Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4359

Bezerédj Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7056 Szedres, Hídja puszta
GPS koordináta N 46.481580,E 18.664073 - nem pontos!
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://www.bezereda.gportal.hu/

e-mail

bezereda@gmail.com

Telefon

Megjegyzés

Kastélyterápia Alapítvány
Összeállította : Egresi János , fényképezte: - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2011-11-29Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szedres
A falut Bezerédj István alapította. Nevét a selyemhernyó-tenyésztés miatt ültetett eperfákról kapta (amiket itt „szederfának” neveznek). A Bezerédj család a Zala megyei Bezeréd faluból származtatható, a családfát a 14. század elejéig tudták visszavezetni. A család Zsigmond királytól kapott címert 1431-ben.
Bezerédj István (1796-1856) volt Tolna vármegye első népképviselője, a jobbágyfelszabadító és az első önként adózó magyar nemes. Az 1832-1847 közötti országgyűléseken az úrbér, a jobbágyok és földesurak közötti jogviszony szabályozása és a közteherviselés szószólója. Az 1836-i törvények meghozatala után örökváltsági szerződést kötött jobbágyaival, 1844. december 16-án pedig arra kötelezte magát, hogy Tolna megyében fekvő ingatlanai után önként adót fizet.

Forrás: http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11400
1786-ban Bezeredj Mihály, Győr megye alispánja veszi el Gindly Zsófiát. Így jön létre a család híres tolnai ága, akik a ma Szedreshez tartozó Hídján hozták létre birtokközpontjukat. A család leghíresebb tagja, Bezerédj István (1796-1856) nem csak a selyemhernyó tenyésztés révén válik híressé, hanem azzal is, hogy ő az országban az első önként adózó magyar nemes. Az általa 1840-ben megvásárolt kakasdi birtokon pedig országosan is az elsők közt köt jobbágyaival olyan szerződést, amelyben megválthatták magukat jobbágyi terheiktől . Érdemét az sem kisebbíti, hogy - mint Glósz József kimutatta-, ez a cselekedete legalább annyira volt üzleti, mint jószolgálati tett. Első felesége Amália, Hídján 1828-ban a jobbágygyerekek részére iskolát hoz létre, a Kakasd melletti Belacon pedig az első magyar óvodát indította.
A ma is látható hídjai romos kápolnát a kúria közelében, Bezerédj István második felesége építteti 1863-ban, neogót stílusban. Ekkor Hídja még virágzó központ, pusztai iskolával, selyemgyárral, kúriával. Ma ez nem mondható el róla.

Forrás: http://www.bezereda.gportal.hu/
KASTÉLYTERÁPIA ALAPÍTVÁNY SZEDRESI SPECIÁLIS GYERMEKOTTHONA SZAKMAI PROGRAMJA

A speciális gyermekotthon jellemzői
A gyermekotthon 2005. április elsején kezdte meg működését a szedresi Bezerédj kastélyban. Az épület hosszú felújításon és átalakításon ment keresztül, mire elnyerte mai formáját. Az intézmény az 1997. évi XXXI.tv.58.§ feltételeinek megfelel. A gyermekotthon megszakítás nélküli munkarend szerint működő gyermekvédelmi szakellátás, amely alaptevékenységként biztosítja az otthont nyújtó ellátást a gyámhivatal által jóváhagyott egyéni elhelyezési terv szerint.

A gyermekotthon 8 átmeneti vagy tartós nevelésbe vett pszichoaktív szerekkel küzdő és 8 disszociális tüneteket mutató 12-18 éves gyermeknek nyújt speciális ellátást. A speciális ellátás kiterjed a gyermek korához, állapotához és szükségleteihez igazodó oktatásra, foglalkoztatásra, valamint ápolására, szocializációjára és reszocializációjára, továbbá habilitációs és rehabilitációs kezelésére is.

Disszociális tüneteket mutató fiatalok a társadalmi normák elfogadtatásával sikeresen be tudjanak integrálódni a szűkebb és tágabb környezetükbe. Ezen belül magatartási, tanulási problémák, hiperaktivitás és más gyógypedagógiai esetek, deviancia, pszichés zavarokkal küzdő gyermekek kezelése a feladat.

A pszichoaktív szerekkel küzdő fiatalkorúak számára talpra állási esélyt, otthont, életkorának egészségi és személyiségi állapotának megfelelő fejlesztést, nevelést nyújtson.

Az ellátás időtartama max. 2 év, melyet az illetékes gyámhivatal rendkívüli esetben meghosszabbíthat.

Az otthon környezete
A speciális Gyermekotthon Szedres Hídja-pusztán található. Szedres 2760 lakost számláló község, melyet 1835 körül alapított Bezerédj István - a kastély egykori tulajdonosa. Az otthon Szekszárdtól 10 km-re nyugatra a 63-as főúton található, csendes, falusi környezetben. Kapcsolatot alakítottunk ki a helyi Bezerédj István Általános iskolával, mint befogadó iskola, a helyi önkormányzattal és a szekszárdi hivatalos szervekkel. A kastélyhoz tartozó közel 1 hektár terület lehetőséget nyújt a gyermekek szabadidős programjainak és a munkaterápiának is. Lehetőség adódik virágoskert, konyhakert kialakítására.

A gyermekotthon jól megközelíthető busszal, személygépkocsival, gyalog (biztonságos helyen fekszik).

A hídjai-pusztán lévő kápolnát a kastély közelében még ma is láthatjuk, Bezerédj István második felesége építteti 1863-ban, neogót stílusban. Ekkor Hídja még virágzó központ, pusztai iskolával, selyemgyárral, kúriával.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *