Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3770Bezerédj - Kornis - Széchenyi kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9766 Rum, Kastély park 1.
GPS koordináta N 47.138494,E 16.823884
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.rumkastely.hu/

e-mail:

rumkastely@t-online.hu

Telefon:

+36 (94) 579-020 ,

Megjegyzés:

Rumi Óvoda, Fejlesztő- és Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola Gyermek

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-26 - Látogatás dátuma: 2013-07-03 - Utolsó módosítás: 2019-03-30A kastélyban működik vas megye egyetlen olyan többcélú bentlakást is biztosító intézménye, ami a régebbi elnevezésben középsúlyosan értelmi fogyatékos, mai szakmai szóhasználat szerint értelmileg akadályozott gyerekek és fiatalok ellátását biztosítja 4-től 25 éves korig.
A többcélú intézményben speciális óvoda, speciális általános iskola, készségfejlesztő speciális szakiskola, és mindezek kiszolgálására szintén a különleges nevelési szükséglet kiszolgálására szakosodott kollégium is működik. Az állami gondoskodás alapján intézménybe kerülő gyermekek számára a különleges nevelési szükségletet biztosító gyermekotthon is működik.

Az intézmény Szombathelytől 19 km-re Rum községtől 1,5 km-re a 87-es főút mellett Rumkastély település részen, különösen szép környezetben működik. Központja az egykori Szécshenyi kastély célirányosan átalakítva. A hozzá tartozó, de külön telken lévő kertészetben az egykori szolgálati lakások, szintén átalakítva az intézmény céljait szolgálják.

Az intézmény célja, a törvény szerinti tankötelezettség biztosítása mellett a a terápiás fejlesztés, a tudatos szocializáció segítségével a körülményekhez képest maximális mértékű társadalmi integráció és habilitáció biztosítása. Ennek érdekében a tanulás mellett különféle mozgásterápiák, lovasterápia, logopédiai fejlesztés és speciális művészeti, sport és kulturális tevékenység folyik az intézményben. Központi szerepet kap a munkára nevelés és a társadalmilag hasznos munkavégzés alapvető készségeinek elsajátíttatása a tanulókkal. Ez a későbbi társadalmi beilleszkedés alapja, kiegészítve a szociális viselkedés, és magatartás alapvető szokásainak elsajátításával, ami az itt gondozott tanulók esetében nem spontán, hanem tudatos pedagógiai hatásokra jön létre.

A régi kastélyból eredetiben megmaradt a lépcsőházban lévő szép fafaragott korlát, más fennmaradt érték nincs a kastélyban megőrizve.

A kastély története
A rumi Bezerédj (majd Széchenyi) kastély építésének pontos idejét nem sikerült felkutatni. Valószínű, hogy a XIX. század első évtizedeiben, esetleg még ezt megelőző időkben építhették a Bezerédjek klasszicista stílusban. A kastély eredeti felépítettsége (később bővítették) igazán különleges lehetett abban, hogy kocsival lehetett behajtani az épületbe, amelyet nyeregtető fedett, fűtése kandallókkal és cserépkályhákkal történt.

Széchenyi Péter a tulajdonába került régi kastélyt, az északi és a déli oldalon erőteljesen átalakította, illetve folytatta a Bezerédjek által megkezdett bővítést. Ennek hatására teljesen megváltozott az épület arculata. A XIX-XX. századi kastélyfelújítások során a stílusjegyek keveredtek, ezért is beszélhetünk klasszicista stílusról. Érdekes és építészetileg meghökkentő, hogy a főhomlokzati rész jobb sarka félköríves, míg a többi szögletes.

A régi kastélyban a csigalépcsőket megszüntették és fürdőszobákat, mellékhelyiségeket alakítottak ki a helyükön. A legnagyobb belső változást a széles pihenővel is ellátott lépcsőzet kialakítása jelentette. A lépcsőt nagyon szép, faragott fából készült korlát kíséri, amely ma is eredeti formájában látható. A kastélyt – amely a Vas Megyei Önkormányzat tulajdona – 8 hektáros parkerdő és 3 hektáros kertészet veszi körül. A keleti és nyugati oldalát kör keresztmetszetű élő sövény díszíti , amely rendkívül szépen gondozott, akárcsak a kastély együttes maga.

A tulajdonosok 1945-ig „időszakos” jelleggel tartózkodtak a birtokon, elsősorban nyáron és ősszel, s ilyentájt gyakran tartottak vadászatokat és bálokat.

A II. világháború viharai az épület külső részét megkímélték ugyan, de a berendezési tárgyakat tönkretették, elhordták az elvonuló német, orosz katonai csapatok. A megmaradt tárgyi emlékeket pedig a környező falvak lakói hordták szét. 1945 és 1948 között a kastélyt raktárnak és üdülőnek egyaránt használták

A kastély intézményi hasznosítása 1951-ben kezdődött és immáron több mint 50 éves múltra tekint vissza.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *