Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3238

Zichy - Vay Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Mohora, Kossuth Lajos u. 2.
GPS koordináta N 47.992324,E 19.338422
Régió Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet

http://www.profinter.hu/~mohora/

e-mail

mohora@profinter.hu

Telefon

Megjegyzés

Az épület magántulajdonban van, nem látogatható!
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-03 - Látogatás dátuma: 2008-02-03 - Utolsó módosítás: 2015-03-31A 14. században már önálló egyházzal rendelkező település volt. 1418-ban Luxemburgi Zsigmond király Videt, a Vidfi család ősét erősítette meg Felsőmohora településrész birtokában. A falu Mikszáth emlékhely is, mert az író felesége, Mauks Ilona az itt birtokos főszolgabíró lánya volt.

Mohora község Balassagyarmattól 10 kilométerre, a Cserhát hegységben, a Feketevíz patak völgyében fekszik. Az Ipoly-térségi őskori kultúrák körében ismert a mohorai őstelep is, tehát az emberiség történetének legrégibb időszakában is emberi közösség élt a mai falu helyén.

A XIX. század híre "úrilakjai" köréből a Farkas Pál háza a Mauks-kúria, a Rakovszky és Tolnay-ház, a Schindlerlak, a gróf Vay Gáborné várkastélyszerű udvarháza országos és térségi jelentőségű kultúrtörténeti emlékekkel, különleges műemléki értékeikkel váltak híressé.

www.civertan.hu

Az egyemeletes, négy saroktornyos, középrizalitokkal ellátott épület feltehetően a XVII. században készült, XVIII. századi barokk átalakítással. A keleti fohomlokzaton a csatlakozó tornyokon és a nyugati középrizaliton árkádsor látható, a fohomlokzathoz kétkarú lépcső vezet. A falak lizénákkal tagoltak, a szabadon lévő ablakok felett hajlított szemöldökpárkányok vannak.

www.tothgeza.hu

A főhomlokzathoz kétkarú lépcső vezet. Az épület hagymakupolás saroktornyain látható félhold nem függ össze a feltételezett böszörmény-mohamedán múlttal vagy a török időkkel: csak érdekes díszítőelem.

Az épület zárva volt, tulajdonosa a helybéliek elmondása szerint egy belga állampolgár, a kastély bejáratánál van egy szolgálati lakás, de sajnos ott sem találtunk senkit, így az épületről csupán egyetlen képet tudtam készíteni a kapu rácsai között.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *