Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9325Nádasdy Kastély - Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8145 Nádasdladány, Április 4. u. 1-43.
GPS koordináta N 47.133775,E 18.240051
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/nadasdy_kastely/

e-mail:

nadasdy@nadasdy.org

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2014-04-16 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A falu, mely nevét is a családról kapta, nagy kiterjedésű dunántúli birtokaik középpontja volt. Kastélyához Nádasdy Ferenc a késő középkori angol Tudor- (Erzsébet-) stílust választotta. Nádasdy Ferenc építésze, a bécsi képzettségű, de Budapesten működő Linzbauer István angol mintakönyvet használt, Joseph Nash: The Mansions of England in the Olden Times című munkáját.

A Nádasdy család tagjai évszázadokon keresztül jeles szereplői voltak Magyarország történelmében. Magyarország egyik legősibb arisztokrata családja, a Nádasdyak Nádasdladányban építettek maguknak otthont a XIX. század második felében. A Tudor stílusú kastély építésében a tervező Linzbauer István mellett olyan kiváló mesterek vettek részt, mint Hauszmann Alajos, Jungfer Gyula és Thék Endre. Ennek eredményeként a korszak kiemelkedő belsőépítészeti remekművei születtek meg a könyvtár és az ősök csarnoka formájában.

Az épület L-alakját az egykori barokk kastélyból kialakított földszintes mellékszárny, és a rá merőleges, 1873-76-ban épült emeletes főszárny alkotja. Ez utóbbi a festői szépségű kastély hangsúlyosabb része. A kétemeletes bástya, a középen kiugró rizalit a főbejáratot rejtő kocsialáhajtóval és a hegyes sisakú torony aszimmetrikus tömegei mozgalmas homlokzatot alkotnak. A hatást tovább fokozzák a bástya és a terasz lőréses párkányzatai és a változatos formájú szemöldökpárkányok. A főszárnyat üvegezett árkád köti össze a jóval egyszerűbb tömegű mellékszárnnyal, aminek egyenes záródású, szögletes-füles szemöldökpárkányaival, a főpárkányról emelkedő oromzataival és a Tudor stílusra oly jellemző kéményeivel mégis követi a főszárny architektúráját.

Az oldalszárny északi oldalát balról a kápolnánál hangsúlyosabb nyolcszögletű torony zárja, ami egyben a kastély tóra néző homlokzatának is meghatározó eleme.

A kastély déli homlokzatát a már említett bástya nyitja. Ehhez kapcsolódik az oldalbejárathoz vezető íves, mellvédes lépcsőfeljáró és a fedett élőépítmény. Az egyemeletes falsík vaknyílásai és az azok feletti ablakok az ősök csarnokát rejtik, az övpárkány felett ismét Tudor-szemöldök párkányokkal zárt ablakok sorakoznak.

A homlokzatokon számos helyen feltűnik a Nádasdy-címer a nádból felszálló vadkacsával.
A kastély mai formáját az 1873-ban megkezdett építkezések során nyerte el. A nagy sportemberként ismert gróf Nádasdy Ferenc(1842-1907) Linzbauer Istvánt bízta meg a tervek elkészítésével. 1874-re az építkezés bizonyára jelentősen előrehaladt, hiszen a nyolcszögletű torony szélzászlóján ez az évszám található. 1876-ra az egész kastély elkészült, a reprezentatív díszes termek kialakítása azonban csak később kezdődött.

Linzbauer 1880-as halála után Hauszmann Alajost bízta meg Nádasdy gróf a hátralévő munkálatok tervezésével. Így készült el az ősök csarnoka, melynek falain a család őseinek festményeit találhattuk, a több mint 25000 kötetes Nádasdy-könyvtár javának, valamint a hatalmas térkép- és metszetgyűjteménynek otthont adó díszes könyvtárterem, és a kápolna, melyet 1885-re fel is szenteltek.

A kastély asztalos munkáit Thék Endre műhelyében végezték. Ma is megcsodálható az eklektikus könyvtár galériás polcrendszere, csigalépcsője, kazettás mennyezete, és az ősök csarnokának igényes falburkolata valamint az áttört függőgyámos-támíves alátámasztású famennyezet, mely a terem legdíszesebb része. Az ősök csarnokának és a könyvtárnak kovácsoltvas csillárai, a falikarok és a könyvtár galéria korlátja szintén a kor egyik legkiválóbb mesterének, Jungfer Gyulának műhelyéből származik. Az ősök Csarnokának színes üveg ablakai Kratzmann Ede és társa, Forgó István üzemében készültek.

A mellékszárny földszintjén a vendégszobák, alagsorában a vendégek szolgáinak szobái sorakoztak. Ez a XIX. századi kastélyoknál szokásos beosztás világosan elkülönítette a magánszférát a közösségi terektől és a vendégszárnytól is.

Végül a kastély képzőművészeti kincseiről is essék szó. Elsőként Nádasdy Ferenc házi festőjét, Valentiny Jánost említjük, akinek számos képe díszítette a kastély falait. Mellette számos kiváló magyar művész - Lotz Károly, Markó Károly, Orlay Petrich Soma, Vay Miklós -képeit és szobrait csodálhatta meg a látogató.
A legkiválóbb magyar mesterek mellett olyan világnagyságok alkotásai is megtalálhatók voltak a Nádasdyak gyűjteményében, mint Andrea del Sarto és Poussin. A kincsek jelentős része a nagy szalonban összpontosult, aminek legfőbb dísze egy Hollandiából származó, romantikus tájban többalakos jelenetsort ábrázoló tömör selyem gobelin volt.

A Nádasdy Alapítvány törekvéseinek eredményeképpen az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, kezelői joga átszállt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságára (régi nevén MÁG) és így örökre a nemzet elidegeníthetetlen tulajdonát képezi. 1994-ben a Nádasdy Alapítvány és a MÁG között örökös, azaz 99 éves használati szerződés jött létre arról, hogy az Alapítvány a kastélyban működtethesse a Nádasdy Akadémiát.

A MNG a későbbiekben arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Alapítvány a hasznosítást „befektetés ellenében” érheti el. Az eredeti egyezmény szerint ugyanis az épület felújítása a MÁG feladata, a hasznosítás az Alapítványé. A MNG elképzelése szerint a kastély maradjon nyitva a nagyközönség előtt, továbbá törekszik az épület múzeummá alakítására.

Álláspontunk szerint a Nádasdy Akadémia létrejöttével az épület továbbra is látogatható marad, és törekvése, hogy az a kulturális és szellemi turizmus egyik magyarországi központjává váljon. A Nádasdy Alapítvány és a MNG közötti 1994-es szerződést a MNG vezetése 1998. május elején felfüggesztette. Ezért 1999. februárjában az Alapítvány jogi szakértők bevonásával kidolgozta a szerződés módosítását és átadta azt a MNG-nak.

Az 1994-es szerződés felfüggesztésének visszavonását, vagy a szerződés újratárgyalását ugyan az Alapítványnak eddig nem sikerült elérnie, mégis számottevő pozitív változás tapasztalható a MNG és az Alapítvány viszonyában. Ez az örvendetes változás vezetett el a 2005. márciusában öt évre szóló egyezmény megkötéséhez, amelynek értelmében a Nádasdy Alapítvány forrásaiból és céljainak elérése érdekében a kastély ún. „vendégszárnyában” iroda, tárgyaló és két vendégszoba felújítását végezte el. Ezekkel a rekonstrukciós munkákkal a Nádasdy Akadémia tovább fejlesztheti mind minőségben, mind nagyságrendben az idén nyolcadik éve rendezett szimpóziumait és koncertjeit. Ez utóbbiak a zenei program irányát is meghatározzák: elsősorban vonósnégyes és klasszikus kamarazene bemutatása a cél a legszínvonalasabb magyar és külföldi zenészek közreműködésével. Nagyobb és könnyebb zenei produkciókat a Műemlékek Állami Gondnoksága is színpadra állít.

1994 óta a Nádasdy Alapítvány az épület és a park, valamint egyes kiegészítő építmények (pl. kapuk) felújítására közel százmillió forintot költött, illetve költ, és 2005-ben az Akadémia nyolcadik évadját nyitja meg a kastélyban.

Bízunk abban, hogy az EU-csatlakozást követően pályázati források hamarosan megnyílnak a Nádasdy Alapítvány előtt is az épület teljes felújításának befejezéséhez, hogy a Nádasdy Akadémia új szerződést köthessen a magyar állammal és működését az eredeti terveknek megfelelően kibontakoztassa Fejér megye, a Dunántúl és az EU-tag Magyarország javára, nemzetközi kulturális és tudományos központtá váljon, és a kastély, sok évtizedes tetszhalott állapotából új életre kelve a XXI. századi magyarságot és embert szolgálja.

A Nádasdy Alapítvány hozzájárulása az épületfelújításhoz

Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *