Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2997Esterházy Kastély (Általános Iskola és Gyermekotthon)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 8418 Bakonyoszlop, Kossuth u. 1.
GPS koordináta N 47.347052,E 17.920028
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.bnevi.hu/

e-mail:

gyermekotthon@bnevi.sulinet.hu

Telefon:

+36 (88) 435-001,+36

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-08-19 - Utolsó módosítás: 2013-04-19Bakonyoszlop a Kőhegy és Libahegy közötti völgyben, szép vidéken fekszik 271 méteres tengerszint feletti magasságban.
Első írásos említése 1392-ből való (Ozhlop), ekkor Csesznek várához tartozott.
A név az oszlop szó helynévi alkalmazása, de személynévi eredetű is lehet: egy középkori adat szerint 1250-ben egy férfit Szelemennek (gerenda) hívtak, fiát pedig Oszlopnak. 1913-ig viselte a település az Oszlop nevet, 1913 óta Bakonyoszlop.

A települést a 15. század végén Szapolyai István birtokolta. A török hódoltság idején elnéptelenedett, bár egyes részeit 1543-ban még lakták. Ezután majdnem két évszázadon át puszta volt.. Cseszneket 1655-ben az Esterházyak szerezték meg.
A falu telepesei szabad-menetelű jobbágyok voltak, akiknek 1747-ben egyetlen terhük a robot volt, jogszolgáltató hatóságuk az Esterházy család cseszneki úriszéke. Római katolikus anyaegyháza 1746-ban létesült. A kőből készült fatornyos templomot 1746. június 24-én szentelték fel. A templom alatti kriptában nyugszanak az Esterházy-család tagjai. Iskolájában 1771-ben olvasást és írást oktatott a rektor. Esterházy Györgynek 903 holdja, két középbirtokosnak pedig 360 kataszteri hold földje volt a község határában 1935-ben.
Az egészséges környezet, a tiszta levegő szinte sarkallja a turisztikát kedvelőket az erdőjárásra. A közeli Ördög-árok és Gizella-barlang egész napos kirándulást nyújt.
Bakonyoszlopon, a község főutcája mentén, szép park vén fái között búvik meg a 18. században épült, barokk stílusú Esterházy-kastély, amely ma iskola, illetve gyermekotthon. Az egyemeletes épület falán, a főbejárat mellett fehér márvány táblán emlékezett meg az utókor Esterházy Lászlóról. A kastély mai képe a 19. század végén alakult ki.

A Fővárosi Önkormányzat Általános Iskola és Gyermekotthon, többcélú intézmény, amely 1943 óta működik oktatási és gyermekvédelmi intézményként.
Intézményünk a Bakony észak-keleti végében, egy kellemes klímájú völgyben, a volt Esterházy-kastélyban, Bakonyoszlop szélén gyönyörű ősparkban helyezkedik el, mely már magában is megnyugtatóan hat a fővárosból, általában súlyosan zaklatott, nagyvárosi ártalmakkal terhelt környezetből hozzánk kerülő gyermekeinkre.
Általános iskola sajátos nevelési igényű gyermekek részére, gyermekotthon, lakásotthon és pedagógiai szakszolgálat működtetése tartozik alapfeladatai közé. Az itt elhelyezett gyermekek mindegyike gyermekvédelmi ellátásban részesül, átmeneti vagy tartós nevelt. A szép, kiegyensúlyozott, nyugodt falusi légkört önmagában is rehabilitációs tényezőnek tekintik.
Kezdetben csupán leány gyermekeket helyeztek el az intézményben. A II. világháború után, közvetlenül az apácarendek feloszlatásával egyidőben, az akkori otthon profilt váltott, a leányok helyére árva fiúk kerültek. Először alsó tagozatos, majd az idő múlásával felső tagozatos fiúgyermekek nevelőotthonaként működött. Emellett másfél éven keresztül "kádergyerekeket" is üdültettek itt a fővárosból.
1967-től az intézmény túlkoros fiatalok elhelyezésére szolgált. A fiúk a tanulás mellett különféle bedolgozói munkákat végeztek ipari vállalatoknak.
1973-tól enyhén értelmi fogyatékkal élő gyermekeket helyeztek az intézménybe. 1995-től vált koedukált intézménnyé, melyekben már testvérek, fiúk és lányok, ép értelműek és enyhe fokban értelmileg sérült gyermekek nevelkednek együtt.
A három éves óvodástól a 24 éves utógondozottig, minden korosztály megtalálható a gyermekotthonban. Az intézmény tovább fejlődött, létrehozott két lakásotthont a szomszédos településen, Bakonyszentkirályon, ahol nyolc-nyolc gyermek elhelyezésére adódott lehetőség. Ezt követően került sor a kastély teljes rekonstrukciójára, amely már a gyermekvédelmi törvény irányelveinek megfelelően történt.
A rekonstrukciót követően a gyermekek minden igényt kielégítő, a testi-, lelki- és személyiségfejlődésüknek megfelelő elhelyezésben részesülnek.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *