Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1922

Grünfeld (egyház) Kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Nagyveleg
GPS koordináta
Régió Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet

http://nagyveleg.fejer.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-08-12 - Látogatás dátuma: 2007-08-12 - Utolsó módosítás: 2007-08-12Nagyvelegen a közművelődés, a kulturális élet fellegvára évtizedeken keresztül a Grünfeld család által felépített kastély volt. A nagytermet tornateremként is használták, községi moziként, bálteremként családi és hivatalos események színteréül is szolgált. A kastélyban kapott helyet a könyvtár, Idősek klubja, Nőklub, Ifjúsági klub, Sport klub, stb. Egy ideig a polgármesteri hivatal is itt működött.

A település múltja ...
A Nagyveleghez kapcsolódó első írásos emlékeket 1230-ból ismerjük. Egyike a legrégibb községeknek. Nevét valószínűleg arról a Velek (Veluk) vezérről kapta, akiről Béla király névtelen jegyzője sokszor megemlékezik. Árpád vezér legnemesebb vitéze volt Velek.

Az itteni evangélikus gyülekezet 1746-ban jött létre.
1796-ban az egész falu leégett. 1796-ban engedélyezett országos gyűjtésből épült újjá a templom és az iskola, a tanító és lelkészlak.
1800-as években a település földesura eladósodott, így került a Grünfeld család tulajdonába vétel utján.
Az 1848-49-es szabadságharcban Nagyveleg aktív szerepet játszott. A Megyei Bizottmány tagja lett Rajcsányi János evangélikus lelkész és Farkas Ádám bíró is. 67 nemzetőrt adott Veleg

Az evangélikus gyülekezet elemi iskolát tartott fenn 1746-tól 1945-ig, ami az államosítás után általános iskolaként működött tovább.


1991-ben lehetőség nyílt rá, hogy az Evangélikus Egyház visszakapja a korábban tulajdonát képező kastélyt gyülekezeti célokra, melyet 1995-ben meg is kaptak. Jelenleg egyház közösségi célokra (rendezvények) használják. A épületen nagy felújítási munkák nem láthatók, az egyház többször nyújtott be pályázatot, de eddig sikertelenül.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Szarka István: A kastélyt egy turisztikai pályázat keretében felújították, 2014-től kezdve zarándokszálláshelyként működik. S várja a túrázókat, zarándokokat és táborozó csoportokat. Befogadó készség: 25-30-fő. Szarka István

www.kastlyok.hu  * Start  *