Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4495Tallián Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7444 Osztopán, Fő utca 22.
GPS koordináta N 46.522249,E 17.668878
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://osztopanlapja.hu/zoktat/iskola/oktatas.htm

e-mail:

tallian-osztopan@freemail.hu

Telefon:

+36 (82) 589-005

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-05-29 - Utolsó módosítás: 2015-03-10Kaposvár és Fonyód között félúton, Somogy szívében, Kaposvártól északnyugatra, Edde, Somogyvámos és Somogyfajsz között fekvő település.

Település történet (Wikipedia)
Osztopán Árpád-kori település, amely már a tatárjárás előtt is fennállt.
Nevét 1229-ben említette először oklevél mint a székesfehérvári káptalan birtokát.
1317-ben a Gutkeled nemzetségbeli Amadé fia, I. Miklós, a Felső-Lendvai család őse nyerte adományként Károly Róbert királytól.

Nevezetességei

  • Honfoglalás kori sírleletek
  • Római katolikus templomát Szent Mihály tiszteletére 1770-ben építették. Orgonáját 1880 körül Lesnyik József és Kész Ernő építette. Harangja közül a 72 cm átmérőjűt 1845-ben Hornung József, a 48 cm átm. Seltenhofer Frigyes fiai, 1939-ben, a 105 cm átmérőjűt Szlezák László öntötte. Kegyura 1880-ban a Vallásalap volt.
  • Nepomuki Szent János szobor (1803)
  • Tallián-kastély
  • A főutca szemközti oldalán, az uradalom egykori lóistállóját alakították át az önkormányzat, a körjegyzőség és a művelődési ház részére.Tallián kastély - Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Osztopáni Tagiskolája (művészeti iskola)
Osztopán főútja mellett el sem lehet téveszteni a község valamikori urainak birtokát.

Az 1910 körül épült eklektikus stílusban, és a falu legnagyobb büszkesége. A kastély tornyát szinte mindenhonnan látni a faluban, viszont az épületet eltakarják a körülötte lévő park ősi fái. Elsőként ezt lehet észrevenni, s a kaputól egy 30-40 méteres út vezet az impozáns kastély bejáratáig. A parkban örökzöldek, gesztenyefasor vezet körbe. Az épületben jelenleg, somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Osztopáni Tagiskolája, Művészeti iskola működik, ám szívesen látják a vendéget is a toronyban berendezett helytörténeti tárlat megtekintéséhez is, hiszen nyaranta 3- 4 hétig az osztálytermeket és a parkot táborozó gyerekek foglalják el az ország minden részéből. De voltak már perui, vietnámi, amerikai vendégek is.

A történet szerint a kastélynak a torony része jóval később épült fel, mint maga a kstély. A Tallián család akkori tulajdonosa nem tudta elnézni, hogy a cselédei télen-nyáron úgy hordják a vizet az udvarról. Épp ezért emeltette a magas tornyot, s benne egy víztartályt. Ezzel a kastély elveszítette szimmetrikus alaprajzát, viszont egy újabb előnnyel szolgált.

A körteraszáról fantasztikus látványt nyújt egész Osztopánra és a környékére. Még a Balaton, illetve a Badacsony kettős teteje is látszik. Ha elképzeljük, hogy egy évszázada a tó hullámai egészen Somogyvárig benyúltak a Nagyberekbe, s nem volt ennyi országút és adótorony, igazán fenséges lehetett a kilátás már akkoriban is.

A kastély parkja és a régi uradalomhoz kapcsolódó két magtár épület is helyi védettség alatt áll.

A könyvtárat könnyen megtaláljuk, az közvetlenül a torony alatt található. Innen vezet a lépcső a padláson berendezett helytörténeti tárlathoz, majd tovább a toronyba.

A 8 osztályos iskola jelenleg 6 osztállyal működik, mivel a csökkenő gyermeklétszám és az Önkormányzat anyagi helyzete miatt az alsótagozatban az 1-2, és a 3- 4. osztályokat össze kellett vonni, de mindez nem befolyásolta a szakmai munkát, hiszen továbbra is megtartották jó eredményeiket.

A diákok több körzeti és levelezős versenyen is rendszeresen szerepelnek. Az iskolában szakkörök is működnek, ahol a diákok érdeklődési körüknek megfelelően hasznosan tölthetik el szabadidejüket.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *