Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3353

Szemere Kastély (ált.iskola, óvoda)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Szemere, Arany János u. 4.
GPS koordináta N 48.464520,E 21.101220
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Önkormányzat: : FŐ ÚT 63. Tel:46/472-101
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-10-25 - Utolsó módosítás: 2008-10-26A 3-as útról Encs után lekanyarodó mellékúton jutunk el a településre, de érkezhetünk Rakaca felől is.
A Szemere család ősi birtoka, neve is innen származik. Több, a környéken talált lelet azt bizonyítja, hogy ősidők óta lakott.

A település fő látnivalója az 1647-ben kora barokk stílusban épült kastély. A kastély a falu közvetlen központjában, az Arany János utcában helyezkedik el. A kastélyt az akkori birtokos Szemere család építette. A Szemere család ősi magyar család, melynek birtokai eredetileg Zemplén vármegyében voltak és beházasodás révén került kerültek a településre. A házasság révén megkapták Szemere falu nyugati felét is. A Szemere (eredetileg Szemerei) nevet is ekkor vették fel a falu neve után. A Szemerék később a család központját ismét Zemplén vármegyébe helyezték át.

Az épület később a Darvas családra száll át, végül a kastély 1850-től Pallavicini őrgrófé lett. Pallavicini János őrgróf diplomáciai szolgálatot töltött be több európai állomáshelyen. Az őrgróf külszolgálati munkájának befejezését követően Pusztaradványba vonult vissza és ott is élt haláláig.

Az épületet az alapok meghagyása mellett a 19. század során klasszicista stílusban átépítették, az épület ekkor nyerte el mai formáját. Az egyemeletes kastély domboldalban épült, földszintjén neogótikus keresztboltozatos helyiség látható, 15. századi mennyezeti freskónyomokkal. A kastélyban található helyiségek részben donga-, nagyobb részt cseh süvegboltozatosak.

A Szemere család idejében egy igényesen kialakított, mintegy 4 hektáros kastélypark övezte a kastélyt. A kastély előterében a Szemerék idejéből származó mesterséges barlang, a grotta, előtte pedig kis tó helyezkedett el. A kastélytól északra állt a romantikus stílusban emelt családi sírbolt, melynek ma már csak a maradványai láthatóak. A kert mellett most is áll a korábbi virágház, ahol a birtok dísznövényeit nevelték.

Szemere, Pallavicini kastély és kertje (forrás: http://www.tortenetikertek.hu/?megye=4&varos=1031)
A Szemere-család 1647-ben építtette ezt a korabarokk kastélyt, amelyet a XIX. században klasszicizáló stílusban építettek át. Ezt követően először a Darvas-, majd a Pallavicini-család birtokolta. A kertben található építmények: egy grotta és a kastélytól északra megépített családi sírbolt neogótikus stílusban létesült. A kastélyban ma iskola működik.

A romantíkus park elrendezése, dendrológiai összetétele hasonló a megye többi kastélyparkjához. A kertépítő a természetes vegetációt ötvözte a betelepített lombos és tűlevelű egzótákkal. A vízmedence mellett hatalmas platán áll. Ezt a szép kömyezetű, romantikus együttest kár lenne pusztulni hagyni.

A kastély belseje a használat céljának megfelelően átalakításokon ment keresztűl.
A kastélyépületet általános iskolaként és óvodaként használják, állapota leromlott, ráférne egy nagy generál.

A kert látogatható, amely le van választva a kastély közvetlen környezetétől, de nem érzékelteti a hajdani, körülbelül négyholdas park jellegét, értékeit.

Ott jártunkkor már a pusztulás jelei láthatóak, a medence falazata több helyen beomlott, a parkban faragott fal-, és díszkő maradványokat láttunk (nem hiszem, hogy direkt volt szanaszét szórva). A parkban éppen egy amatőr kincskereső vizsgálgatta a terepet, fém értékek után.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *