Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2224Hunyady Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 8636 Balatonszemes, Gárdonyi Géza u. 1.
GPS koordináta N 46.805986,E 17.779128
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://www.reichsuli.sulinet.hu/

e-mail:

reichsuli@reichsuli.sulinet.hu

Telefon:

+36 (84) 560-990

Megjegyzés:

Új WEB-lap cím: www.reichsuli.hu (lesz)

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-07-21Első említése Samas néven a Tihanyi Alapítólevélből való, majd a Villa Scemes elnevezés tűnik fel II. Endre idejéből. Később – egészen 1912-ig – Faluszemesnek nevezték, valószínűleg megkülönböztetésül a közelben, Balatonföldvártól délre fekvő Pusztaszemes községtől. A mai név első tagja a tó közelségére utal, és a szláv eredetű Blatne>Balatin ("sáros, mocsaras") szóra vezethető vissza. Második tagja a szem finnugor (magyar) szóval függ össze. A szemes minden bizonnyal őrhely szerepére utal, ugyanis az ókortól itt haladt a Balaton déli partját követő kereskedelmi- és hadiút, melyet figyelni kellett.

Az őskor óta lakott terület. A mai temetőben található hatalmas halomsír vaskori eredetű, melybe minden bizonnyal egy előkelő személy hamvait temették. Az ókorból maradt régészeti leletek bizonyítják, hogy éltek itt kelták és rómaiak is.

A 18.-19. században, 1790-től 1861-ig postakocsi lóváltó-állomás is működött a községben, mely ekkoriban a déli part jelentős településének számított. A Hunyadyak által a család kastélya közelében építtetett, ma is álló barokk postaépületben ma Postamúzeum működik.

A 70-es út mentén a Gárdonyi utca elágazásánál látható a volt Hunyady kastély, melyben jelenleg a Reich Károly Általános és Zeneiskola működik. Az 1733-ban birtokossá vált Hunyady család építette barokk stílusban. Nyaralókastélyként használták a 12 köríves, tornácos L alakú nemesi udvarházat. Környezetében kiszolgáló épületei a magtár, cselédházak, istálló együttesen stílusában harmonikus egységet alkot.

A kastély udvarában értékes idős fákból álló parkban sétálhatunk. A vele szemben álló többszintes, sárga vakolatú magtár épülete szintén a XVIII. századból maradt ránk. A birtokközpont volt gazdasági épülete is védett műemlék.

Iskola történelem
Szemesen 1745 óta folyik tanítás. 1952-től funkcionál még ma is iskolaként a Hunyadi kastély műemlék épülete. Az épület műemlék jellege korlátozta a kor követelményei által diktált korszerűsítést. A lehetőségeket kihasználva szaktantermi rendszerben folyt 2000-ig az oktató nevelő munka.

Az Iskola 1997. június 7-én vette fel Reich Károly grafikus művész nevét, aki település szülöttje.

Az ezredfordulóra elkészült az új iskolaépület, ahol öt osztály tanul, könyvtár, sportcsarnok és számítógépes szaktanterem áll tanulóink rendelkezésére. A kastélyépületben maradt továbbra is az első három osztály és a konyha.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *