Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3746Hodossy Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 4115 Ártánd, Rákóczi út 79. (Óvoda)
GPS koordináta N 47.144470,E 21.753205
Régiół Észak-Alföld
Megye Hajdú-Bihar

Internet:

http://www.artand.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2011-12-04A település múltja az Árpád korba nyúlik vissza, a megye egyik legősibb faluja. 1075-ben I. Géza király írásos adományozó levele szerint a garamszentbenedeki apátságnak adományozta akkori lakosaival együtt. Az apátság kezéből a Sártványvecse nemzetség birtokába került, majd ezek kihaltával 1500 táján az Ártándyakra szállt. Legnagyobb földterülettel az 1740-es évektől a Hodossy család rendelkezett a településen.

A klasszicista stílusú kastélyt a 19. század elején építtette Hodossy Sámuel. A jelenlegi épület csak egy része a hajdani kastélynak, többi részét lebontották.

Az ártándi Hodossy-kastély történetének legérdekesebb személye a kastélyépítő Hodossy Sámuel fia, Miklós volt. Az udvarias, de igen szigorú földbirtokos karrierje 1827-ben kezdett felfelé ívelni, amikor először al-, később főjegyzővé választották, majd a vármegye országgyűlési képviselője lett.

Hodossy Miklóst, Kossuth Lajos 1848. november 20-án az erdélyi hadsereg kormánybiztosának nevezte ki. Miklós nem akarta vállalni, a megbízást, mivel a bukott kormány emberének gondolta magát. Végül jobb belátásra bírta a határozat: ha nem vállalja el a kinevezést, akkor viselje a börtön következményeit!
Az épület 1849. augusztusában, a debreceni csata után főhadiszállás volt, ahol Rüdliger orosz tábornok tárgyalt a magyar hadsereg fegyverletételéről Pöltemberg Ernő magyar tábornokkal. Négy nappal később Görgey Artúr Világosnál feltétel nélkül letette a fegyvert.
A fegyverletétel után Hodossy egy ideig bujdosott, majd feladta magát az osztrákoknál, börtönbüntetését kapott. Szabadulása után visszatért a birtokra, ezt követően a kastély a gazdaságának központja lett. A kastélyt lánya, Klára örökölte, aki Platthy József felesége volt, 1899-es halálát követően fia, Platthy Miklós lett a kastély új tulajdonosa, aki historizáló stílusban átépítette.

Később helyőrségi laktanyaként használták, így a háború során jelentős károkat szenvedett. A középső és jobb szárnya a háborúban annyira megsérült, hogy lebontották. A ma látható épület már csak az egykori kastély bal szárnya, melyben a II. Világháború vége óta óvoda működik.
Az egykori épület középtengelyében négy oszlopon nyugvó portikusz állt, melyet fenn kőbábos, posztamensekkel tagolt attika zárt.

A kastély oldalhomlokzatán a Bihar Vármegyei Múzeumi Emlékbizottság 1929-ben az 1848-as szabadságharc 80. évfordulója alkalmával emléktáblát helyezett el, melyen feltüntették annak a nyolc ártándi katonának nevét, akik életüket áldozták a szabadságért vívott küzdelemben.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *