Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9250Nádasdy Kastély - Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8145 Nádasdladány, Április 4. u. 1-43.
GPS koordináta N 47.133775,E 18.240051
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/nadasdy_kastely/

e-mail:

nadasdy@nadasdy.org

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2014-04-16 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A falu, mely nevét is a családról kapta, nagy kiterjedésű dunántúli birtokaik középpontja volt. Kastélyához Nádasdy Ferenc a késő középkori angol Tudor- (Erzsébet-) stílust választotta. Nádasdy Ferenc építésze, a bécsi képzettségű, de Budapesten működő Linzbauer István angol mintakönyvet használt, Joseph Nash: The Mansions of England in the Olden Times című munkáját.

A Nádasdy család tagjai évszázadokon keresztül jeles szereplői voltak Magyarország történelmében. Magyarország egyik legősibb arisztokrata családja, a Nádasdyak Nádasdladányban építettek maguknak otthont a XIX. század második felében. A Tudor stílusú kastély építésében a tervező Linzbauer István mellett olyan kiváló mesterek vettek részt, mint Hauszmann Alajos, Jungfer Gyula és Thék Endre. Ennek eredményeként a korszak kiemelkedő belsőépítészeti remekművei születtek meg a könyvtár és az ősök csarnoka formájában.

Az épület L-alakját az egykori barokk kastélyból kialakított földszintes mellékszárny, és a rá merőleges, 1873-76-ban épült emeletes főszárny alkotja. Ez utóbbi a festői szépségű kastély hangsúlyosabb része. A kétemeletes bástya, a középen kiugró rizalit a főbejáratot rejtő kocsialáhajtóval és a hegyes sisakú torony aszimmetrikus tömegei mozgalmas homlokzatot alkotnak. A hatást tovább fokozzák a bástya és a terasz lőréses párkányzatai és a változatos formájú szemöldökpárkányok. A főszárnyat üvegezett árkád köti össze a jóval egyszerűbb tömegű mellékszárnnyal, aminek egyenes záródású, szögletes-füles szemöldökpárkányaival, a főpárkányról emelkedő oromzataival és a Tudor stílusra oly jellemző kéményeivel mégis követi a főszárny architektúráját.

Az oldalszárny északi oldalát balról a kápolnánál hangsúlyosabb nyolcszögletű torony zárja, ami egyben a kastély tóra néző homlokzatának is meghatározó eleme.

A kastély déli homlokzatát a már említett bástya nyitja. Ehhez kapcsolódik az oldalbejárathoz vezető íves, mellvédes lépcsőfeljáró és a fedett élőépítmény. Az egyemeletes falsík vaknyílásai és az azok feletti ablakok az ősök csarnokát rejtik, az övpárkány felett ismét Tudor-szemöldök párkányokkal zárt ablakok sorakoznak.

A homlokzatokon számos helyen feltűnik a Nádasdy-címer a nádból felszálló vadkacsával.
A kastély mai formáját az 1873-ban megkezdett építkezések során nyerte el. A nagy sportemberként ismert gróf Nádasdy Ferenc(1842-1907) Linzbauer Istvánt bízta meg a tervek elkészítésével. 1874-re az építkezés bizonyára jelentősen előrehaladt, hiszen a nyolcszögletű torony szélzászlóján ez az évszám található. 1876-ra az egész kastély elkészült, a reprezentatív díszes termek kialakítása azonban csak később kezdődött.

Linzbauer 1880-as halála után Hauszmann Alajost bízta meg Nádasdy gróf a hátralévő munkálatok tervezésével. Így készült el az ősök csarnoka, melynek falain a család őseinek festményeit találhattuk, a több mint 25000 kötetes Nádasdy-könyvtár javának, valamint a hatalmas térkép- és metszetgyűjteménynek otthont adó díszes könyvtárterem, és a kápolna, melyet 1885-re fel is szenteltek.

A kastély asztalos munkáit Thék Endre műhelyében végezték. Ma is megcsodálható az eklektikus könyvtár galériás polcrendszere, csigalépcsője, kazettás mennyezete, és az ősök csarnokának igényes falburkolata valamint az áttört függőgyámos-támíves alátámasztású famennyezet, mely a terem legdíszesebb része. Az ősök csarnokának és a könyvtárnak kovácsoltvas csillárai, a falikarok és a könyvtár galéria korlátja szintén a kor egyik legkiválóbb mesterének, Jungfer Gyulának műhelyéből származik. Az ősök Csarnokának színes üveg ablakai Kratzmann Ede és társa, Forgó István üzemében készültek.

A mellékszárny földszintjén a vendégszobák, alagsorában a vendégek szolgáinak szobái sorakoztak. Ez a XIX. századi kastélyoknál szokásos beosztás világosan elkülönítette a magánszférát a közösségi terektől és a vendégszárnytól is.

Végül a kastély képzőművészeti kincseiről is essék szó. Elsőként Nádasdy Ferenc házi festőjét, Valentiny Jánost említjük, akinek számos képe díszítette a kastély falait. Mellette számos kiváló magyar művész - Lotz Károly, Markó Károly, Orlay Petrich Soma, Vay Miklós -képeit és szobrait csodálhatta meg a látogató.
A legkiválóbb magyar mesterek mellett olyan világnagyságok alkotásai is megtalálhatók voltak a Nádasdyak gyűjteményében, mint Andrea del Sarto és Poussin. A kincsek jelentős része a nagy szalonban összpontosult, aminek legfőbb dísze egy Hollandiából származó, romantikus tájban többalakos jelenetsort ábrázoló tömör selyem gobelin volt.

A Nádasdy Alapítvány törekvéseinek eredményeképpen az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, kezelői joga átszállt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságára (régi nevén MÁG) és így örökre a nemzet elidegeníthetetlen tulajdonát képezi. 1994-ben a Nádasdy Alapítvány és a MÁG között örökös, azaz 99 éves használati szerződés jött létre arról, hogy az Alapítvány a kastélyban működtethesse a Nádasdy Akadémiát.

A MNG a későbbiekben arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Alapítvány a hasznosítást „befektetés ellenében” érheti el. Az eredeti egyezmény szerint ugyanis az épület felújítása a MÁG feladata, a hasznosítás az Alapítványé. A MNG elképzelése szerint a kastély maradjon nyitva a nagyközönség előtt, továbbá törekszik az épület múzeummá alakítására.

Álláspontunk szerint a Nádasdy Akadémia létrejöttével az épület továbbra is látogatható marad, és törekvése, hogy az a kulturális és szellemi turizmus egyik magyarországi központjává váljon. A Nádasdy Alapítvány és a MNG közötti 1994-es szerződést a MNG vezetése 1998. május elején felfüggesztette. Ezért 1999. februárjában az Alapítvány jogi szakértők bevonásával kidolgozta a szerződés módosítását és átadta azt a MNG-nak.

Az 1994-es szerződés felfüggesztésének visszavonását, vagy a szerződés újratárgyalását ugyan az Alapítványnak eddig nem sikerült elérnie, mégis számottevő pozitív változás tapasztalható a MNG és az Alapítvány viszonyában. Ez az örvendetes változás vezetett el a 2005. márciusában öt évre szóló egyezmény megkötéséhez, amelynek értelmében a Nádasdy Alapítvány forrásaiból és céljainak elérése érdekében a kastély ún. „vendégszárnyában” iroda, tárgyaló és két vendégszoba felújítását végezte el. Ezekkel a rekonstrukciós munkákkal a Nádasdy Akadémia tovább fejlesztheti mind minőségben, mind nagyságrendben az idén nyolcadik éve rendezett szimpóziumait és koncertjeit. Ez utóbbiak a zenei program irányát is meghatározzák: elsősorban vonósnégyes és klasszikus kamarazene bemutatása a cél a legszínvonalasabb magyar és külföldi zenészek közreműködésével. Nagyobb és könnyebb zenei produkciókat a Műemlékek Állami Gondnoksága is színpadra állít.

1994 óta a Nádasdy Alapítvány az épület és a park, valamint egyes kiegészítő építmények (pl. kapuk) felújítására közel százmillió forintot költött, illetve költ, és 2005-ben az Akadémia nyolcadik évadját nyitja meg a kastélyban.

Bízunk abban, hogy az EU-csatlakozást követően pályázati források hamarosan megnyílnak a Nádasdy Alapítvány előtt is az épület teljes felújításának befejezéséhez, hogy a Nádasdy Akadémia új szerződést köthessen a magyar állammal és működését az eredeti terveknek megfelelően kibontakoztassa Fejér megye, a Dunántúl és az EU-tag Magyarország javára, nemzetközi kulturális és tudományos központtá váljon, és a kastély, sok évtizedes tetszhalott állapotából új életre kelve a XXI. századi magyarságot és embert szolgálja.

A Nádasdy Alapítvány hozzájárulása az épületfelújításhoz

Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *