Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3371Orczy kastély (Rehabilitációs Intézet)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 5052 Újszász, Abonyi út 1.
GPS koordináta N 47.281534,E 20.068348
Régiół Észak-Alföld
Megye Jász-Nagykun-Szolnok

Internet:

http://kastelyotthon-ujszasz.hu/

e-mail:

titkar@kastelyotthon.ujszasz.hu

Telefon:

+36 5656 552 420

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-12 - Látogatás dátuma: 2008-02-12 - Utolsó módosítás: 2015-01-02Újszászon az Orczy család 1721 óta birtokos, az Orczy kastélyt Orczy (I.) Andor építtette az 1880-as évek végén historizáló stílusban, Jász-Nagykun-Szolnok megye legnagyobb kastélyaként.
Parkban szabadon álló, tagolt tömegű, U alakú, kétemeletes kastély. A három egymással párhuzamos, kis hajlású nyeregtetővel fedett keresztszárnyat alacsonyabb, lapostetős, szintenként visszalépő, balusztrádos teraszú szárnyak kötik össze. A timpanonos középső keresztszárny keleti oldalán árkádos kocsiáthajtó. A nyugati homlokzat végein árkádos pavilon fölött balusztrádos terasz. A földszinti folyosók dongaboltozatosak, a többi tér síkmennyezetes. Belső: a középrizalitban a földszinten faburkolatos terem kandallóval, az emeleten az egykori nagyterem (megosztva), háromkarú lépcső öntöttvas korláttal, színes üvegablakok. A kastélyparkban egykorú pince és új építésű melléképületek., a park védelem alatt ál.
Orczy Zsuzsanna 1935-ben eladta a kastélyt az Isteni Megváltó Leányai apácarendnek, amely zárdát, valamint az idős apácák számára otthont és egészségházat alakított ki az épületben.
Az eredetileg 100 katasztrális holdas park területe napjainkra 23,4 hektárra csökkent, az egykori tölgy-, bükk-, amerikai dió-, platán-, fűz-, fenyő- és vasfaállományból mára már csak néhány példány maradt meg, a II. világháború előtt 160-féle fakülönlegesség volt itt. A kastély előtt tiszafák sorakoznak. A terület ősi fái a sziki tölgyek, a kocsányos tölgyek, a csertölgyek és a mezei juharok voltak. A természetvédelmi területté nyilvánított - részben újratelepített - parkban több új kiszolgáló épületet emeltek. A kastélypark egykori úszómedencéjének maradványa még látható, a tó is megmaradt.

Az államosítás után előbb rendőrképző iskolát helyeztek el a kastélyban, majd tüdőszanatóriumot és kórházat alakítottak ki benne. 1994-ben az intézmény a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézménye nevet vette fel.
Ma az intézményben 248 fő rászoruló ellátását végzik, akik pszihiátriai, vagy szenvedélybeteg problémákkal küzdenek.

A távlati tervek szerint a kastély privatizációját tervezik, az intézmányt új épület építésével kivánják kiváltani, 2012-ig.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *