Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3429

Nemeskéry kiskastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7065 Miszla - Bikádpuszta, Kis utca 168.
GPS koordináta N 46.634616,E 18.473958 - nem pontos!
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://miszla-art.hu/

e-mail

miszla@miszla-art.hu

Telefon

+36 (30) 996 5615 ,

Megjegyzés

Miszla Art néven új kulturális központ és alkotóház.
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-07-11 - Látogatás dátuma: 2013-10-03 - Utolsó módosítás: 2013-10-08A Tolnai–Hegyhát dombjai között megbúvó falucskát hangzatos nevű miszlai dombok, Macskás, Ágnis-hegy, Böcskör, Bibor-hegy, Új-hegy ölelik körbe. A környékbeli erdők nagyvadakat rejtenek, a trófeaminőségben is egyedülálló dám-és gímszarvas állomány erre igen gazdag.

A település nagymultú. A falu nevét (Myzla) 1324-ben említik először oklevelek, a középkorban a simontornyai várhoz tartozott. A török hódoltság alatt elnéptelenedett, majd 1715-ben Salomvári János telepítette be újra magyar telepesekkel

Miszlát évszázadokon keresztül olyan nemesi családok uralták, a Márffyak (szentkirályszabadjai), Kissek (nemeskéri), Inkeyek (pallini), akik országos viszonylatban is jelentős személyiségek voltak. Felvirágzását, közel három évtizedes mezővárosi rangját (1843-1886) többek között annak köszönhette, hogy földesurai kiemelten törődtek a faluval.

Talán kevesen tudják, hogy Nemeskéri Kiss Pál császári és királyi kamarás, a fiumei szabadkikötő és a tengermellék kormányzója itt született Miszlán, és itt is van eltemetve a fenyves erdőben, kívánsága szerint ott, ahol a lova megbotlott. Szülei, Forintosházy Forintos Jozefa és Kiss János királyi udvarnok, a miszlai katolikus templom falában alusszák örök álmukat.

Nemeskéri Kiss Pál mintagazdaságot hozott létre itt Miszlán, apósával, a reformkor kiemelkedő személyiségével, Csapó Dániellel együttműködve.

Kiss Pál felesége, Csapó Ida alapította a miszlai óvódát, az elsők egyikét az országban. A szépségéről és kiváló szelleméről híres honleány, emlékiratíró számos kortársa, köztük Kossuth és Széchenyi megbecsülését is kivívta.
A nemesi családok utolsó képviselői Inkey Imre gyermekei, Lili baronesz és Mirkó úrfi az 1940-es évek közepéig éltek a faluban.


2010. június 26-án Miszla Art néven új kulturális központ és alkotóház nyílt a Tolna megyei Miszlán.

A Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház a felújított „főső” kastélyban működik, a Miszla-Art Baráti Társaság közreműködésével. A programok – havonta egy alkalommal- széles körű tematikával, különböző érdeklődésű célcsoportok számára készülnek a helyben és a környéken élők aktív közreműködésével. A regionális központ a zene és a képzőművészet terén alkotó, és más szellemi műhelyek kialakításának ad teret, fellépési és kiállítási lehetőséggel. A kiállítások szervezése mellett a képek értékesítésében is részt vesznek, budapesti és környékbeli galériák bevonásával.A kastély díszterme – ahol valamikor megyegyűlést is tartottak- zenei és színházi előadásoknak, kiállításoknak, konferenciáknak ad helyet. A zeneszalon kamarakoncertekre alkalmas, a vadász szalon a társasági élet gyűjtőpontja.

Az öt vendégszoba 12 vendég elhelyezését biztosítja.

Szándékunk szerint e létesítmény elsősorban kortárs képző- és zeneművészek számára nyújtana hátteret művészi tevékenységük folytatására, nyugodt és harmonikus helyet az alkotáshoz: szabad alkotói szellemi műhely a szabadban.

A 600 nm alapterületű, barokk jellegű kúria, amelyet dúsan betelepített kert, erdő valamint egy fiatal gyümölcsös ölel körül, hat szobával valamint három közösségi helyiséggel- díszteremmel, zeneszalonnal, vadászszoba-társalgóval, illetve egy tágas pincehelyiséggel rendelkezik. (A szobák a kor hagyománya szerint egymásba nyíló, egytraktusos térsort alkotnak ugyanakkor minden szoba külön bejáraton is megközelíthető.)

A birtok részét képezi egy teniszpálya, szauna, emellett lehetőség van pingpong játékra is.

Saját tapasztalat
Amikor odaértünk a tulajdonos a családjával éppen elutazóban volt, így nem tudtam fényképezni. Megígérte, hogy küld képeket.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *