Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta




Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4050

Festetics (II.) Tasziló Kastélyszálló

Kategória Kastély , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

Cím 8313 Balatongyörök, Petőfi u. 2.
GPS koordináta N 46.754439,E 17.354782
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet

e-mail

kastely.hotel@t-online.hu

Telefon

+36 (83) 546 041

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-05-23



A település helyén már az újkőkorszakban laktak. A rézkorból fejsze maradt fenn itt. A római korban kisebb telep működött a mai Szépkilátó környékén, ahol egy fürdő maradványai is láthatóak. A keleti gótok leszármazottjaiból álló keresztények a kora középkorban először a római romokra építkeztek, majd a település központja nyugatra tolódott. Első írásos említése 1121-ből való. Nevét valószínűleg Szigliget urának, II. Atyusz bánnak Gyürk nevű fiáról kapta.

A Festetics (II.) Tasziló-Kastély Balatongyörök-ön a Balaton északi partján, a tóhoz közel található.
A kiváló katona, hadügyminiszter és diplomata, gr. Festetics Sándor nyaralókastélya. 1931-ben eklektikus-neobarokk stílusban épült, ma kastélyszállóként üzemel.
Az emeletes, egyszerű épületet barokkos bejárattal díszítették. Az összképet díszes kovácsoltvas erkélyek és zöld spaletták teszik egységessé. Az udvaron rózsakert, medence, és a csend biztosítja a pihenést. Az épület mögötti park és a sportpályák az aktív kikapcsolódást szolgálják.

A nosztalgikus hangulatú, szezonálisan nyitva tartó neobarokk szálloda a Balaton északi partján, a vízparttól 150 méterre fekszik egy árnyas parkban.

Balatongyörök a Balaton-felvidék egyik legszebb községe. A kistelepülés a tó észak-nyugati részén fekszik, Keszthelytől 10 kilométerre. Északról a Keszthelyi-hegység határolja. A kirándulókat két nevezetes természetes domb fogadja. A Szent Mihály domb tetején található a régi fogadalmi kápolna és a körülötte lévő öreg temető. A Kápolna dombról – mai nevén Szépkilátó – a Szigligeti-öböl csodálatos panorámája tárul a kirándulók elé. A túrázókat kiépített túraútvonalak várják, de a kistelepülés horgászásra alkalmas partszakasszal is rendelkezik. Balatongyörök 1990-ben elnyerte a legszebb falvaknak járó Európa falu címet. A kistelepülésen eredeti formájukban megőrzött borospincék, présházak, valamint jellegzetes halászházak várják az odalátogatókat.

A Kastély Szálloda napjainkban a központi közigazgatás integrált üdültetési rendszerének része üzemeltetője a Humán Jövő 2000 Kht. az igényjogosult vendégek mellett, azonban mára mindenki számára nyitva áll.

Az Internet tele van elavúlt, ősrégi információkkal, hogy mi a jelenlegi állapota a kastély hasznosításnak, Internetről nem kideríthető.
Valószínűsítem, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Vagyonkezelő Központ kezelésében van, mivel itt megtalálható: http://www.kimvk.hu/kastely-uduloszallo-balatongyorok

A kastély-szállodának közvetlen WEB lapot nem találtam, így az elérhetőségek is bizonytalanok.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *