Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2263Einsenstädter - Weöres - Niczky (magán, lakóház)

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 9512 Ostffyasszonyfa, Kossuth L. u. 139.
GPS koordináta N 47.330097,E 17.049769
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-04-28 - Utolsó módosítás: 2013-05-11Ostffyasszonyfa a Kemenes-vidék történelmi emlékekben egyik leggazdagabb települése.
A települést először 1346-ban említették Azzunfalva néven. A közelben folyó Rábán már ekkor egy jelentős rév volt, amelynek a későbbi századok során hadászati jelentősége is lett. Ekkor fahidat készítettek, melynek helyére a 19. században épült vashíd. Miután ez a II. világháborúban elpusztult, az 1960-as évek végén építették a jelenlegi hidat (Ragyogó-híd).
A falu első ismert birtokosa Lökös János volt, kit a 14. században fej- és jószágvesztésre ítéltek. Elkobzott birtokait így a kun eredetű Osl nemzetség kapta meg, kiknek leszármazottai lettek az Osttfyak. Rajtuk kívül, elsősorban rokoni kapcsolataik révén később a Csornai, az enyingi Török, a Zichy és a Vidos családok is szereztek itt részeket.

A kúria története
A mai kúria elődjét az 1860-as években Eisenstädter Rezső bécsi állatkereskedő emeltette, aki Ostffyasszonyfán földeket bérelt, illetve kisebb birtokkal rendelkezett. A 19. század végén a Weöres család birtokába került az épület. Weöres Evelyn 1897-ben Niczky Ferenc grófhoz ment feleségül, ekkor a rezidencia a grófi család tulajdonába került, a házaspár legfiatalabb lánya már itt született, 1906-ban. Az eredetileg téglalap alaprajzú kúriát Niczky Ferenc oldalszárnyakkal bővítette, ekkor alakították ki a pavilonszerű, manzárdtetős sarokrizalitokat. A gróf az I. világháborúban - 1914-ben - hősi halált halt honvédszázadosként Lengyelországban.

A II. világháború végén szükségkórházat helyeztek el a kúriában a tífuszjárvány miatt, ennek kiköltözése után a 10 szobás épület állaga teljesen leromlott. A helyi tanács a helyreállított épületben először szolgálati lakásokat helyezett el, így maradt ez egészen az 1990-es évek végéig. Ekkor magántulajdonba került, melynek során teljesen helyreállították.

1997-ben nyílt meg a település határában a Pannónia Ring, a 4740 méter hosszú, autós, motoros gyorsasági pálya. Már első működési évében sok versenyzőt és látogatót vonzott. A Ringben márciustól október végéig rendeznek versenyeket, edzéseket a főleg nyugati autós és motoros klubok. Az intézmény különböző nemzeti és nemzetközi bajnoki futamoknak is helyt ad.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *