Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4255Festetics vadászkastély

Kategória Vadászkastély , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7531 Gyöngyöspuszta
GPS koordináta N 46.166457,E 17.600117 - nem pontos!
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://magascedrus.hu

e-mail:

magascedrus@smgondviseles.hu

Telefon:

+36 (82) 719-412

Megjegyzés:

Somogy Megyei Önkormányzat Magas Cédrus Szociális Otthon

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-07-11 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-07-21A település a Zselic szélén és a Somogyi-dombvidék keleti részén található, mintegy 3 km-re a Kaposvár-Barcsi úttól.
A község három településből áll: Alsótapazd, Kőkút és Gyöngyöspuszta.

Kőkút településrésze. A község három településből áll: Alsótapazd, Kőkút és Gyöngyöspuszta. Gyöngyöspusztán áll a Festetics-kastély, melynek déli szárnya a nagykanizsai postaút lóváltó állomásának romjaira épült. Jelenleg szociális otthonként működik. Itt található az ország egyik legöregebb tiszafája.

Kőkút 1893-ban a kivágott erdők helyén létesült. Alsótapazd neve már a középkorban Tapazd néven ismert volt. Gyöngyöspusztán áll a Festetics-kastély, melynek déli szárnya a nagykanizsai postaút lóváltó állomásának romjaira épült. Jelenleg szociális otthonként működik. Itt található az ország egyik legöregebb tiszafája. A település és környezete nyugodt pihenést kínál az arra vágyóknak.

Gyöngyöspuszta (Gyongies pusta) az 1500-as évek elején a Kusalyi Jakcsi családé volt. 1519-ben szerezte meg Gersei Petheő Tamás Hedrehely, Visnye, Hencse, Széplak és egyéb Somogy megyei birtokokkal együtt (MOL, Diplomatikai Levéltár, DL-DF 36402).

Gyöngyöspuszta már egy 1703 előtti összeírásban szerepelt gróf Széchenyi György birtokaként. 1733-ban a Lengyel családé, majd a gróf Festetics család dégi ágáé lett. Gyöngyöspuszta egy része még 1848 előtt is a Petheő család birtokában volt, de a szabadságharc után az osztrákok elkobozták és a Festetics családnak jutatták.


Somogy Megyei Önkormányzat Magas Cédrus Szociális Otthon
Egy 1703-as összeírás szerint az otthon jelenlegi területén kastély állt, amely ekkor Széchenyi György tulajdona volt. 1733-ban a Lengyel családé, majd a gróf Festetics család déghi ágáé lett egészen az államosításig. A szociális otthonnak helyt adó jelenlegi kastélyépület 1900-ban épült.
A Festetics család címere ma is megtalálható Intézményünk tornyának nyugati falán. A grófi kastély és az épületek egy része l947-től állami tulajdonba kerültek és iskolaként, csendőrszállásként majd mezőgazdasági szövetkezetként funkcionáltak.

1966. novemberétől a kastély a szükséges átalakítások után idősek otthonaként működött. 1974-ben új épületszárny kialakítására került sor, így a férőhelyek száma 190-re módosult, s az ellátottak köre szenvedélybetegekkel és hajléktalan személyekkel bővült. 1974-ben készült el a szilárd burkolatú bekötőút, megkönnyítve ezzel az otthonban élők és dolgozók életét. 1982-ben az egykori iskola épületében 20 személy részesülhetett az átlagosnál jobb színvonalú ellátásban, így a férőhelyek száma 1982-ben elérte a jelenlegi 210 főt. 2006-ban került átadásra az intézmény területén egy szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona, amely az önállóbb életkörülmények biztosításával az alkoholbetegek társadalmi beilleszkedését segíti elő. A lakóotthon minden szempontból modern, ízlésesen berendezett, jól felszerelt, önellátásra alkalmas helyet biztosít 12 fő alkoholbetegségéből gyógyulni vágyónak ahhoz, hogy a sikeres rehabilitáció végén újra megtalálják helyüket a társadalomban.
A rehabilitáció sikeres megvalósítása érdekében 2006-ban kialakításra került egy foglalkoztató helyiség. A munkarehabilitáció keretében szabás-varrás, szövés, asztalosipari tevékenységek végezhetők.
2006 nyarán elkezdődött az intézmény nyílászáróinak cseréje, fűtésrendszerének korszerűsítése. A folyosók új burkolatot kaptak, a szobák felújítása folyamatosan történik.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *