Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3464

Apponyi Kiskastély - Kastélyszálló

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7057 Medina, Rákoczi F. u. 21.
GPS koordináta N 46.468595,E 18.646550
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://www.apponyi-kastely.hu/

e-mail

info@apponyi-kastely.hu

Telefon

+36 30 860 9564

Megjegyzés

Kapcsolat: Horváth Csilla
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2012-05-24 - Utolsó módosítás: 2015-05-04Az Interneten keresgélve akadtam rá a kastély WEB lapjára. Korábban már szerepelt, mint műemlék épület a kastélyos adatbázisomban, de nem volt róla semmilyen információm. Most nagyon örülök, hogy szépen felújították, és egy működő családias szálláshely került kialakításra benne.

Forrás: http://www.apponyi-kastely.hu/
Az M6-os autópályától 6 km-re fekszik az aprócska tolna megyei község, Medina.
A domboldalon fekvő falu határában épült  későklasszicista Apponyi Kiskastély a környező természetvédelmi területre tekint.

1760-ban épült – a kastélyparkban ma is álló – barokk kápolnáról elnevezett Pusztakápolna körüli majorságból, mára a kiskastély és Vadászlak maradt fenn, összalapterületük 1300 m2.

Az 1840-ben épült kastély 1850-ben került az Apponyiak tulajdonába. A hozzá tartozó 1200 holdnyi birtok utolsó lakója Nagyapponyi Dr. Gróf Apponyi Rezső 1882-ben Hőgyészen született, jogi doktorátust szerzett, császári és királyi kamarás lett. 1915-ben Bécsben feleségül vette báró Holt Franciskát. 1917-ben IV. Károly király Tolna vármegye főispánjává nevezte ki, 1918 októberében visszavonult pusztakápolnai (medinai) birtokára.

A "Bolond" gróf – így hívták a medinaiak. Imádta a lovakat, a vadászatot, és talán a kártyázást. Egy júliusi éjszakán, 1939-ben itt halt meg. A világháború után a kastélyt államosították, 1951-2002-ig általános iskola működött benne.


A látogatás előtt sok mindenre gondoltam, igen felújították, szép lehet.
A valóság, hát az bizony egészen meghökkentő volt, idézek a Kiskatély WEB lapjáról:
"Időutazás egy boldog-nyugodt világba: mintha a Gróf vendége lenne. Családias légkör, gondoskodás .... mint a Nagymamánál." Igen ez jól összefoglalja a látottakat, valóban mintha a Gróf vendégei lettünk volna. Az egész épület otthonos, a felújítás remekül sikerült, szép, minőségi munka, megtartva mindent ami a régmúltból származik, öttvözve minden kényelemmel.
Ez úton is köszönetet mondok Horváth Csilla ügyvezetőnek és munkatársának Annamarinak megköszönve a kedvességüket a látogatásunk során.

Talán két példát emelnék ki jellemzőül a sok-sok különös élmény közül. Az étterem a hajdani kocsiszínben került kialakításra, különös megjelenése furcsa a mai szemnek, de a kényelem és a látvány fenséges, a tégla mindenütt különös látvány, az OldTimer autócsodák látványa az asztal mellett különös hangulatot teremt a múltat idézve. Az étteremben elhelyezett toalet-ek kialakítása sem a szokványos, mintha a múltba lépnénk be. A mosdó, a csapok, a villany kapcsoló, mind-mind a régmúltat idézi.
A másik példa a sauna pihenővel, vizesblokkal a régi pajtában került elhelyezésre, megtartva az eredeti rönk gerendaházat, minden kényelemmel felszerelve, mellette a parkba illesztett szabadtéri medencével , pezsgőfürdővel és szalonna sütő hellyel, mindez magas minőségi színvonalon megvalósítva.
Ugyanígy sorolhatnám a kastély épületben is, de beszéljenek helyette a képek (lásd: képalbum).
A kastély parkja ápolt, gondozott, igazán pihenésre alkalmas környezet.

Forrás: http://www.apponyi-kastely.hu/
A kastélyszálló kifejezés szegényes, nem fedi a valóságot, mert légköre családias, gondoskodó …mint a Nagymamánál volt vidéken. Szemet-lelket gyönyörködtető nyugalom szigete.
3 hektáros parkja szinte a Sióig fut. Aprólékos kutatás előzte meg a renoválási munkákat, megcélozva az eredeti 1840-es állapot visszaállítását.  Legfőbb vágyunk: hűen visszaadni a korabeli viszonyokat. Az utolsó kézzel kovácsolt szeget is visszaépítettük. Megérte! Magyarország egyik legeredetibb állapotú műemléke várja, hogy nálunk vendégeskedjen.

A kastély egy részét lakó tulajdonos család az épület történelmét, az Apponyiak szellemiségét tisztelve eleveníti meg e sajátos hangulatot. A kastélyszálló mindösszesen hat, markánsan eltérő hangulatú szobát és egy lakosztályt kínál az idelátogatónak. E hely átható nyugalma, programok sokasága teszi tartalmassá az itt eltölthető rövidebb, hosszabb pihenést.

Barátságos éttermében a kifinomult konyha és az egyedülálló helyi borválaszték mellett a ragyogó veteránautók adnak pazar élményt. Üzleti, baráti, vagy családi találkozókra alkalmas külön helyiségek - úgymint a néhai grófi konyha üsttel-kemencével, a borozó, vagy a 250 éves kápolna esküvőkhöz - nyújtanak örök emléket. Éttermünk egyik helyisége egyben történelmi tárlat.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *