Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2262

Daróczy kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Paks, Anna u. 16.
GPS koordináta N 46.629370,E 18.867708 - nem pontos!
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Művészeti Iskola
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-07-11 - Látogatás dátuma: 2013-10-03 - Utolsó módosítás: 2013-10-09A őskőkor után a Kr. e. 6. évezred közepétől, az újkőkortól már állandó szállásokon élő, élelemtermelő, állattenyésztő közösség jelent meg e tájon. A Kr. e. 4. évezredben a lengyeli kultúra késői neolitikus - kora rézkori népessége lakott Paks környékén. Az ide érkező emberek fő telephelye a Sánchegy volt, itt találták a legtöbb leletet. Egyéb régészeti leleteket még a város környékén, Felső-Biritópusztánál és a Vörösmalom mellett találtak.

I. Szent István király uralkodása idején, az ezredforduló táján keletkezett dokumentumok szerint a Pakstól 10 km-re észak-keletre fekvő Madocsa és a 20 km-re délre fekvő Fadd halászfalvak egyházi birtokok lettek, a köztük lévő területtel együtt. Mivel az egyik 1009-ből származó forrásban nem jelenik meg Paks neve, feltételezhető, hogy a falu akkor nem volt lakott, vagy ha mégis, akkor is csak úgy 15-20 család élhetett itt. Paks neve 1333-ban jelenik meg ismét írott forrásban, egy pápai tizedjegyzékben, ami szerint Lőrinc paksi pap 23 báni dénárt fizetett.

Épített értékei a településnek a kápolnák (Szent Rókus, Szent Vendel, Kálvária kápolna), a kúriák (Daróczy, Kornis Szeniczey kúria, Cseh-Vigyázó kúria-amelyben a Városi Múzeum található), a templomok (pl. a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templom). A Duna-parton lévő sétány a százéves, védelem alatt álló gesztenyesorral idillikus hangulatot sugároz.

Országos ismertségét legfőképpen az atomerőműnek köszönheti, amelynek jól felszerelt látogatóközpontja sokak számára nyújt egyedi élményt.

Az egykori palánkvár területén áll a Daróczy-kúria, amely klasszicista stílusban 1840 körül épült, később Ybl Miklós átépítette eklektikus toldásokkal. Átalakították, de az udvari rész még őrzi az építők keze nyomát.

Saját tapasztalat
Ramaty állapotban lévő épület, díszítés alig (ablakok körül), belül oktatás folyik, így nem tudtam bemenni, éppen órák voltak, így az udvar felőli részt is le tudtam fényképezni, már amit a magas, terebélyes fák nem takartak el.
Az udvaron van egy új épület, ebben is tanítás van, ebben van a tornaterem is. A kastélyban csupán néhány tanterem van.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *