Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2265

Sulkowsky kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7064 Gyönk, Táncsics Mihály u. 402.
GPS koordináta N 46.554471,E 18.475869 - nem pontos!
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://hiszi.hu/

e-mail

gyonkigazgato@t-online.hu

Telefon

+36 (74) 448-350

Megjegyzés

Hegyhát Integrált Szociális Intézménye
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-07-11 - Látogatás dátuma: 2013-10-03 - Utolsó módosítás: 2013-10-08Gyönk - németül Jink- Tolna megye legnagyobb kiterjedésű tájrészén, a Hegyháton található. A település történelme egészen az ókorig nyúlik vissza. Első írásos emléke 1280-ból származik. A település középkori történelméről kevés írásos anyag áll rendelkezésre, annyi azonban bizonyos, hogy a török támadások következtében elnéptelenedett a terület. Az újranépesítés a XVIII. században kezd?dött meg, először magyar majd német, később pedig zsidó nemzetiségűek révén. Ebben az időben erősödött meg a mezőgazdaság, illetve a németek mestereknek köszönhetően a különböző kisipari ágazatok. A település dinamikusan fejlődött. Ezt igazolja, hogy alsó fokú oktatási intézménye mellett gimnáziummal is rendelkezett.

A XX. század elején tégla-, és cipőgyár létesült, valamint egy hengermalom is üzemelt. Gyönk jelentőségét bizonyítja, hogy 1961-ig járási székhely volt. A gazdasági virágzás mellett a kultúra is fejlődött. A település rendelkezett kaszinóval, úri- és népkönyvtárral, valamint négy egyházzal.

A kastélyt a lengyel hercegi családból származó és Gyönkön letelepült Sulkowski Viktorról nevezték el, kinek kastélyában már évek óta szociális otthon működik.
A herceg a lengyelországi Bielitzben született, s az első világháborúban a K. u. K. hadseregben szolgált alezredesként. Magyarországon házasodva megvásárolta a Zichy család 1140 katasztrális holdas birtokát. Ő is és leszármazottai is pénzadománnyal támogatták a gimnáziumot, ahová gyermekei jártak.

A Sulkowski-uradalom 1895-ben tizenkét falu határára terjedt ki, fő jövedelemforrásai a gabonatermesztés mellett a sertés- (szőke mangalica), a lótenyésztés és a gyümölcstermesztés voltak. A birtokszerkezet felaprózódott volt, a módosabb gazdák tanyákat hoztak létre. Nyáron az Erdélyi-szigethegységből mócok jártak ide aratni.

A kastélyban és körülötte, Hegyhát Integrált Szociális Intézményt láthatjuk, mely idősek otthonaként működik, és a település talán legszebb új építésű épületével büszkélkedhet, valamint a volt Sulkowski kastélyt is birtokolja.

Saját tapasztalat
A kastély a díszeitől megfosztva, homlokzatáról címer eltüntetve, nagy parkban van, ahol van egy öreg hárs fa (azt mondta az igazgató nő, hogy 2013 év fája, sokan keresik fel fényképezni, körben 647 cm a kerülete), nincs jó fényképezhető helyzetben. A kastély homlokzata árnyékban, szembe fény, tele kábelekkel, drótókkal, körülötte műanyag kerti székekkel körbebástyázva (szenvedtem vele, hogy használható képet készítsek). Belül semmi, aulát fényképeztem csak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *