Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2029

Eötvös Kastély (mozg.javító intézet)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Sály, Gárdonyi Géza u. 18.
GPS koordináta N 47.939904,E 20.668526
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Mozgássérült gyerekek otthona
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2014-05-15Sály és környéke a bronzkor óta lakott vidék. A falu körüli domb- és hegytetőkön máig egykori romok, föld- és kőépítmények maradványai látszanak vagy sejthetőek.

Az országnak ezt a vidékét, amelyet a Nyárád- és az Eger-patak ölel körül honfoglalás kori hagyományaink Örsúr földjeként tartják számon.(http://hu.wikipedia.org/wiki/Sály)

A 19. sz végén, Édes Abrahám a község református lelkésze jegyezte fel egyházközségi "protokollumá"-ban, amit neki, az egykor a kastélyban szolgáló, 1828-ban született Horváth János mesélt az épületről. E szerint, a korábban tornyos kastély csak olyan hosszú volt, meddig középen a boltívek tartanak. Két szélén, 1868-ban hosszabbították meg. Az épület alaprajzait vizsgálva, ez az információ valósnak tűnik.
Az árkádok mögötti, két szobasoros, (2 tornyos?) épületrészhez hasonlóan építették a környék kastélyait (Vatta, Emőd, Bánhorváti). Az arányaiban reneszánsz hatású árkádsor, akár az épület eredeti része is lehetett. Hasonlóakat láthatunk erdélyi kastélyokon, de későbbi kiegészítésként is elképzelhető. Erre választ csak falkutatás adhat. A kihosszabbításként, szintenként épített 3-3 szoba kapcsolása a hátraforduló folyosókkal, tökéletes megoldásnak tűnik. Az Eötvös bárók birtoklását a 19. sz. második felétől, a Gorove-, majd a Szinnyei Merse család követte. A kastélyban az 1960-as évek végétől kezdve mozgássérült gyerekek nevelőotthona működik. (http://elmenyekvolgye.hu/kastelyok/68-eotvos-gorove-kastely)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *