Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6137Mikosd - Zierer kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9835 Mikosszéplak, Mikosdpuszta - (volt) Lengyár
GPS koordináta N 47.02963,E 17.00084
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Pusztulóban, szép tervek, de füstbe mentek.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2015-03-08 - Utolsó módosítás: 2015-04-17Egy oldalt néző levelét követően újra kutakodni kezdtem a kastély után az Interneten, íme ezt találtam:
2003: Népszabadság OnLine - (megszűnt oldal)
2007: Egy blog bejegyzés - (megszűnt oldal)
2008: Felújítási (fütbe ment terv (?)
2010: Mentsük meg, mielőtt végleg elveszik

A kastély jelenleg felújítás elkezdték, készültek tervek, mióta gyermeküdülőből magánkézbe került, sajnos sem a kastély, sem a park nem látogatható. Napjainkban egy cég tulajdonát képezi az üresen álló, leromlott állagú épület, amelynek megkezdett felújítása félbemaradt.

Mikosszéplak községtől keletre fekszik Mikosdpuszta, a terület korábbi neve Belső-Soreke volt. A pusztát akkor létesítették, amikor taródházi báró Mikos Ede itt építtette fel romantikus stílusú kastélyát. A rezidencia egy tölgyerdő tisztásán épült fel, a tereprendezés során hatalmas földmunkát végeztek, és egy mesterséges dombot is emeltek, hogy az új kastély helyét kialakítsák. Az építkezés 1857 és 1866 között zajlott egy bécsi építész tervei alapján. Később a kastély bal oldali oldalhomlokzatához földszintes pálmaházat és gótizáló kápolnát építettek.

A rezidencia körül kialakított kastélypark alapja egy 200 katasztrális holdas tölgyerdő volt, amelynek egy részét angol stílusú tájképi parkká alakították át a kastély építése idején. A parkban a már korábban is meglévő tó mellett az itt átfolyó patak felduzzasztásával egy új tavat létesítettek, amelyben hattyúk és halak éltek. A parkot két méter magas téglakerítés veszi körül, ezen a kerítésen két romantikus stílusú kaput emeltek, az egyik mellett erdészház, a másik mellett kertészház, kocsiszín és lóistálló állt. A kastélyparkban több pavilon és vadászlak is épült, illetve egy öt holdas szőlőskert is tartozott hozzá.

A kastélyt Mikos (II.) János 1881-ben megromlott anyagi helyzete miatt eladta két - ismeretlen nevű - helybeli lakosnak. A kastélyt és az uradalmat az említett két helyi lakostól 1891-ben Zierer Vilmos bécsi bankár vásárolta meg.

A II. világháború végén orosz csapatok szállták meg a kastélyt, amelyek még 1946 nyarán is benne állomásoztak, komoly károkat okozva ezzel az épületben.
Az államosítás után először párt és szakszervezeti oktatási központot alakítottak ki a kastélyban, majd 1956-tól SZOT-gyermeküdülőt helyeztek el falai között. Ekkor részben át is alakították az épületet, a melléképületeket pedig lebontották.

Az angol stílusú tájképi kastélyparkban a tölgyek mellett ezüstfenyők, jegenyefenyők, simafenyők, hársak, bükkök, platánok állnak, a kastélyhoz vadgesztenyesor vezet fel. A parkban ma is látható egy lóhere alakú szökőkút és egy fürdőmedence maradványa. A tó mára kiszáradt, a kastély közelében egykor több forrás is fakadt.

A kastély múltja
A 140 évvel ezelőtt épült kastély még mostani, lepusztult állapotában is lenyűgöző, a Mikos család historizáló-romantikus stílusban megépített főúri lakhelye az elmúlt másfél évszázadban keveset veszített szépségéből.

A Mikosdpusztán lévő kastély kálváriája a rendszerváltás idején kezdődött, ha csak nem számítjuk azt a harminc évet, amíg a SZOT tulajdonában volt, és gyermeküdülőként működött. A mikosszéplaki polgármester szerint azonban akkoriban még vigyáztak az épületre, rendszeresen felújították, karbantartották. Az egykor állami tulajdonban lévő kastély aztán előbb a Hunguest-vagyonba került, majd az 1995-ös privatizáció során Hartmuth Hess, német vállalkozó vásárolta meg. - Ő volt az utolsó tulajdonos, aki még törődött vele. Felújíttatta a melléképületeket, rendbe tetette a parkot, elkészítette a kastély felújítási tervét. Ám végül összes vállalkozását eladta, és hazaköltözött Németországba.
Azóta több több tulajdonos volt, állítólag áfa csalás volt a fő célja a tulajdonos cseréknek.

*** http://www.kastelyok.com/adatlap.php?details=821 ***
"2015 március elején jártunk itt. A kastély elég ramaty állapotban van, talán az utolsó pillanatban kezdték el a felújítását. A jobb szárnyon már készül az új tető, mondjuk a hátsó oldalon, ahol az új cserepet is felrakták már, ott nagyon bele lehetne kötni a minőségbe, több helyen már lecsúszott az új cserép (ez látszik egyik képünkön is), szóval nem tudom. Remélhetőleg nem ilyen minőségű lesz a többi munka.
Belül a földszinten aránylag jó állapotú az egész. főleg a fából készült kazettás mennyezet tetszett nekem nagyon. A hibás födémzet már rendbe lett szedve. Az emeleten azért a beázások miatt komoly a kár (kidőlt falak, egyebek), de remélhetőleg előbb-utóbb szép lesz az egész.
A kastélytól balra volt egy pince, felette egy üvegház vagy télikert, aminek már nyoma sincs, a pincébe viszont betettek hatalmas vascsöveket, megtámasztva ezzel az alapot, nehogy az kidőljön a kastély bal külső falával együtt. A kastély felett található kis kápolna egész jó állapotban vészelte át az időt. A kastélytól kb 500 méterre található Tündérkapu (47.026233, 17.00504) viszont gyönyörű állapotban van.
Lesz itt még rengeteg munka, hogy ebből az épületből kastély legyen, de legalább valami már megmozdult. A kastély magántulajdonban van, NEM látogatható!"

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Ági: Elkeseredve látom mi lett az egykori gyermek üdülőből.Én egy honapot tőltöttem el itt.Tanultunk és üdültünk is.Nagyon jó volt.Azóta sem találtam akkora hovirágot mint ott.1974

www.kastlyok.hu  * Start  *