Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9591Nádasdy Kastély - Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8145 Nádasdladány, Kastély park 1.
GPS koordináta N 47.133775,E 18.240051
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://nkvp.hu/helyszinek/nadasdy-kastely/

e-mail:

nadasdy@nadasdy.org

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2020-10-12 - Utolsó módosítás: 2020-10-16A falu, mely nevét is a családról kapta, nagy kiterjedésű dunántúli birtokaik középpontja volt. Kastélyához Nádasdy Ferenc a késő középkori angol Tudor- (Erzsébet-) stílust választotta. Nádasdy Ferenc építésze, a bécsi képzettségű, de Budapesten működő Linzbauer István angol mintakönyvet használt, Joseph Nash: The Mansions of England in the Olden Times című munkáját.

A Nádasdy család tagjai évszázadokon keresztül jeles szereplői voltak Magyarország történelmében. Magyarország egyik legősibb arisztokrata családja, a Nádasdyak Nádasdladányban építettek maguknak otthont a XIX. század második felében. A Tudor stílusú kastély építésében a tervező Linzbauer István mellett olyan kiváló mesterek vettek részt, mint Hauszmann Alajos, Jungfer Gyula és Thék Endre. Ennek eredményeként a korszak kiemelkedő belsőépítészeti remekművei születtek meg a könyvtár és az ősök csarnoka formájában.

Az épület L-alakját az egykori barokk kastélyból kialakított földszintes mellékszárny, és a rá merőleges, 1873-76-ban épült emeletes főszárny alkotja. Ez utóbbi a festői szépségű kastély hangsúlyosabb része. A kétemeletes bástya, a középen kiugró rizalit a főbejáratot rejtő kocsialáhajtóval és a hegyes sisakú torony aszimmetrikus tömegei mozgalmas homlokzatot alkotnak. A hatást tovább fokozzák a bástya és a terasz lőréses párkányzatai és a változatos formájú szemöldökpárkányok. A főszárnyat üvegezett árkád köti össze a jóval egyszerűbb tömegű mellékszárnnyal, aminek egyenes záródású, szögletes-füles szemöldökpárkányaival, a főpárkányról emelkedő oromzataival és a Tudor stílusra oly jellemző kéményeivel mégis követi a főszárny architektúráját.

Az oldalszárny északi oldalát balról a kápolnánál hangsúlyosabb nyolcszögletű torony zárja, ami egyben a kastély tóra néző homlokzatának is meghatározó eleme.

A kastély déli homlokzatát a már említett bástya nyitja. Ehhez kapcsolódik az oldalbejárathoz vezető íves, mellvédes lépcsőfeljáró és a fedett élőépítmény. Az egy emeletes falsík vaknyílásai és az azok feletti ablakok az ősök csarnokát rejtik, az övpárkány felett ismét Tudor-szemöldök párkányokkal zárt ablakok sorakoznak.

A homlokzatokon számos helyen feltűnik a Nádasdy-címer a nádból felszálló vadkacsával.
A kastély mai formáját az 1873-ban megkezdett építkezések során nyerte el. A nagy sportemberként ismert gróf Nádasdy Ferenc(1842-1907) Linzbauer Istvánt bízta meg a tervek elkészítésével. 1874-re az építkezés bizonyára jelentősen előrehaladt, hiszen a nyolcszögletű torony szélzászlóján ez az évszám található. 1876-ra az egész kastély elkészült, a reprezentatív díszes termek kialakítása azonban csak később kezdődött.

Linzbauer 1880-as halála után Hauszmann Alajost bízta meg Nádasdy gróf a hátralévő munkálatok tervezésével. Így készült el az ősök csarnoka, melynek falain a család őseinek festményeit találhattuk, a több mint 25000 kötetes Nádasdy-könyvtár javának, valamint a hatalmas térkép- és metszetgyűjteménynek otthont adó díszes könyvtárterem, és a kápolna, melyet 1885-re fel is szenteltek.

A kastély asztalos munkáit Thék Endre műhelyében végezték. Ma is megcsodálható az eklektikus könyvtár galériás polcrendszere, csigalépcsője, kazettás mennyezete, és az ősök csarnokának igényes falburkolata valamint az áttört függőgyámos-támíves alátámasztású famennyezet, mely a terem legdíszesebb része. Az ősök csarnokának és a könyvtárnak kovácsoltvas csillárai, a falikarok és a könyvtár galéria korlátja szintén a kor egyik legkiválóbb mesterének, Jungfer Gyulának műhelyéből származik. Az ősök Csarnokának színes üveg ablakai Kratzmann Ede és társa, Forgó István üzemében készültek.

A mellékszárny földszintjén a vendégszobák, alagsorában a vendégek szolgáinak szobái sorakoztak. Ez a XIX. századi kastélyoknál szokásos beosztás világosan elkülönítette a magánszférát a közösségi terektől és a vendégszárnytól is.

Végül a kastély képzőművészeti kincseiről is essék szó. Elsőként Nádasdy Ferenc házi festőjét, Valentiny Jánost említjük, akinek számos képe díszítette a kastély falait. Mellette számos kiváló magyar művész - Lotz Károly, Markó Károly, Orlay Petrich Soma, Vay Miklós -képeit és szobrait csodálhatta meg a látogató.
A legkiválóbb magyar mesterek mellett olyan világnagyságok alkotásai is megtalálhatók voltak a Nádasdyak gyűjteményében, mint Andrea del Sarto és Poussin. A kincsek jelentős része a nagy szalonban összpontosult, aminek legfőbb dísze egy Hollandiából származó, romantikus tájban többalakos jelenetsort ábrázoló tömör selyem gobelin volt.

A Nádasdy Alapítvány törekvéseinek eredményeképpen az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, kezelői joga átszállt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságára (régi nevén MÁG) és így örökre a nemzet elidegeníthetetlen tulajdonát képezi. 1994-ben a Nádasdy Alapítvány és a MÁG között örökös, azaz 99 éves használati szerződés jött létre arról, hogy az Alapítvány a kastélyban működtethesse a Nádasdy Akadémiát.
1994 óta a Nádasdy Alapítvány az épület és a park, valamint egyes kiegészítő építmények (pl. kapuk) felújítására közel százmillió forintot költött, illetve költ, és 2005-ben a Nádasdy Akadémia nyolcadik évadját nyitotta a meg a kastélyban.


2010 körül a kastély teljes homlokzata felújításra került (a Norvég Alap támogatásából!), sőt az emeletet is látogathatóvá tették (2014 körül).
A mostani felújítás kezdetéig (2018), a kastély földszintjének egy része felújítva és berendezve fogata a látogatókat. Az Ősök Csarnokába fokozatosan visszakerülnek a családot ábrázoló festmények, (másolatai), a könyvtárszobába a könyvgyűjtemény, amely a II. világháborút követően szétszóródott, különböző gyűjteményekbe került.
A Nemzeti Kastély és Várprogram keretében 2018-ban volt a felújítást megnyitó alapkőletétel. A kastély ez óta zárva, nem látogatható, a parkja sem.
A NÖF engedélyével 2020.10.12.-én lehetőséget kaptam képek készítésére, ezek bemutatása és némi információ a jelen állapotról a 2.rész-ben van.

A kastély felújítással kapcsolatban a következő friss kiegészítést kaptam (2020.10.15.)
A nádasdladányi Nádasdy-kastély külső homlokzatát egy évtizede egy EU-s projekt keretében felújították, az azóta keletkezett károsodások kijavítása hamarosan megkezdődik, mire a kastély most kivitelezés alatt lévő kiállítása elkészül, és a műemlék megnyitja kapuit a látogatók előtt, addigra a homlokzatfelújítás és az ablakok külső festése is elkészül.
A kastély jelenleg 90%-os készültségi állapotban van, a korhű vagy eredeti lámpatestek restaurálás alatt állnak, hamarosan végleges helyükre kerülnek.
A képeken látható mókusos tapéták a gyermekszobában lesznek, amely eredetileg is ezt a célt szolgálta, azaz itt a kiállítás egy fontos eleméről lesz szó, a kor gyermeknevelési szokásai, a gyermekek napirendke és oktatása, valamint szabadidős tevékenységei lesznek itt bemutatva az érdekességek mentén.
Az Ősök Csarnokában található képek (jelenleg) másolatok, a restaurálásuk jelenleg folyamatban van – ahogy a csillároké is, – így 75 év után a másolatok helyére az eredetiek kerülhetnek vissza méltó helyükre, az újra nyitáskor már ezek lesznek láthatók.
Várható megnyitása 2021. júniusa, azaz jövő nyáron már látogatható lesz, a baloldali szárny csak a felújítás 2.-ütemének befejezése után kerül megnyitásra, addig ez a szárny zárva marad.
(nem hivatalos, mert annak külön protokoláris kötöttségei lennének).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *