Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2959

Sztankovánszky kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7051 Kajdacs, Arany J. u. 173.
GPS koordináta N 46.566348,E 18.617769 - nem pontos!
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://kajdacs.hu/

e-mail

iskola@kajdacs.hu, iskolakajdacs@freemail.hu

Telefon

+36 (75+) 351-121

Megjegyzés

Iskola
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-07-11 - Látogatás dátuma: 2013-10-18 - Utolsó módosítás: 2013-10-20A kis falu neve nemcsak honfoglalás kori lelőhelyként méltó említésre, a középkor viharos századaiban is az országos jelentőségű események sodrába került. A magyar koronát őrző Perényi Pétert 1529-ben Kajdacsnál fogta el Szerecsen János. A Szapolyai-párti hadvezér foglyát, és a koronát ura után vitte a mohácsi síkra. János király Perényi Pétert augusztus 18-án átadta II. Szolimán szultánnak, ő maga pedig hűbéri kézcsókkal elismerte a szultán magyarországi uralmát.

A Sztankovánszky család az 1720-as években leányági örökösödés révén kapja meg a Lengyel családtól Kajdacsot. Az eredetileg Győrből majd Veszprém megyéből elszármazó család a megyénkben hamar gyökeret ver. A XVIII. század közepén a család már megyei alispánt is ad, és ettől kezdve fontos szerepet tölt be a közéletben. Sztankovánszky Imre, a liberális politikus volt megyénk 1848-as ispánja.

A ma is látható kastélyuk 1893-94-ben épült Ney Béla tervei szerint. A korábban már itt álló kisebb kastélyt cselédlakássá alakították át, és egy hosszú folyosóval a kastélyhoz kapcsolták. A kastély ma az általános iskolának és pedagóguslakásoknak ad otthont.

Egykori hatalmas parkját az iskolai sportpályák és kiskertek darabolták fel.
Nem messze a település elején áll a család mauzóleuma, ahol a kastélyt építtető Sztankovánszky János is nyugszik. Érdekes a sírhelyek a mauzóleumon kívül az épület körül sugár alakzatban vannak elhelyezve.


Saját tapasztalat
A kastély szörnyű állapotban van, nem méltó egy álltalános iskola elhelyezésére. omladozó vakolat, hibás tetőzet, beázások nyomai láthatók.

A kastély parkja
A kastély parkjának története a katonai felmérések térképei alapján jól rekonstruálható. A II.József-kori első felmérésen még nem szerepel a kastély. A 19.század első felében készült 2. felmérésben már igen, parkjával együtt. A kastély elődje tehát a 19.sz. elei gazdasági fellendülés idején épülhetett, hasonlóan a környék több kúriájához. Már ez is kb. kétszer akkorának ábrázolja a parkot, mint amekkora ma. A 19.sz. végén készült 3. felmérés már mutatja az 1873-ban készült mauzóleumot, de még nem tünteti fel a kibővített kastélyt, hanem helyette azt a lapos U alakú kiskastélyt láthatjuk, ami a mai kastély földszintes szárnya. A térkép alapján a régi kastélyparkot fallal vették körül, de a parkosított rész lenyúlt a mauzóleumig.

Sztankovászky Mauzóleum (Épült: Ybl Miklós és Ney Béla tervei alapján)
cím: 7051 Kajdacs, József A. utca
kapcsolattartó: Boda János
elérhetőség: 75/351-144
nyitva tartás: bejelentkezés alapján
Ligetes dombon szabadon álló, lépcsősoron keresztül megközelíthető, téglafalazatú, négyzet alaprajzú, három oldalán belül félköríves, kívül poligonális fülkékkel bővített mauzóleum, bejárati oldalán oszlopos, Sztankovánszky-címeres, oromzatos portikusszal, a kapu feletti ívmezőben Krisztust ábrázoló domborművel.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *