Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2973

Károlyi kastély és Dóczi várrom (MÁG)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 6635 Szegvár, Kossuth tér 1.
GPS koordináta N 46.585694,E 20.228657
Régió Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet

e-mail

Telefon

70/607-3295

Megjegyzés

Összeállította : Egresi János , fényképezte: Gencs Mária és Nagy Zsolt Imre - Felvitel dátuma: 2008-01-15 - Látogatás dátuma: 2008-02-02 - Utolsó módosítás: 2016-05-02A szegvári anyag összeállításában társszerzőim voltak: Gencs Mária és Nagy Zsolt Imre

A török kiűzése után gróf Károlyi Sándor telepítése révén újra benépesült a község. Az említett gróf, a Rákóczi szabadságharcot lezáró, 1711. május 1-jén megkötött szatmári béke aláírója szerezte meg a területet 1722-ben. Alföldi birtokainak központjává tette és nagyarányú építkezésekbe kezdett.

Károlyi Sándor a Dóczi-féle építményeket és azok maradványait felhasználta kastélya 1726-28-as építésekor. Az épület előzményekre visszavezethetőségre lehet következtetni Bél Mátyás 1730-ban készült leírásából.
A múlt kutatói abban nem értenek egyet, hogy a ma látható épület, mely 1773 és 1883 között megyeközpont volt, a Károlyi-kastély átépítése során jött létre 1768-73 közt vagy egy teljesen új épületet emeltek e célra.

A kastély funkciója sűrűn változott. A XVIII. század első felében Károlyi Sándor birtokának központja, 1773-tól 1883-ig pedig vármegyeházaként muködtette a Szegvárra helyezett megyeközpont. A XIX. század végén óvoda, majd gyermekmenhely működött falai közt, 1902-től párhuzamosan apácazárdaként is funkcionált.
A barokk kor hangulatát leginkább a kovácsoltvas rácsozatú földszinti ablakok és a mögöttük található boltozatos termek idézik vissza. Az épületet manzárdtető fedi, ezt két szép kémény díszíti. A volt megyeközpont földszintjén boltozatos, emeletén síkmennyezetes, nagyobb belmagasságú helyiségek sorakoznak.

A néhány éve felújított külső homlokzat képéhez még nem illeszkedik a helyreállításra váró épületbelső, ahol az emeletre vezető lépcsőt lezáró kovácsoltvas ajtót és a szintén kovácsoltvasból készült lépcsőkorlátot érdemes megtekinteni. Reméljük, hogy hamarosan a belső terek is visszanyerhetik eredeti szépségüket.

Forrás:Levéltári Napok
Immár több mint két évtizedes hagyomány folytatásaként 1999. október 5-7. között rendezte meg a Csongrád Megyei Levéltár a Megyei Levéltári Napokat.
dr. Vörös Gabriella, a Csongrád Megyei Múzeumok igazgatója számolt be az 1988-91 között Szegváron végzett régészeti kutatásának eredményeiről Károlyi-kastély volt -e az egykori szegvári megyeháza? címmel. Az előadásból megtudtuk, hogy az ásatások során a jelenlegi Károlyi-kastély alatt megtalálták az egykori megyei börtön falait. Sikerült azonosítani az előző várkastély 15-16. századi alapjait, a Dóczi család által használt udvarház maradványait, pinceszintjét, ahonnan sok reneszánsz stílusjegyeket hordozó faragott márvány és homokkő került elő. Ennek az udvarháznak a romjait használták fel a 18. század elején a jelenleg is látható Károlyi-kastély alapozásához.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *