Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2798

(Niczky - Rupprecht) - Losonczy kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9632 Sajtoskál, Metőc sétány 3.
GPS koordináta N 47.404104,E 16.858997
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Magántulajdonban, lakás céljára felújítva.
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-06-12A mai falut 1212-ben Kaal néven említik először. Nevéből következtethetően a honfoglalás után Kál horka szállásterülete lehetett. A 13. század elején már királyi birtok, 1212-ben említik István nevű papját is. 1234-ben már állt Szent Péter tiszteletére szentelt temploma. Ekkor a települést kiveszik a soproni várispánság uralma alól. 1359-ben ismét említik templomát. 1372-ben a Ják nembeli Niczky család birtoka. 1421-ben Luxemburgi Zsigmondtól évi két országos és heti egy vásár tartására vonatkozó jogot kapott. A falu különösen sajtvásárairől volt híres, erről kapta a nevét is. A 15. században a Niczkyek, a Lábatlani, a Patyi, az Unyani és a Farkas családok voltak a nagyobb birtokosai. Gyakran volt Sopron vármegye gyűléseinek színhelye.
A Niczky család 1846-ig volt birtokos a községben, akkor Niczky Sándor itteni birtokait a soproni Rupprecht Jánosnak adta el. Az új birtokos hamarosan cukorgyárat alapított a községben, melynek nyersnyagát a környező birtokain termelte meg.

Sajtoskálon a Rupprecht kastély a Metőc patak nyugati oldalán áll, azonban a keleti oldalon is található egy kastély, a Losonczy kastély.
A két kastély összetartozott, egy – azonban mégis kettő család tulajdona volt. Losonczy Melinda elmondásából maradt meg az utókor számára sok történelmi adat és tény, így a két kastély története, felépítése is.

A Losonczy kastély a cukorgyár mellett épült. Azonban 1922-ig, az átalakítás – antikizálás időpontjáig Losonczy-udvarházként emlegették, ezután azonban már kastélyként.
Az átalakítás előtt is a család lakóépületéül szolgált. Külsőleg csak az előreugró részt (rizalit) építették a loggiákkal együtt. A kettős árkádív a kastélyépület mindkét oldalán egy-egy dór oszlopra támaszkodik középen.

A kastélyhoz csatlakozó személyzeti lakás a lakóházzal egy időben épült (1837-47 között).
Építészetileg ma azért válik el a kastélyrésztől, mert azt 1922-ben nem antikizálták – bár a kastéllyal egybe van építve.
A kastélytól délre istállók és más nagyobb épületek voltak, melyeket mindig hasznosítottak.

A Losonczy – kastély épületét lakrészekké alakították át, sok sajtoskáli család élt benne, s, az orvosi rendelő is ott kapott helyet. Aztán a rendszerváltás után, 1991-ben kezdődő változások ezt az épületet is érintették. Az orvosi rendelő és az ott lakó családok is „beköltöztek a faluba”. Gazdátlanul maradt a mindig beszédtől hangos kastély. Félő volt, hogy nagyméretű pusztulás áldozata lesz. Aztán több tulajdonosa is volt, míg végül a német állampolgárságú Franz Frederik Mootz vásárolta meg, aki eredeti felépítésében újította fel, s most a falunak ismét büszkeségeként pompázik a Metőc sétány központi helyét elfoglalva.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *