Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3429

Inkey kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 8756 Nagyrécse, Kossuth út 65.
GPS koordináta N 46.489677,E 17.052689
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet

http://nagyrecse.nagykar.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Művelődési ház
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-05-23 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-04-25A település első ismert írásos említése 1263-ból való Reche alakban.

A település az újkőkortól bizonyíthatóan lakott hely, első ismert írásos említése 1263-ból való. A törökök többször földig rombolták, de újraépült. 1752-ben Inkey báró a Három királyok tiszteletére templomot építtetett. A szabadságharc idején – a néphagyomány szerint – a récseiek gerillaharcokkal zavarták Jellasics és Nugent tábornok utánpótlási vonalát, és részt vettek a nemzetőrség Mura menti védelmi harcaiban. A kilátástalan helyzet miatt Amerikába kivándoroltak emlékét az „Amerikai-kereszt” őrzi. A XIX. Század végén a romos templomot neoromán stílusban építették újjá.

A volt Inkey-kastély ma Művelődési Házként működik. Inkey László honvéd tábornok síremléke a helyi temetőben látható, mely védett képzőművészeti alkotás. A kastélykertben számos fafajta, köztük idős fák, például egy többszázéves mamutfenyő él, valamint itt kapott helyet a Millenniumi park.

Természeti értékei közé tartozik a területén lévő védett 70 hektáros fás legelő, mely egyike a ma már megfogyatkozott számú, idős fákkal – cserrel, bükkel, kocsányos tölggyel, gyertyánnal, mezei juharral, vadkörtével – borított zalai legelőknek.

A park különlegessége az 5,2 m kerületű himalájai cédrus és a 670 cm törzsű mamutfenyő. De a tujákkal szegélyezett parkban található még tulipánfa, vasfa, sima- és erdeifenyő is. A parkot Metzl Kamill urasági erdőgondnok telepítette. Az ő nevéhez fűződik a közeli - közigazgatásilag Csurgónagymartonhoz tartozó, de az iharosi erdészet kezelésében lévő - Ágneslaki Arborétum, valamint az iharosi Inkey-kastély parkjának tervezése és kialakítása.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *