Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5868Széchenyi-(Almásy)-Dobos-Wildburg kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9327 Rábasebes, Szécshenyi István u. 16.
GPS koordináta N 47.436840,E 17.243375 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.szechenyivadaszkastely.hu/

e-mail:

stemlerb@szechenyivadaszkastely.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2011-04-11 - Utolsó módosítás: 2014-05-09A rábasebesi kastélyt a XIX–XX. század fordulóján építtette a Széchenyi család. Később eladták, Dobos nevű vármegyei főjegyző vásárolta meg. Ő egy osztrák bárónak adta tovább, aztán az állam tette rá a kezét. A rendszerváltásig működött falai között a TSZ, de ott volt az orvosi rendelő, a fodrászműhely, a könyvtár, a nyári óvoda és a községi tanács is. Aztán üzletemberek lettek a tulajdonosok, a Széchenyiek, a bárók és még Dobos főjegyző is foroghatnak a sírjukban, hogy napjainkban milyen hányatott sorsa van az épületnek. Az évekkel ezelőtt (1990 évek elején) szépen felújított kastély most sorsára vár. A szövevényes ügynek felszámolási eljárás vethet (valamikor) véget.

2014.05.09 - Jó hírek! , href="http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/uj_gazdaja_van_a_rabasebesi_kastelynak/2377769/">Forrás: (CS. KOVÁCS ATTILA - 2014.04.11. 16:09)
Hosszú évek hányattatásai után megoldódni látszik a rábasebesi kastély sorsa. Új gazdája van az épületnek, egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég vásárolta meg. A Hegyvidék Property Kft.-nél nincsenek óriási, ötcsillagos tervek, de amit ígérnek és elképzeltek, azt szeretnék be is tartani, illetve megvalósítani. Egyelőre a karbantartásokat, a kisebb felújításokat, a takarítást végzik el.

Stemler Balázs, a kastélyprojekt marketingjével foglalkozó szakember a Kisalföldnek elmondta: az új tulajdonos átvette a kastélyt. Tapasztalatuk szerint látszik, hogy évekig nem hasznosították, de még mindig jobb állapotban van, mint sok hazai kúria. Jövőjét a turizmusban látják.

– A befektetők tisztában vannak azzal, hogy önmagában csak egy kastélyszálló nem elég a vendégek idecsábításához – fogalmazott Stemler Balázs. – Sok más, olyan lehetőséget kell biztosítani, ami egyedi, ami csak itt található majd meg. Feltérképezzük az adottságokat, a környéket, szeretnénk megismerni a szomszédos településeket. Ezekre építve dolgozzuk majd ki a részletes hasznosítási tervet. Huszonkét apartmannal rendelkezik az épület, nagyszerű környezetben, kedves faluban, a Rába folyó közvetlen közelében. Most úgy látjuk, május végére megnyitható állapotba kerül a kastély. Rendezvényekre, konferenciákra alkalmas lesz és persze szállóvendégeket is fogadhatunk, ha erre lesz igény.

Stemler Balázs hozzátette: a tulajdonosok minden ötletre nyitottak és fogadókészek. „Azaz aki a Rábaközben esetleg úgy gondolja, hogy bármilyen elképzelésével csatlakozni tud a mi terveinkhez, a kastély funkciójához, keressen meg bennünket" – jegyezte meg Stemler Balázs.


Korábbi híradás volt
http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/a_szechenyiektol_az_uzletelokig/2036748/
Cs. Kovács Attila - 2007.11.02.
Rábasebes - Üresen áll évek óta a rábasebesi Széchenyi-kastély. A tulajdonos cégek ellen felszámolás indult, az üdülési joggal bírók közelébe sem mehetnek az épületnek. Az ügy szövevényes.
A rábasebesi kastély a rendszerváltásig állami tulajdonban volt. Az 1990-es évek elején azonban hiába akarta az önkormányzat megszerezni az ingatlant, nem sikerült. Az évszázados épület befektetők kezére került. Egy darabig szállóként működtették, majd bezárt. Ez az állapot évek óta tart. A falubeliek hiába reménykednek abban, hogy végre történik valami. Az annak idején üdülési jogot vásárló részvényesek – közel ezren vannak – pedig hiába várnak, hogy gyakorolhassák százezrekért vett jogaikat.

A kastélyt 1992-ben magánszemély birtokolta, aztán egy kft. (a Kastellum), majd ettől egy másik (a Prorenta) vette meg. 1998-ban lépett be a Széchenyi Vadászkastély Rt. A cég jelenleg felszámolás alatt van. 2003-ban még értékesítette az ingatlant a Kastély 2003 Kft.-nek. Ez időközben átalakult SZVRT Kft.-vé és rövidesen ellene is megindult a felszámolási eljárás.

A kastély felújítását az 1990-es években kezdték el. Többek között abból a pénzből is, ami az üdülési jogok értékesítéséből befolyt. A befektetők néhány évig üzemeltették a kialakított szállodát, nagy ívű fejlesztési elképzelések szerepeltek a tervek között. Aztán 2003 augusztusában az rt. igazgatósága eladta az ingatlant a Kastély 2003 Kft.-nek, a vételár kifizetésével, és a hitelek átvállalásával. A szerződésben fejlesztéseket ígért a vevő, és az üdülési jogok biztosítását. A jogosultakat rövidesen azonban arról értesítette a kft. vezetője, hogy jogaikat csak akkor biztosítja, ha az ingatlanon lévő terhek, illetve a fejlesztési költségek felével kisegítik a céget. Azóta azonban semmi nem történt.

A rábasebesi ingatlan tulajdoni lapján számos bejegyzés található. Többek között a több millió forintos hitel, aztán jelzálogjogok, köztartozás, végrehajtási jogok.

A történet kárvallottja tehát a közel ezer üdülésijog-tulajdonos. Információnk szerint rövidesen bíróság dönt arról, hogy kié is igazán a kastély. A Széchenyi Vadászkastély Rt. felszámolója ugyanis megtámadta az rt. és a Kastély 2003 Kft. között 2003-ban kötött adásvételi szerződést.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *