Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4726Latinovits (József) kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 6454 Bácsborsód, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
GPS koordináta N 46.094316,E 19.161561
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

http://www.latinovits.net/kastelyok.php

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-03-03*** Műemlék***
Forrás: http://www.latinovits.net/kastelyok.php
(Köszönet borsódi Latinovits Ödön Géza-nak, hogy felhívta a figyelmemet a WEB lapjára)

Latinovits (József)-kastély
A borsódi és a katymári Latinovits-család a XVIII. században szerzett a Bácska északi részében hatalmas birtokokat, így Bács-Bodrog vármegye egyik leggazdagabb, legbefolyásosabb családjává vált. Érdekesség, hogy a Latinovitsok a családi hagyomány szerint a dalmáciai Kattaró városból származtatták magukat, ott éltek, mint a rómaiak elszlávosodott leszármazottai, szerintük ez látszik igazolni a "latin" szótő a névben.

Ami biztos, hogy a család a török hódítás elől költözött Magyarországra és Baján telepedett le a XVIII. század második felében. A többi betelepült dalmát származású családhoz hasonlóan a család férfitagjai katonáskodtak. Amikor az addig autonóm területként igazgatott különleges jogállású katonai határőrvidéket feloszlatták, a Latinovitsok végleg áttértek - az életükben már addig is egyre komolyabb szerepet játszó - "gazdálkodásra", földbirtokosi életformára. Mivel 1718-ra tekintélyes nagyságú birtokkal rendelkeztek, az akkori szokásnak megfelelően, hadi érdemeikre hivatkozva nemességért folyamodtak a királyhoz. Ezt a címet III. Károly 1719. szeptember 23. napján Bécsben kelt oklevelével el is nyerték. 1725. december 3. napján Latinovits Dáneil és István örök áron megvásárolták a korábban már bérelt borsódi és legyeni Hammerschmidt-birtok egyik felét, majd 1726-ban a birtok másik felét is megvásárolták. A család legfőbb birtoka a szomszédos település, Katymár és Borsód volt, erre utalt két nemesi előnevük is.

A "borsódi" előnevet 1747-ben kapták adományként Mária Teréziától. Borsodon a XVIII. század második felében és a XIX. században két kastélyt és két kúriát épített a család, valamint Latinovits Illés egy romantikus stílusú kriptát is emeltetett a család számára 1880-ban. Az első kastélyt 1767-ben Latinovits József királyi tanácsos, Bács-Bodrog vármegye alispánja építette késő barokk stílusban. 1853-ban az épület leégett, melyet akkori tulajdonosa Latinovits Frigyes állíttatott helyre. Latinovits ekkor egy új szárnnyal bővítette a kastélyt, mely az addigi főszárnynál jóval nagyobb volt, megtöbbszörözve ezzel a kastély addigi alapterületét. A századforduló környékén 2.000 kötetes könyvtárat és a hajdani Latinovits-birtokokra vonatkozó(Mária Terézia idejéből származó) térképeket őriztek az épületben. 1930-ban Latinovits Endre a rezidencia új szárnyát - máig ismeretlen okból - a park kerítésével együtt lebontatta, így csak a régi szárny marad meg. Endre végül 1934-ben eladta az épületet, az új tulajdonos a római katolikus egyház lett.

1986-ban a kastély a Bácsborsodi Rákóczi MGTSZ kezelésébe került, felújították és irodaként használták, 1998-ban a kastélyt újból felújították, 1999-ben egy KFT tulajdonába került, három lakosztályt alakítottak ki az épületben.

A műemléki állapotjelentés szerint üresnek tűnő épület.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Egresi János: Köszönöm szépen a tájékoztatást, sok sikert a helyreállításhoz.

borsódi Latinovits Ödön Géza: Reményem szerint olyan új tulajdonos birtokába került a kastély,ki eredetiben szeretné felújítani és működtetni.A személyes kapcsolat felvétele megtörtént és a megbeszéltek alapján a felújításhoz a teljes körű segítséget megadom.

www.kastlyok.hu  * Start  *