Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3663Esterházy-(Berg) kúria - Hanság Élővilága Kiállítóhely - Hansági Nemze

Kategória Kúria , Múzeum , Nemzeti Park

Kép album megtekintése

Cím 9339 Kapuvár-Öntésmajor, Rákóczi F. u. 1.
GPS koordináta N 47.641227,E 17.045812
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.ontesmajor.hu/

e-mail:

Telefon:

+36 (96) 250-334

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-06-02 - Látogatás dátuma: 2013-06-01 - Utolsó módosítás: 2013-06-04Öntésmajor rajta van a térképen! Igaz, hogy nagyítóval lehet csak megtalálni, de ott van Kapuvártól északra 6-km-re. Jelenleg kb. 160-an élnek itt a kedves hanyi falucskában.

A Hanság Élővilága Kiállítás a Rábaközi Múzeum állandó kiállítása, melyet a múzeumnak otthont adó Kapuvártól északra, az osli–kapuvári úton található Öntésmajorban, az egykori major volt iskolájában helyeztek el.

Az első terem táblasora térben helyezi el a Hanságot és tájékoztat a vidék morfológiai kialakulásáról. A következő teremben a képek és a kitömött állatok élethűen megkomponált diaporában mutatják be a Hanság élővilágát.

A hansági madárvilág ritka fajai (túzok, haris, réti sas, fehér gólya, bölömbika, vörös gém) mellett megtekinthetőek a természetjáró által is látható, a tájvédelmi körzetben észlelhető fajok is (szalakóta, fekete harkály, sárga billegető).

A harmadik terem arról tájékoztat, hogy miképpen illeszkedett be az ember a Hanság világába, milyen eszközöket használt a nádaratás során, mit készített nádból, mit adott nekik a Hany. A 20. század elején az iparosodó gazdaságnsak is adott energiaforrást, tőzeget.

Az épületet a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatósága kezelésében van, szépen felújítótták, udarán a Hanságban egykor üzemelő "Hanyi vasút" -nak állítottak emléket (mozdonyok, kocsik), és különböző gépeket mutatnak be.
Az érdeklődők, természetbarátok, kutatók a Fertő-Hanság Nemzeti Park öntésmajori kiállítóhelyén, a Hanság Élővilága Állandó Kiállítás tekinthetik meg.

2012.08.06. (Turbók Attila) - Megnyitotta kapuit az öntésmajori Hanság élővilága kiállítás. A nagy múltú épület első tárlatát 1981-ben még dr. Csapody István forgatókönyve alapján hozták létre. A legutóbbi fejlesztés eredményeként korszerű tárlaton nézhetik meg a védett terület állat- és növényvilágát, valamint a hansági „embernyomokat".
1980-ban vásárlás útján került a Rábaközi Múzeum tulajdonába egy olyan preparált madárgyűjtemény, amely a Hanság szinte teljes madárvilágát képviseli, ritka és általánosan elterjedt madarak preparátumait mutatják be.

Kerékpáros túraútvonalak
A Hanság, a Fertő tó, Ausztria és a Rába vidéke több túraútvonal lehetőséget kínál a kerékpározás szerelmeseinek. Csodálatos látnivalókban gazdag például a Hany Istók-Túra:
Kapuvár - Öntésmajor - Osli - Esterházy Madárvárta - Király-tó - Erdészház - Andaui-híd - Patyi őrház - Kistölgyfapuszta - Kapuvár = 44 km

Forrás:
Dr. Virág Zsolt - Forrás: Kastélylexikon Győr-Sopron megyekastélyai és kúriái 9.kötet (Fo-Rom Invest, Budapest, 2007)
A terület a herceg Esterházy család hitbizományi részét képezte. A galántai Estreházy család itt birtokos fraknói ágát Esterházy (I.) Miklós nádor alapította. 1613-ban magyar bárói, 1626-ban magyar grófi, majd 1687-ben birodalmi hercegi rangot kapott.

A terület 1682-ben került a galántai Esterházy (Esterházy (III.) Pál, aki az 1848-ban a Batthyány-kormányban király személye körüli miniszteri posztot töltötte be) család tulajdonába.
1864-től báró Berg Gusztáv által alapított kapuvári Agrioca bérlőtársaság vette bérbe.
A kúria pontos építési időpontja ismeretlen, stílusa alapján a 19-20 század fordulóra tehető, tiszttartói célból épült.

1945 után az épületet a Hansági Földműves Szövetkezet kapta meg, a kúriában általános iskolát helyeztek el. 1981 óta a "Hanság élővilága" című kiállításnak az otthona.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *