Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1874

Festetics Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Balatonkeresztúr
GPS koordináta
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2007-01-01A település története:
1400-ban egy oklevélben Possessió Sandtae Crucis, vagyis Szent Kereszt földje néven szerepel. 1506-ban Kereszthúr néven látjuk írásokban a hely nevét, majd a Keresztúry család birtoka lett és ettől kezdve a Keresztúr nevet viseli. A település életében leg jelentősebb változást a Festetics család megjelenése jelentette. A Festetics család 1634-ben költözött horvát földről a Dunántúlra. 1698-ban vásárolta meg Keresztúrt Festetics I. Pál várnagy majd fia Festetics II. Pál huszárkapitány lett a tulajdonos. Az ő legkisebb fia Festetics Kristóf. Ebben az időben Festetics Kristóf somogyi alispán volt, országgyűlési követ, és a tudományok pártfogója.

Keresztúr fejlődésének fontos szakasza Festetics Kristóf nevéhez fűződik, aki országgyűlési követ is volt. Ő építtette fel a barokk stílusú kastélyt, amely napjainkban turistaszállóként üzemel. Az épület ma Bél Mátyás nevét viseli, miután a neves tudós, író, utazó 1731 telén hosszabb időt töltött ott vendégeskedve. Tiszteletére emléktáblát is elhelyeztek a kúria falán, melyet 1978-ban Keresztúri Dezső akadémikus avatott fel. A kastély hosszú éveken át a Siotour tulajdonában szolgálta a vendéglátást, ma pedig külföldi tulajdonosa hasznosítja hasonló céllal.

A település másik nevezetessége az utak kereszteződésében áll - az 1753-58 között épült római katolikus barokk műemlék templom - a déli Balatonpart legszebb temploma, amelyet szintén Festetics Kristóf építetett. A templom mai is a község, a település büszkesége. A mai templom szentélye és a hajója a középkori templom maradványaira épült. A templom latinkereszt alaprajzolatú, tornya kétemeletes, oldalfalain három alul erősen kiszélesedő hegedűablak van. A csehsüveg boltozatokat és oldalfalakat pompás színezésű, értékes freskók díszítik, bibliai jelenetek, girlandok és virágcsokrok láthatók. A freskókat Dorfmeister István, vagy Maulbertsch Antal valamelyik tanítványának tulajdonítják.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *