Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3357

Gothárd - Purgly - Bauer kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9707 Szombathely, (Herény) Béke tér 1/A.
GPS koordináta N 47.263534,E 16.602548
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Nagy kastély épület, Lakások.
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-07-05 - Utolsó módosítás: 2015-08-28Csillagvizsgáló és lakások, volt Gothard-kastély, barokk, 18. sz.-i eredetű. Átépítve eklektikus stílusban, 1880 körül, Hauszmann Alajos tervei szerint. A csillagvizsgáló már nincs meg.


Rose, 2011. november 14. - 22:35
http://www.alon.hu/herenyi-gothard-kastely-legalabb-meg-all
Évtizedek óta pusztul a herényi Béke téren álló Gothard-kastély és a hozzá tartozó csillagásztorony. A több, mint háromszáz éves épületben egy jól-rosszul átgondolt döntésnek köszönhetően jelenleg szociális bérlakások találhatóak. A kétszintes, összesen ezeregyszáz négyzetméteres, U alaprajzú kastély egy fél hektárosnál kisebb (4112 m2) telken áll, amíg össze nem dől.

Herényt 1950-ben csatolták Szombathelyhez, addig volt önálló község, ahol a múlt századfordulón már öt kastély állt. Ezek egyik a Gothard-kastély, amely 1696-1699 között épült barokk stílusban. Építtetője Szalánczy Márton, a megye alispánja volt.

A kastély a 19. században került a Gothard család birtokába. Az épületet 1881-ben alakították át eklektikus stílusban Hauszmann Alajos tervei alapján, akkor, amikor létrehozták a csillagvizsgálót is. Ennek építtetője Gothard Jenő volt. A csillagvizsgáló a kastély jobb szárnyánál állt, és 1889-90-ben építették egybe a kastéllyal. A kupolatornyot és a belső berendezéseket maga Gothard tervezte.

Gothard Jenő halálával (1909) megszűnt a tudományos jellegű tevékenység az obszervatóriumban, csupán meteorológiai észlelések folytak még közel egy évtizedig.

A herényi Gothard-kastély kezelője a Szova Zrt., a tulajdonos a város. Állagáról két és fél éve készült felmérés. A külső cég által készített, 2009. áprilisi keltezésű szakvélemény .
A szakvélemény összegzése szerint a kastély felújítása a közeljövőben szükséges. A műemlék jelleg miatt előbb a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (ma: Vas Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája) véleményét is ki kell kérni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *