Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3596Forgách Kastély

Kategória Kastély , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

Cím 4644 Mándok, Szent István tér 9.
GPS koordináta N 48.320129,E 22.186647
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.forgachkastely.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Lakatos Márk - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2017-05-12 - Utolsó módosítás: 2017-11-24----------------- 2013.08.21. ---------------
Felújítják a Forgách kastélyt!
-------------------------------------------------------------------------------

Fontos mérföldkő volt Mándok történetében, hogy 1720-ban mezővárosi rangot kapott, s a lakosok polgárjogot nyertek. Ez az ipar és kereskedelem fellendüléséhez vezetett, s mintegy folytatása volt a vásártartási jog révén beállott fejlődési tendenciáknak. Mindezeket megerősíti az, hogy a Forgách-ok Mándokot tették meg uradalmuk központjának, ennek egyik látható jele az 1750-ben épített kastély – mely napjainkban nagyon leromlott állapotban van.

Meghirdették a "Kastélyok Nyitott Hétvégéje" akciót, felvettem a látogatási programomba. Írtam a szállodának, visszaigazolást is kaptam az Gonda Gabriella szállodaigazgatótól, egy látogatási lehetőségre, szívesen látnak.

Köszönjük szépen a lehetőséget a látogatásra.
Vendégszerető módon fogadtak bennünket, egy vezetés keretében megismerhettük a kastély (kastélyszálló) történetét, hányatott sorsát és újraéledését.
Az általunk ismert kastélyszállodák sorában (kevés az amit személyesen nem ismerünk), az Nr.:1. helyre került.
A konyhát ki is próbáltuk egy ebéd keretében, gyorsan, udvariasan kiszolgáltak, ízletes ételeket ehettünk, csodás környezetben, a díszteremben terítve és felszolgálva.

A kastély újkori története 2010 után került, amikor a mai tulajdonosok megvásárolták és újjáélesztették.
A helyreállítás során megtartották történelmi múlt eleganciáját, melyet a jelen kor modern szolgáltatásaival ötvözték, a kényelem és a luxus késő barok stílusában.

Fiatal, energiával teli személyzet gondoskodik a vendégek kiszolgálásáról.
A felújítás léptékéről egy mondat: a kastély faburkolati-díszítési munkáit egy 50 személyes csapat végezte, egy évi munkájuk eredménye a ma látható berendezés.

A múlt története.
Az 1560 utáni években a község új birtokosokat kap a gácsi Forgáchok személyében, kiknek szerepe, tevékenysége átnyúlik a XX. század első felébe. A török megszállás idején e terület kiesik a pusztítás köréből, így viszonylag békésebb élete volt a település népének.

Fontos mérföldkő volt Mándok történetében, hogy 1720-ban mezővárosi rangot kapott, s a lakosok polgárjogot nyertek. Ez az ipar és kereskedelem fellendüléséhez vezetett, s mintegy folytatása volt a vásártartási jog révén beállott fejlődési tendenciáknak. Mindezeket megerősíti az, hogy a Forgách-ok Mándokot tették meg uradalmuk központjának, ennek egyik látható jele az 1790 körül épített kastély mely a felújítása előtt nagyon leromlott állapotba került.
A kastélyra az idehaza a kastélyoknak jutott sors a jellemző, falai között volt a Szovjet hadsereg, mezőgazdasági szövetkezet, gimnázium, stb., melynek eredményeként kifosztották, átalakították, eredeti szépségeitől megfosztották.

A kastély U alaprajzú földszintes, késő barokk épület, emeletes középrizalittal és manzárdtetővel. Az az utcai oldallal szinte teljesen azonos rizalittal, a háromszögű oromzatban a Forgách címerrel.
A kastélyban jelentős műgyűjtemény volt, melynek sorsa ismeretlen. Egykor gyönyörű volt a kastély parkja is.

Tulajdonosa a Templomos Lovagrend Tiszántúli Priorátusa Egyesület, elkezdte ugyan az épület felújítását (2000), jelentős összegű állami támogatással, de sajnos a munkálatok abbamaradtak, 2005-ben ismét eladó sorba került.

A park fennmaradt, értékesebb növényállományának részét képezi egy idős, kettős, nyit­ott már hiányos vadgesztenye­ fa-sor, két darab, 170 éves, hatalmas, tarkalevelű platán, több hegyi juhar, tölgyek, fekete fenyő, liliomfa, magas kőris, magyar kőris, hárs, dió, mezei juhar, szomorú gyertyán. Az eredeti park egy részét leválasztották és a település sportpályája található.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *