Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2073

Fáy Kastély (gyerek otthon)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3659 Sáta, Szabadság u. 6.
GPS koordináta N 48.185201,E 20.397156
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2014-12-30Sátának három jelentős, műemléki védettségű épülete van: a későbarokk stílusú római katolikus templom, a copf stílusú plébániaház, valamint a Fáy-kastély.

Sáta község a XVI. századtól a Bárius-család birtokában volt. Őket a Vay-, a Platthy- és Rocsányi családok követték, majd a XIX. században az Ágoston-, végül a Fáy-család. Azt mondhatjuk, hogy a kastélyhoz mindegyik família tett hozzá valamit, mire utolsó egyszemélyi tulajdonosa, Fáy István kezére került volna.

Magát az épületet a Platthyak építtették egyemeletes, timpanonos középrésszel, két szélén kiugró tornyokkal, manzárdtetővel, boltozott szobákkal, a munkálatok 1735 körül fejeződtek be végleg. A következő, jelentős átalakítást viszont csak az utolsó nemesi származású tulajdonos, Fáy István végezte rajta, így a neve is rajta maradt az épületen, azóta csak Fáy-kastélynak nevezik.
A sátai és a bánhorváti kastély kinézetre és technológiai megvalósításban annyira egyező jegyeket mutat, hogy honismereti és építészeti leírások "egyedi terv ismételt felhasználásá"-t említik.
Horthy Miklós lánya, Paula, másképpen Paulette néhány évet élt a sátai kastélyban.

1952-ben államosították, ekkortól 1991-ig a magyar állam tulajdonában a B.A.Z. Megyei Tanács Gyermekotthonaként működött. A politikai változások következtében "jogutódlás" jogcím alatt 1991-ben a B.A.Z. Megyei Önkormányzat tulajdonába megy át az épület, amelyet alig tartottak karban, és amelyen szinte semmilyen változtatást nem végeztek az államosítás óta. Ennek következtében 1993-ban a létesítményt funkciójára alkalmatlannak, életveszélyesnek nyilvánították, így a gyermekotthont ezen a helyen megszüntették.
A kastély jelenleg magántulajdonban van.

A kastély parkja pusztulóban van, erős felújításra szorul.

A kastélyépület emeleti részéről függőfolyosós összeköttetés van egy kiszolgáló épületegyüttes felé, amelyben konyha, étkező, raktárak, mosóhelység és egy kisméretű tornaterem található.


Képeket készítette: Kemecsei Sándor

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *