Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2690

Zalaszentgróti kiskastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8790 Zalaszentgrót, Zala utca 3.
GPS koordináta N 46.944146,E 17.073664
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet

e-mail

Telefon

+36 (83) 562-964 (?)

Megjegyzés

Városi Helytörténeti Múzeum, előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-05-23 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-08-25Szabadon álló, L alaprajzú, egyemeletes, csonkakontyolt nyeregtetős épület. A déli szárny nyugat felőli harmadik tengelyében nyílik a kosáríves hevederekkel tagolt csehsüvegboltozatos kocsiáthajtó. A keleti szárny udvari homlokzatát a földszinten és az emeleten kosáríves árkádok tagolják. A földszinti teremsor csehsüvegboltozatos. Az épület északi részén falépcső vezet a lakások kialakítása miatt átépített emeletre. A 18. században épült, nagyfelújítást utoljára 1985-ben, míg egy kisebbet 2002-ben végeztek rajta. Műemléki védelem alatt áll.

A múzeum
Központ a Zala völgyében – Zalaszentgrót címmel 2002-ben nyílt kiállítás az épület három termében, ahol a régészeti, történeti összefoglalók, tárgyi emlékek, fotók és dokumentumok szemléletesen keltik életre a településen zajló eseményeket az őskortól a 20. század közepéig.
A gyűjtemény bemutatja a Szentgrót történetében jelentős Türje nemzetség, a Szentgrótiak, Hagymásiak, Batthyányiak, Károlyiak, és az először 1299-ben említett, a török korban jelentős szerepet játszó vár körül kialakuló település lakóinak kapcsolatát, életmódját. A fejlett kisipar emlékeit, vagy a környező dombokon virágzó szőlőkultúrára utaló, már a török korban is megbecsült kádármesterség szerszámait, dokumentumait. A harmadik teremben az iskolai oktatás mellett a város kulturális életét meghatározó, sajátos egyleti élet látható.

A reformkor kiemelkedő eseménye volt a kaszinó, majd a Védegylet helyi fiókjának létrehozása 1845. február 9-én, melynek elnöki tisztét Deák Ferenc vállalta. A Kaszinó 1843-ban, a Polgári Önképzőkör 1869-ben alakult. Különösen nagy jelentősége volt a helyi társadalom egészét összefogó, 1883-ban alakult Zalaszentgróti Tűzoltó Egyletnek, így annak részletes történetével, valamint kuriózumnak számító tárgyi emlékeivel különösen részletesen foglalkozik a kiállítás.

A gyűjtemény telefonon történő egyeztetés után ingyenesen látogatható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *