Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2808Reviczky kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2618 Nézsa, Dózsa György u. 2.
GPS koordináta N 47.846114,E 19.293194
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.nezsa.hu/lat/kastely.html

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Kövesi László - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-03-08Forrás: http://www.deluxe.hu/cikk/20060320/az_altalanos_iskolasok_kastelya/
Nézsa falu neve feltehetően nem az elegancia vagy fényűzés érzetét kelti a mai kor embereiben, ami a hányattatott sorsú Reviczky-kastélyt szemlélve nem is annyira meglepő. A kicsiny, nógrádi falvacska a szebb időket is megélt épületet támogatások nélkül csak nagy erőfeszítések árán tudja fenntartani.

Nem teljesen kilátástalan a helyzet számos kastélyunk esetében, egy-egy reménysugár néha még a legsötétebb pillanatokban is felcsillan. A nézsai Reviczky-kastélyt is felújították 2001-től kezdődően, bár túlzott optimizmusra sincs éppenséggel ok. Ez az épület a háborús évek és a szovjetek beköltözését követően lényegében halálra volt ítélve, de a közösségi szándék, egy iskola létrehozása megmentette a lassú, de biztos pusztulástól.

A világháború után a Reviczkyknek nem volt maradásuk a kastélyban, amelyet a helyiek kifosztottak és 1956-ban felgyújtottak. A felújítások lassan haladtak, de reményt adott, hogy az épület kitűnően funkcionálhat a továbbiakban iskolaként. A kastélyt ennek megfelelően építették újjá, a szobákban osztálytermeket alakítottak ki. Problémát jelent viszont, hogy a négy méter magas termeket hogyan fűtsék be hideg téli hónapokon, a tető rossz, s így a pénz nagy része a többmilliós gázszámla kifizetésére fordítódik. Az általános iskolába ma a környékbeli gyermekek járnak, a szülők és tanárok önkéntes alapon igyekeznek menteni a menthetőt.

A Reviczky-kastélyhoz tartozik egy őspark is, amelyben egy tó is volt, ma csupán egy kis patak csordogál a fák alatt. Sokat emelne az angolpark szépségén a régi meder helyrehozása, de feltehetően a kastély utcafrontjának renoválása is óriási energiákat emészthetett fel. Nem ennyire szép az oldalszárnyak állapota ugyan, de ez a kisebbik gond, ugyanis a néhány éve megkezdett felújításokat nem sikerült befejezni az elapadt pénzforrások miatt.

Forrás: http://www.nezsa.hu/lat/kastely.html
A falu központjában a templomhoz vezető út tengelyvonalában található kastély építését 1740 körül kezdték el, 1801-ben gróf Klobusiczky István épített rá, majd 1896-ban a millenniumi évben Blaskovich Miklós földesúr emeletet és két toronyszobát építtetett rá. A kastélyhoz a község területein majorság ill. gazdasági helységek, istállók tartoztak. Az utolsó tulajdonosa után a helybéliek "Reviczky-féle" kastélynak hívják.

A kastélyban nagy ebédlő, vendégszobák, könyvtár, olvasószobák és sportterem volt a bárói lakosztály mellett. A konyha és a személyzet szálláshelye a kastély mellett külön épületben volt, ahol jelenleg az Arany Gyógyszertár működik. A vizet a kastély melletti parkban lévő kútból - a mai fogorvosi rendelőnél volt - juttatták el a két épület padlásterében levő hatalmas tartályokba, majd onnan a megfelelő helyekre. A szivattyúkat lovakkal hajtották.

Az utolsó tulajdonos Durneiss báró, aki 1944 novemberéig tartózkodott az épületben, innen menekült el Németországba. Édesanyja itt maradt, akit az oroszok űztek el a kastélyból.

A kastély erős vaskerítéssel volt körülvéve, a bejáratot díszes kovácsolt vas kapu tette látványossá. A kastély melletti 10 hektáros angolpark volt a pihenőhelye a gróf családjának és vendégeinek.

A parkhoz egy kis tó is tartozott, melynek partján üvegházakban növény-nemesítéssel és szaporítással foglalkoztak a kertészek (többek között Hlugyik Ferenc).

A park területe védelem alatt áll. A megmaradt idős fák gondos parklétesítés emlékét őrzik. Az utóbbi évtizedekben végzett telepítések nem voltak szerencsések. A park területének csökkentése a más célra történő terület igénybevétel káros volt. Ennek ellenére a meglévő idős faegyedek jó alapot adnak egy remélhetően bekövetkező tervszeru parkfelújításhoz. A közepes gondozás ellenére is a már meglévő 24, zömében lombos fafaj (vérbükk, vénic szil, bibircses nyír, ezüst hárs, nyugati platán, kocsányos tölgy, szomorú fűz) számos egyede jól viseli a mostoha viszonyokat. A kastély déli szélén egy kis patak folyik keresztül.

A régi meder és medencerendszer rendbetétele a park látványos részének felújítása emelné a park szépségét.

A II. világháború idejében, 1945-ben a kastélyban orosz kórház működött.

A háború befejezése után a környék lakói, - látván, hogy a kastélyt senki nem őrzi - kifosztották. A kastély rombolásra volt ítélve, de szerencsére - és Koncz László sok utána járásának köszönhetően - nem bontották le, így jelenleg is látható ez a szép épület.

A község akkori vezetői javaslatára alakítoták át iskolának. A tanulók szülei, a pedagógusok sok társadalmi munkát végeztek az épületen. Az iskola épülete 1961-ben nyitotta meg kapuit.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *