Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5484Esterházy Kastély (Kamalduli rendházak)

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Majkpuszta
GPS koordináta N 47.497522,E 18.338339
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom

Internet:

http://www.majk.hu

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-26 - Látogatás dátuma: 2014-12-06 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A kastély teljes felújítása (belső-külső) a végéhez közeledik, hivatalos nyitás a nyilvánosság részére 2014. május 20.

Monte Corona Műemlékvédő Egyesület
A közhasznú szervezet, célja: a magyarországi műemlékek és kulturális örökség védelme.
Egyesületünk elsősorban a majki kamalduli remeteséggel foglalkozik, segíti a MNG ( Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ) munkáját a műemlékegyüttes helyreállításában, a végső hasznosítás kidolgozásában, az ezzel járó mindennemű egyéb munkálatban.Igyekszik kapcsolatot tartani a környék civil szervezeteivel.

A majki terület 1828-ban került vissza az Esterházy családhoz, János fia Miklós visszaszerezte Majkot a családnak.
Az új tulajdonos házasodó fia részére minden kényelemmel ellátott otthont rendezett be Majkon. A foresteriát átalakíttatta minden igényt kielégítő kastéllyá, a munkálatokhoz felhasználva a premontrei kolostor még meglévő köveit. A tavakat kitisztították, a kastély alatti tó vizén cölöpökre épült fürdőház szolgálta a strandolás örömeit, amely egészen az I. világháborúig használatban volt. A remetelakokba a belső cselédség költözött, a majorsági épületekben kovácsok, lovászok, iparosok rendezkedtek be. A kastély körül – a kor divatjának megfelelően – ritka és értékes fakülönlegességeket ültettek, illetve különböző dísztárgyakat helyeztek el, kialakítva ezzel egy elegáns angolkertet.

A kastély belső udvarán egy reneszánsz stílusú, négyszögletes kávájú kutat helyeztek el, amely még ma is látható. Oldallapjait az Esterházy család címerét tartó angyalok, griffek, rózsák díszítik. A kút 1980-as években történő feltárása során föld alatti folyosórendszer bejáratára bukkantak, amelynek ágai összeköttetésben állnak a cellaházakkal is, kijáratát pedig a kolostoron kívül találták meg. Rendeltetése és eredete egyelőre tisztázatlan, a beomlások miatt feltárása még nem sikerült. A közbiztonság is megszilárdult, az erdőkben erdészek, a faluban az uradalom hajdúja és egy tizedes vigyázta a rendet. A rendházból kialakított kastély az Esterházy család téli lakhelye lett – nyáron csákvári kastélyukban laktak – egészen a II. világháború végéig.

1945 után az Esterházy család egy cellalakásban talált menedéket. Egyik fiuk a háború, másik a háború utáni paralízisjárvány áldozata lett, a családfő, Esterházy Móric gróf, és egyetlen lánya, Mónika Bécsbe távozott. A grófné és testvére azonban maradt: Esterházy Móricné, született gróf Károlyi Margit és Emma testvére egészen 1973-ig lakták a cellaépületet, kétkezi munkájukkal keresve meg a megélhetésükhöz szükséges pénzt.

A háború után a kastély tábori kórházként, munkásszállóként, lakóépületként funkcionált. 1946-tól a Magyar Írónők Köre bérelte a kastélyt, alkotóházként használták és a bérleti díj fejében helyreállíttatták a kastély jobb szárnyának tetőzetét.
Az 1950-es években üresen állt az épület, nyaranta úttörők táboroztak az évszázados falak között. 1962-ben az Országos Műemléki Felügyelőség hozzákezdett a rekonstrukcióhoz, többek között ekkortájt restaurálták a refektórium freskóit is. Néhány cellaházban kiállítás kapott helyet, a többit üdülővé alakították át.
A zárt épület együttes, vezetéssel (óránként) látogatható. Az egykori remeteségből ma 17 remetelak maradt fent. A kis házak homlokzatán az egykori alapító családok címerei láthatók, Esterházy, Gyulafy, Cziráky, Erdődy, stb.Ma a remeteházak (egy kivételével, múzeum), üdülő házakká vannak átalakítva

2001 óta a Műemlékek Állami Gondnoksága felügyeli az épületegyüttest, ám a kastély teljes rekonstrukciója lassan halad előre. A 90-es években a cellaházakat felújították. A kilátóhelyként funkcionáló templomtoronyból Esterházy Pál Harmonia Caelestis című művének dallamai csendülnek fel bizonyos időközönként harangjáték formájában.
Az udvar végében lévő Esterházy kastély felújítását 2005-ben elkezdték, egyes részei látogathatók.

A remeteség előtt a főút (Oroszlány és Vértessomló) felöl van egy kis horgász tó, a partján egy kitűnő konyhájú Étterem, ajánlom étkezéshez: "Vendéglő a négy remeteséghez".

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *