Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2066Vízierőmű - Ikervár

Kategória Vízierőmű , Műemlék , Utazás , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím Ikervár, Erőműcsatorna
GPS koordináta N 47.217622,E 16.934350
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

A Múzeum zárva, nem látogatható!

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-05-11 - Látogatás dátuma: 2013-05-06 - Utolsó módosítás: 2013-05-11Az ikervári vízerőmű a Vas megyei Ikervár mellett, a Rába folyó egy külön csatornáján működő vízerőmű. Magyarország első vízerőműve, mely napjainkban is üzemel.

Az erőmű terveit Gothard Jenő készítette. A Batthyány család 1896-tól kezdte meg az építkezést, 1900-ban adták át. Kezdetben közel 600 kW-os teljesítményű svájci gyártmányú gépek működtek benne, melyeket a zürichi Escher Vyss gépgyár turbinái hajtottak. Ezek még egyenárammal látták el a környező településeket, és ez szolgálta ki Szombathely és Sopron elektromosenergia-igényét is.

Ennek az erőműnek köszönhetően Ikervár lett első elektromos rendszerrel ellátott falu Magyarországon és az ikervári Batthyány-kastélyban előbb volt elektromos világítás, mint a bécsi Schönbrunnban.

Az 1925-ben végrehajtott rekonstrukció során áttértek váltakozó áramra, az erőmű teljesítménye 1540 kW lett. A rekonstrukció során új Ganz gyártmányú Francis-turbinákat és generátorokat szereltek be. A gépházban ezekből egy-egy darabot bemutatás céljából működőképes állapotban megőriztek.

1995-ben privatizálták. Ekkor újabb korszerűsítés történik, mely során svéd turbinákat és generátorokat építettek be összesen 2280 kW teljesítménnyel. Az épület és kapcsolódó berendezések ipartörténeti emlékhelynek minősülnek, a fontosabb helységei látogathatóak voltak, napjainkban a múzeum zárva tart.

Befejeződött az ikervári vízerőmű felújítása a Rábán, a már muzeális értékűnek számító, 1896-1900 között, Gothard Jenő tervei alapján felépült ipari létesítményt 456 millió forintos ráfordítással újulhatott meg - közölte az MTI-vel szerdán a Szombathelyi Vízerőmű Kft.

A beruházás költségeit fele részben az Európai Unió, fele részben a magyar állam állta, a fejlesztés az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében, a Környezet- és Energia Operatív Prorgam (KEOP) pályázati forrásainak felhasználásával valósult meg - tartalmazza a cég közleménye.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *