Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2220Serényi Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Putnok
GPS koordináta N 48.297127,E 20.433884
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-11 - Látogatás dátuma: 2007-03-11 - Utolsó módosítás: 2009-07-31Putnok Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a Sajó-folyó mentén, a Borsodi-dombság előterében helyezkedik el, a szlovák határtól mindössze 8 km választja el. A település a 26-os számú főút mentén közelíthető meg, Miskolctól 40 km távolságban fekszik.
Gazdasági fejlődése szempontjából Putnok a 19. században éli fénykorát, a város több középülete is ebben az időszakban épül.

A város egyik fő látnivalója az 1834-ben klasszicista stílusban épült egykori Serényi kastély, melyet a korábbi vár helyén épített Serényi Alajos. 1860-ban Serényi László átalakítja az épületet, mely ekkor nyeri el ma is látható formáját. A kastély főbejárata a délnyugati főhomlokzaton található, melynek közepén 4 ionoszlopos portikúm látható, timpanonjában pedig gazdag stukkódíszítés. A főhomlokzat mindkét végén a szélső ablakok felett timpanonos díszítést találhatunk. A kastély keleti szárnyának kiugró középrizalitját pillérek és féloszlopok tagolják. A kastély legjelentősebb helysége a 90 négyzetméteres nagyterem.
A kastélykertben található a 18. századi, barokk stílusban készített Nepomuki Szent János szobor.
Egykori hatalmas kiterjedésű kastélyparkja veszített ugyan eredeti nagyságából, de így is kellemes látványt nyújt az érdeklődőknek. A kastélykertben található a 18. századi, barokk stílusban készített Nepomuki Szent János szobor.

A Serényi család (Serényi László, majd Serényi Béla, az egykori földművelésügyi miniszter) lokálpatriotizmusa nagymértékben hozzájárult a város infrastrukturális és közéleti életének fejlődéséhez.

1860-ban Serényi László átalakítja az épületet, mely ekkor nyeri el ma is látható formáját. A kastély főbejárata a délnyugati főhomlokzaton található, melynek közepén 4 ionoszlopos portikúm látható, timpanonjában pedig gazdag stukkódíszítés. A főhomlokzat mindkét végén a szélső ablakok felett timpanonos díszítést találhatunk. A kastély keleti szárnyának kiugró középrizalitját pillérek és féloszlopok tagolják. A kastély legjelentősebb helysége a 90 négyzetméteres nagyterem.

A kastélyban az elmúlt időkig egy szociális foglalkoztató intézet kapott helyet. Ma magántulajdonban van, nem látogatható. Az épület állapota elhanyagolt, felújításra szorul. A kastély jelenlegi fizikai állapota ellenére egyik legszebb példája a gömöri klasszicista kastélyépítészetnek.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *