Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2053

Győri püspöki Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9317 Szany, Kossuth utca 2.
GPS koordináta N 47.464473,E 17.299346 - nem pontos!
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet

e-mail

Telefon

96/287 529, vagy 96/

Megjegyzés

Mészárosné Varga Zsuzsa
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-28 - Látogatás dátuma: 2008-01-20 - Utolsó módosítás: 2013-07-10Magyarország északnyugati részén, a Rábaközben helyezkedik el. Szany önálló község a Kisalföld déli peremterületén, Csornától 18 km-re délre, a Pápára vezető út mellett terül el. A település a Rába vízgyűjtő területéhez tartozik.

A szép klasszicista stílusú, egyemeletes épület 1783-ban épült. Az épület középrizalitos, felette háromszögű timpanon emelkedik, az ablakok kőkeretesek. Az emeleten sima könyöklő- és szemöldökpárkányok vannak. Az udvari homlokzat dísze a szép kertre néző ión oszlopokon nyugvó ballusztrádos erkély. Eredetileg az emeleten volt a nagyterem és 6 szoba, a földszinten pedig öt szoba és a mellékhelyiségek helyezkedtek el. Az 1800-as évek végén átalakították. Az épületben régen a napközi otthonos iskolának adott helyet. Akkoriban nyitotta meg kapuit a könyvtár (1200 db. könyv), ami mai napig is működik a kastélyban. Most a kastély a falu-múzeumnak ad helyet.

Helytörténeti Gyűjtemény (Püspöki kastély, földszint)
Rendszeres nyitvatartása nincs, de kérésre könyvtári nyitrvatartás idéjén, valamint előzetes telefonos egyeztetésre kinyitják, bejelentkezés a Kastélyban.
A gyűjtemény Szany község történetének összefoglalása. A honismereti szakkör keretében összegyűjtött anyagot a Megyei Múzeum segítségével állították össze.
A püspöki kastély alsó részében három bemutatóterem és egy berendezett parasztszoba található. A három terem közül az első XIX. század mezőgazdaságát, a második az iparát ismerteti meg a látogatóval, a harmadik terem pedig a szanyi népviselet ünnepi és hétköznapi öltözetei láthatók. Figyelmet érdemelnek a bejárati folyosón elhelyezett viselettörténeti fényképek is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *