Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3475

Welsersheim kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 8660 Tab, Kossuth L. u. 107.
GPS koordináta N 46.727691,E 18.025355
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet

http://www.somogymik.hu/somogy-megyei-dr-takacs-imre-szocialis-otthon.html

e-mail

tabszoci@netelek.hu

Telefon

+36 (84)320-460

Megjegyzés

Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ: +36 (84) 525-199 , gardonyi@supraktv.hu , szocitab@su
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-07-14Tab a külső-somogyi dombvidék központi települése. Huszonnégy község tartozik vonzáskörzetéhez.
A Balatontól délre, Siófoktól 25 km-re terül el. A térképen a 46.40 szélességi és a 18.50 hosszúsági fokon található.
Három puszta tartozik közigazgatási területéhez: Csabapuszta, Gyurgyókapuszta és Ugajpuszta.


A település első említését egy 1211-ben kelt oklevélből ismerjük villa Thob elnevezéssel. A helységet 1320-ban a Szent Péter apostol tiszteletére emelt templom birtokai sorában említik.

Az Árpád-ház kihalását követő trónviszályok során a mindenkori hatalmi erőviszonyokat követve a vidék gyakran cserélt gazdát. Thobot 1385-86-ban az Ugali család birtokai között találni. A nevet a Tab határában lévő Ugajpuszta jelzi, amely a középkorban falu volt. 1428-35: Rozgonyi István bakonyi főispán és neje, Szentgyörgyi Cecília, 1438-ban a Batthyányak és a velük vérrokon Fajszyak nyertek Tab határában adományt. A török megszállás előtt még Ewleweldi László és Tharródy Demeter is voltak itt birtokosok.
A helységről 1660-ig nincs írott forrás, ettől az időtől a szigligeti vár tartozékai között sorolják fel.

Az 1715. évi összeírásból ismert, hogy Tab 1712-től települt újra magyarokkal, németekkel és tótokkal.
Híres a tabi római katolikus templom falfreskójáról, amit Franz Xaver Bucher festett. Szintén ebben a templomban található a magyar szent korona élethű mása, melyet Erényi Alajos művész készített, kinek egy festménye a Vatikánban is megtalálható. Valamint Takács Lajos apátplébános által készített szobrok díszítik a templom kertet. 2007. június 10-én (a tabi búcsú napján, az ez évi Úrnapján) nyitották meg újra a befalazott kriptát.

A XIX. század első felében, klasszicista stílusban épült a Welsersheim-kastély. A második világháború idején ideiglenes hadikórház volt.

Nevezetességei

  • Nagy Ferenc fafaragó és Erényi Alajos festő galériája. (http://www.vendegvaro.hu/nagy-ferenc-galeria-tab, Kossuth Lajos utca 93.), Nyitva tartás:
    Sze-V 12-16 óra. H és K szünnap. Egyéb időpontban: 70/772-3847
  • Híres a tabi római katolikus templom falfreskójáról, amit Franz Xaver Bucher festett. Szintén ebben a templomban található a magyar szent korona élethű mása, melyet Erényi Alajos művész készített, kinek egy festménye a Vatikánban is megtalálható. Valamint Takács Lajos apátplébános által készített szobrok díszítik a templom kertet. 2007. június 10-én (a tabi búcsú napján, az ez évi Úrnapján) nyitották meg újra a befalazott kriptát.
  • Welsersheim-kastélyWelsersheim kastély - Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon
Az elmúlt 63 évben, de különösen az utóbbi 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül. A Welzersheimb grófok sokszor rá sem ismernek ( több ízben látogatták meg a kastélyt) valamikori lakóhelyükre, a XIX. sz. ban épített kastélyra.

Nem csak Tab város ötezer polgára, de intézmény lakói számára is rendelkezésre állnak azok a szolgáltatások, amelyek a mindennapi élethez szükségesek.
A nemrégiben elkészült Egészségfejlesztő Központ teljes körű egészségügyi alap szolszolgáltatást nyújt, a Polgármesteri Hivatal pedig az ügyes- bajos ügyek elintézési helye.

Maga az intézet 1949 augusztus 26-án nyitotta meg a kapuit. A kezdetektől a társadalom elesett, mentálisan sérült tagjainak nyújtott menedéket. Időközben többször változott az intézmény struktúrája és ezzel együtt a befogadó képessége is.

1993-ban egyesült a valamikori egészségügyi gyermekotthonnal, majd 2011 január 1-én új telephellyel bővült, a patalomi Park Szociális Otthonnal, amely az intézmény telephelye, Patalom községben, Magyaratádtól 3, Kaposvártól 18 km-re található. Az intézmény lakóival együtt mindössze 373 lakost számlál. Így a legfontosabb igazgatási, egészségügyi szolgáltatások, a tömegközlekedés eszközei Kaposváron érhetők el. Az intézet 1972-ben nyitotta meg a kapuit és a kezdetektől elsősorban idősek ápolását, gondozását végzi.

A kastélyt közel 7 hektáros park veszi körül, ami az ellátottak pihenését szolgálja.
A kastély épület három szintes, földszintből, emeletből és a beépített tetőtérből áll. A földszinten konyha étkező és a súlyos fokú időskori hanyatlásban szenvedők elhelyezési részlege található. A lakók itt fogadhatják látogatóikat, az erre a célra fenntartott helyiségben. Hetente több alkalommal érkeznek mozgó árusok, ahol beszerezhetik a személyes szükségleteikhez nélkülözhetetlen dolgokat.

Az idősek mellett pszichiátriai betegekről is gondoskodik az intézmény. Az intézmény akadálymentesítése megkezdődött, az épületen belüli szintkülönbségek leküzdésre lift áll a lakók rendelkezésére.

Az intézmény ellátási területe: Somogy Megye közigazgatási területe.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *