Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 10488Teleki-Tisza Kastély (Cserkész Szövettség)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2094 Nagykovácsi, Kossuth u. 2-4.
GPS koordináta N 47.574307,E 18.890369
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-07-01 - Utolsó módosítás: 2018-07-102018.07.01.
A kiürült kastélyt a Magyar Cserkészszövetség vette át 2014 márciusában, az épületegyüttesben a tervezett felújítás után oktatási, képzési központ nyílik (ez volt a terv). Az építészeti tervezést alapos műemléki kutatás előzte meg, ennek eredménye, hogy bontásra jelöltek ki több olyan bővítményt, ami a második világháború után épült, ezáltal a kastély klasszicista bejárata újra láthatóvá válik a főutca felől és az épület a lehetőségekhez mérten visszanyerte egykori pompáját.
A kastély parkjában is kárt tett a 2014 decemberi jegesedés, ami egy időre elzárta Nagykovácsit a külvilágtól. A kertész tervezőkkel folyamatban van a kert rehabilitációs programjának kidolgozása, amelynek célja a védett fák megőrzésével az eredeti tájképi kert helyreállítása.
A fejlesztés középpontjában egy olyan korszerű oktatási és rendezvényközpont áll, ahol egy modern gépekkel felszerelt (3D nyomtató, CNC gépek) alkotópedagógiai műhelyközpont jön létre, amely innovatív oktatási programot nyújt a 10-18 éves korosztálynak, célja a közösségben való alkotás és innováció népszerűsítése, a DIY- (csináld magad) közösség támogatása.

2015.07.08 érkezett
"Kedves Egresi János,

a nagykovácsi Teleki-Tisza-kastély ügyében írok, ugyanis az ön által üzemeltetett kastélyok-utazas.hu oldalon részletesen szerepel az épület története egészen 2013-ig, az azóta történtek viszont egyelőre nem kerültek fel. A Nagykovácsi Kastélykomplexum fejlesztésén dolgozó csapat tagjaként szeretnék segítséget nyújtani az információk frissítéséhez.

Ehhez egyrészt összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat, másrészt küldök linkeket is, ahol bővebben tájékozódhat, illetve az azokon talált képeket is használhatja nyugodtan, csak jelölje meg forrásként a teleki-tiszakastely.hu-t vagy a kastély Facebook-oldalát és linkeljen át rájuk. Ha még bármi kérdése volna, szívesen válaszolok.

A nagykovácsi kastély sorsa 2013 után
A kiürült kastélyt a Magyar Cserkészszövetség vette át 2014 márciusában, az épületegyüttesben a tervezett felújítás után oktatási, képzési központ nyílik. Az építészeti tervezést alapos műemléki kutatás előzte meg, ennek eredménye, hogy bontásra jelöltek ki több olyan bővítményt, ami a második világháború után épült, ezáltal a kastély klasszicista bejárata újra láthatóvá válik a főutca felől és az épület a lehetőségekhez mérten visszanyerheti egykori pompáját.

A kastély parkjában is kárt tett a 2014 decemberi jegesedés, ami egy időre elzárta Nagykovácsit a külvilágtól. A kertész tervezőkkel folyamatban van a kert rehabilitációs programjának kidolgozása, amelynek célja a védett fák megőrzésével az eredeti tájképi kert helyreállítása.

A fejlesztés középpontjában egy olyan korszerű oktatási és rendezvényközpont áll, ahol egy modern gépekkel felszerelt (3D nyomtató, CNC gépek) alkotópedagógiai műhelyközpont jön létre, amely innovatív oktatási programot nyújt a 10-18 éves korosztálynak, célja a közösségben való alkotás és innováció népszerűsítése, a DIY- (csináld magad) közösség támogatása. A felújítási munkálatok legkorábban novemberben kezdődhetnek, a közbeszerzési eljárást követően. Jelenleg a kastély parkja hétköznaponként látogatható.


Még több információ:
http://teleki-tiszakastely.hu/
http://teleki-tiszakastely.hu/index.php/a-kastely-tortenete
https://www.facebook.com/NagykovacsiKastely?fref=ts

Fotók:
Képek a kastély belsejéről:
http://teleki-tiszakastely.hu/index.php/hirek/37-igy-nez-ki-belulrol-a-nagykovacsi-kastely

Látványtervek:
http://teleki-tiszakastely.hu/index.php/hirek/27-elkeszultek-a-legujabb-latvanytervek-a-nagykovacsi-kastely-felujitasarol

Még több kép:
https://www.facebook.com/NagykovacsiKastely/photos_stream"


A kastély története:

A pilisi grófság népességének 60%-a a török hódoltság alatt elpusztult. Buda visszavétele után a Habsburgok Buda környékét számukra megbízhatóbb németajkú telepesekkel kívánták benépesíteni. A szorgalmas svábok a 150 év alatt elvadult tájon a 18. sz. közepére szívós munkával újra emberi életre alkalmas környezetet teremtettek, földműveléssel foglalkoztak. Az eltelt két és fél évszázad alatt előbb a Wattay-Róth család, majd a Teleki-Tisza család birtokában volt ez a település.

A képalbumban lévő régi fotók: Erdős Pál (porcsalma@gmail.com)
A nagykovácsi kastély egyemeletes klasszicista épülete 1840 körül, a Teleki család építette. 1849. májusában Görgey főhadiszállása volt. Többször átalakították, majd a Tisza család tulajdonába került, gróf Tisza Lajos az 1880-as években átépítette a kastélyt, Benedicty József tervei alapján, ekkor került a homlokzatra a Tisza család címere, ma is Tisza kastély néven ismert.

Teleki-Tisza-kastély utolsó birtokosa 1946-ban gróf Tisza Lajos Kálmán, Tisza István egykori miniszterelnök unokája volt. A világháború után államosították, 1956-ban Király Béla nemzetőrségének is itt volt utolsó szállása.
A volt Telki-Tisza kastély 1958-tól az FVM elődintézményeinek fenntartása alá tartozó Erdészeti Nevelőotthon lett, és itt nevelkedtek és tanultak a városoktól és falvaktól is távol élő erdész családok általános iskoláskorú gyermekei.

Az intézmény 1992-ben profilt váltott, s a közel tíz hektár területen - melynek nagy része gyönyörű őspark - megalakult az FVM Mezőgazdasági Szakképző Intézete és Nevelőotthona. 2004. szeptemberében az intézmény nevet változtatott, az alapfeladatokat jobban tükröző FVM Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumra módosult. Kastély tanítási időszakban kollégiumként szolgál. Nyáron művészeti és kézműves táboroknak, rendezvényeknek ad helyet.


Személyes tapasztalat:
A kastély állapota siralmas, a kastély oszlopsoros oldala kordonnal el van zárva, rajta olvasható tábla "Vigyázz omlásveszély!". A kastély belső részein maradandó nyomot hagyott, hogy kollégiumként használják. Szinte minden belső diszítléstől megfosztották, hálószobákat alakítottak ki, lefalazásokkal. Az emeleten lévő (tetőteres) hálótermek elötti tér teljesen beépített szekrényeket kapott (szörnyű látvány a laminált farostlemez halmaz). Az emeletre való feljutást biztosító lépcső katona éveimet idézte fel bennem, sötét szürke műkö lábazat és lépcső, sötét lépcsőház. Az egész kastély belső borzalmasan lehangoló látvány egy ilyenhez nem szokott szemnek!

Az igazgatói szoba (tanári) a földszinten került elhelyezésre, ennek végében megmaradt még (!), valószínű, hogy az eredeti fa lépcsőszerkezet (korlát, oszlopok, lépcsők), ez az egyetlen érték még az épületen belül.

A kastély mellett áll egy torony, amely valamikor víztoronyként volt használatos (valószínű), jelenleg használaton kívüli, mivel a teljes torony kőből épült, így még egyben van, de a rajta lévő fa szerkezetek már igencsak rossz állapotba kerültek.

Az oktatás céljaira a kastély közelében önálló oktatási épületben vannak (2013.03.11. voltak, megszűnt, üres) a tantermek kialakításra, stílusában a kastélyhoz semmilyen módon nem illeszkedik.

A park ápolt (szép is lenne, ha nem így nézne ki egy Mezőgazdasági Szakiskola esetén), a 10 hektár terület nagy része füvesített, egyik végében van kialakítva a diákok gyakorlati foglalkoztatását szolgáló kertészet. A parkból elkerített részen új épületként egy Vendégfogadó került kialakításra (kiskapun megközelíthető), bejárata a főutcával párhuzamos hátsó utcából van megoldva. Ebben az épületben szálláshelyek, rendezvény terem, büffé került kialakításra.

2013.03.11. - Megtudtam, hogy mindkét épületet kiürítették, 2014-től új tulajdonosa van, lásd fent!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
:

www.kastlyok.hu  * Start  *