Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4136

Széchenyi Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8698 Somogyvár, Kaposvári u. 4.
GPS koordináta N 46.579026,E 17.646178
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet

http://www.szechenyikastely.hu/

e-mail

Telefon

85/340-044

Megjegyzés

Diákotthon és Gyermekotthon
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-04-06 - Utolsó módosítás: 2015-03-10Az 1536. évi adólajstrom szerint két részből állt a város: Somogyvárhidas és Somogyvár-alsópiac. A hódoltság alatt telepítették be a törökök a földműves iflákokat (rác határőröket), akik az őslakossággal szemben kedvezményekben részesültek. 1677-ben Széchenyi György kalocsai érsek nyerte adományul a települést, amely egészen a huszadik századig a család birtokában maradt. A hajdani Somogyvár a mai Váraljapuszta helyén feküdt. E rész 1726-ban Bátsmegyey János és a Szily örökösök birtoka volt. Somogyvártól délre esett Bűpuszta, s az 1536-os összeírásban Somogyvár szomszédságában Kotho birtok is előfordult, amely a király ellátását szolgálta, mára a Kurtó nevű dűlő őrzi emlékét.

Gróf Széchenyi István másodszülött fia, 1870-ben Széchenyi Dénes kezdte meg a jelenlegi kastély átalakítását, eklektikus stílusban. 1879-ben már jelentős mértékig elkészülhetett a park, mert ekkor már a halastavak festői vonulatának kialakítása is befejeződött. A lépcsőház művészi faburkolatának román stílusú motívumát egy juhászlegény faragta, akit a gróf taníttatott ki erre a mesterségre.
Az épület előcsarnoka ma is a régi pompájában fogadja az idelátogatót. A csarnok bejáratánál elhelyezték a bencés apátság egykori épületének rekonstruált makettjét.
A kastély 1946 óta általános iskola és sérült gyermekek nevelőotthona.

Széchenyi-kastély parkja
Parkja védett terület.
A kastély előtti nagy tisztás alatti völgy és újra emelkedő domboldal különlegesen szép kompozícióként jelenik meg az évszázados fenyők és lombhullatók keretében. A kastélykertek gyakran folytatódnak a környező tájban, erdőben. A somogyvári kastélykertről írja gróf Széchenyi Zsigmond: „A kastélykert menetelesen olvadt át az erdőbe, perifériái elmosódtak, díszfái fokozatosan adták át helyüket a tölgynek, csernek, gyertyánnak, kavicsozott útjai észrevétlenül vadultak erdei ösvénnyé. Az arrafelé bolyongó nemigen tudta, kertben jár-e még, vagy már erdőben".

A park kialakításában tevékeny szerepe volt Kaposvár akkori főkertészének, a cseh Schilham Józsefnek.
A növénykülönlegességek közül említést érdemel a mamutfenyő, a páfrányfenyő, a nagyméretű lucfenyő, az erdei- és feketefenyő, a tiszafák, a hamisciprusok. Több mint kétszáz fa- és cserjefaj él itt.
Különösen szépek a lombhullató fák közül a Somogyban őshonos ezüst hársak, de van itt sokféle tölgy, csoportokba ültetett hatalmas platánok, szürke nyár, vadgesztenye, csüngő japánakác.

Az egyik nyiladékban gróf Széchenyi Imre – somogyi agrárpolitikus – hamvait őrző mauzóleum épülete nemcsak látványként, de kegyeleti helyként is készteti az arra sétálót a tűnődésre.

Az épület az iskola engedélyével látogatható, a park szabadon látogatható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *