lakásként, raktárként használták.
1979-ben került a község tulajdonába, felújítását 1982-ben kezdték meg, iskola elhelyezése céljából. Ma a könyvtárnak és a helytörténeti múzeumnak ad helyet és ismét felújításra szorulna

Hadtörténei és Helytörténeti kiállítás
Magyargencsen 2009. augusztus. 15-től működik a Hadtörténeti és helytörténeti kiállítás, valamint hadipark. 22 db haditechnikai eszköz, köztük a 4025 oldalszámú MiG-21 MF repülőgép, T-55 harckocsi, légvédelmi lövegek, tarackok kerültek bemutatásra, felvonultatva a II. világháborútól a 90-es évek közepéig rendszerben állt tüzérség, légvédelem jelentős részét.
A parkban lehetőség van közelről megtekinteni az eszközöket, egy részük belülről is megnézhető. Ezzel párhuzamosan a kastélyépületben 1848-as I. és II. világháborús kiállítás kapott helyet, valamint a folyamatosan bővülő helytörténeti kiállítás látható. Lehetőség van iskolai csoportok részére történelem órák tartására a helyszínen.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *