Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5153Báthori Várkastély és Panoptikum

Kategória Várkastély , Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 4300 Nyírbátor, Vár u. 1.
GPS koordináta N 47.837732,E 22.137163
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://bathorivarkastely.hu/

e-mail:

info@bathorivarkastely.hu

Telefon:

+36 42 510 216

Megjegyzés:

info.bathorivarkastely@gmail.com

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-01 - Látogatás dátuma: 2007-09-29 - Utolsó módosítás: 2016-04-242012.09.13. - levél érkezett
"Tisztelt Partnereink és Leendő Partnereink!
Örömmel mutatjuk be Önöknek az országban is egyedülálló turisztikai programunkat, melyet Bátori Barangolók néven valósítunk meg
Nyírbátorban és a Nyírségben!
A pályázati program keretében beszerzésre került egy városnéző kisvonat, amivel élmény az utazás felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A Bátori Barangoló kisvonattal három hónap alatt közel 10.000-en utaztak már különböző rendezvényeken, legyen az családi, iskolai, céges esemény vagy éppen egy városnap!"

..... lásd a képalbumban elhelyezett PDF-ben.

Nyírbátor, Nyíregyházától a 451-es főúton közelíthető meg. Nyírbátor múltja a messzi múltba nyúlik vissza. A település neve kezdetben Bathur, Bathor, Bator, Nogbator volt később kapta a nyír előnevet. A Bothur török-angol eredetű ősi Árpádkori személynév, amely a honfoglalás előtti török eredetű batir = hős jelentésű szóból ered.
A legrégebbi ma ismert okirat, amelyben a Bárot neve szerepel 1279-ből származik.

Károly Róbert 1330-ban oklevélben, Bátor lakóit örök időre szabadokká tette, mindenféle adózás és szolgáltatás alól felmentette. A település 1605-ig volt a Báthori cslád ecsedi ágáé. 1613-ig Báthori Gábor fejedelem haláláig birtokolta, aki a somlyói ág tagja volt. 1613-tól a Bethlen, 1647-től a Rákóczi család tulajdona lesz Nyírbátor.

A várkastély a Báthoriak tulajdonában, már a XIV.században állt, 1498-ban említést tesznek a korabeli feljegyzések. Minden valószínűség szerint 1549-ben e kastélyban folyt az Erdély és Magyarország egyesítéséről szóló tárgyalás Fráter György és Ferdinánd király megbízottjai között., építésének befejezése az 1500-as évek elejére tehető. 1564-ben János Zsigmond ostromával teljes pusztulása kezdődik. 1711 (szatmári béke) után a várkastély is a Rákócziak elkobzott birtokai sorsára jutott, 1748-tól a Károlyi család birtoka lett. A feljegyzések szerint az udvarház 1736-ban még lakott volt.
Nyírbátor jelentőségét 1736-ban elveszti azzal, hogy árumegállító és pallos jógát elveszti , 1886-ban elveszti városi rangját is.
1970-ben nagyközség, 1973-óta újból városi ragnot kap.

Mára a várkastélyból, az időközben magtárrá átalakított tégla épület maradt fennt.

A várkastély és környezete felújításának célja: európai színvonalú, új funkcióval ellátott, vonzó településrész kialakítása a város központi területén. A város idegenforgalmi vonzerejének növelése, az ideérkező turisták számának emelése.
Az épületet az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1985-ben műemlékké nyilvánította.

2006-ban fejeződött be a felújítása és kezdődött el új cálú hasznosítása.A 3,2 millió eurós beruházást, 90 %-ban PHARE település rehabilitációs alapjai, részben Nyírbátor város finanszírozták, kivitelezője a HARCON ÉPÍTÉS Kft (Nyíregyháza) volt. A Várkastély a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében van, további hasznosításáról Nyírbátori Közművelődési és Idegenforgalmi Kht. gondoskodik. (A magyar építési kivitelezés minősége már látható nyomokban felfedezhető, annak ellenére, hogy a felújítás mindössze 1 éve fejeződött be).

A kastély földszintjén étterem is kialakításra került.

Panoptikum
A Báthori Panoptikumban Ön is egy varázslatos időutazás részese lehet. A Várkastély történelmi tényeken alapuló állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit idézi meg.

A XVI-XVII. század jelentős eseményeit összesen negyvenöt életnagyságú figura jeleníti meg öt képben, miközben több neves történelmi személyiség mellett a család hírhedt tagjai is életre kelnek. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

  • A Kenyérmezei csata
  • A bátori egyezmény
  • Báthori Erzsébet


Szolgáltatások
Konferencia terem
A Báthori Várkastély impozáns tetőterében a legmodernebb technikai berendezésekkel felszerelt, légkondicionált, körpanorámás reprezentatív terem található. A konferenciaterem, közel 250 m^(2) alapterületű, és maximum száz fő befogadására alkalmas.
A várkastély ideális helyszíne nemzetközi vagy hazai konferenciáknak, üzleti tárgyalásoknak, továbbképzéseknek, csapatépítő tréningeknek, sajtótájékoztatóknak valamint egyéb típusú rendezvényeknek.

Berendezési lehetőségek:
- színházszerű berendezés
- iskolaszerű berendezés
- tárgyalószerű berendezés

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

Egresi Jnos: Megvltozott a nyitva tarts!
Egresi Jnos: Ez egy j megjegyzs hozzfzse (prba)

www.kastlyok.hu  * Start  *