Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3597Szent Jakab Látogatóközpont és Zarándoktemplom

Kategória Vallás , Zarándoklat

Kép album megtekintése

Cím Lébény, Templom tér 1.
GPS koordináta N 47.737173,E 17.387879
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.szentjakabtemplom.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-06-02 - Látogatás dátuma: 2013-06-01 - Utolsó módosítás: 2016-05-01A lébényi templom vagy hivatalos nevén Szent Jakab apostol plébániatemplom a Győrtől mintegy húsz kilométerre fekvő nagyközség, Lébény országos hírű nevezetessége. A román stílusban épült templom Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke.

A műemlék épület az ország egyik legkorábbi nemzetségi monostortemploma. Története a 12. 13. század fordulóján kezdődött, amikor - feltehetően egy Geur (Győr) nevű lovagtól származó - Poth comes (ispán) testvéreivel együtt a bencés szerzeteseknek birtokot adományozott és azon számukra monostort alapított. Erről tanúskodik az az 1208-ban kiadott oklevél, melyben II. András király az erre a célra felajánlott adományt jóváhagyta. A templomot akkor valószínűleg már (fel)építették, hiszen külső falába vésve egy 1206-os évszámot találtak.

Az apátságot még ugyanabban az évszázadban kétszer is: a tatárok, később pedig a cseh Ottokár király csapatai pusztították. A környék falvait 1529-ben a törökök égették fel, de Lébény esetleges megtámadásáról nem maradt fenn írásos emlék. Az 1541-et követő években a török betörések miatt a szerzetesek elhagyták itteni birtokaikat, Pannonhalmára költöztek, és a kolostor lakatlanná vált.

A romos apátságot 1631-ben a jezsuiták kapták meg, néhány éven belül az épületeket helyre is állították, ám a templomot 1683-ban a törökök ismét felégették, a tetőzet és az eredeti boltívek beszakadtak. Az újabb helyreállítás során a két toronyra sátortetőt építettek. A jezsuiták rendjük feloszlatása (1773) után elhagyták Lébényt, a kolostor másodszor is elnéptelenedett. A birtokok többségét a Zichy-család szerezte meg, ők a templomot a falunak adták át, így az 1830-ban Lébény plébániatemploma. Az újabb helyreállítás során a romos kolostorépületek nagy részét lebontották, egy kisebbik részt pedig meghagytak a plébániának. A templomépület azonban 1841-ben újra tűzvész áldozata lett, tornyait utóbb egyszerű, barokkos sisakokkal látták el.

Végül a templom mai formáját a 19. század második felében nyerte el. A belső helyreállítást 1862-1865, a külső felújítást 1872-1879 között August Ottmar Essenwein (1831-1892) német építész tervei szerint és irányításával végezték el (akit közben 1866-ban kineveztek a nürnbergi Germanisches Museum igazgatójának). Felújításakor a templom a korábbi barokk helyett új toronysisakot kapott, a tornyokat pedig egy szinttel megemelték. A helyreállítás után a lébényi templom lett az ország első restaurált műemléke.

A lébényi római katolikus templom, egykori bencés apátsági templom fennállásának 800 éves évfordulóját 2006-ban ünnepelték. Az évfordulós megemlékezések kezdeteként 2005 augusztusában Pápai Lajos megyés püspök felszentelte a templom új nagyharangját, Gombos Miklós harangöntő mester munkáját.

A barokk korból (XVII. század) ránk maradt jezsuiták által építtetett egykori kolostor maradványszárnya, mely hosszú időn keresztül plébániaépületként működött, ma látogatóközpont és zarándokház, látogatóink rendelkezésére áll.
Itt fogadják a Szent Jakab Templomot látogató zarándokokat, turistákat. Zarándokszállást tudnak biztosítani.

2013.06.01 - saját tapasztalat
A templom szomszédságában lévő (volt kolostor épület) épület teljes felújításával Látogatóközpontot hoztak létre, ahol a látogatókat (zarándokokat) fogadják, kulturált körülményeket biztosítva egy látogatás kezdetéhez (pénztár, videó film, tárlat, WC, stb.), majd egy idegenvezető bemutatja magát a templomot.
Az ügyeletes idegenvezető neve és telefonszáma a templom bejáratán és a Látogató központnál ki van függesztve.

Jelenleg a templom belső be van állványozva, mivel a nagyhajó mennyezetének vakolata omladozott, ennek helyreállítása folyamatban van és hamarosan megszüntetik az állványzatot, ettől függetlenül a templom látogatható állapotban van.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *