Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3267Szécsényi ferences templom és kolostor

Kategória Vallás , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 3170 Szécsény, Haynald u. 9.
GPS koordináta N 48.082099,E 19.517595
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.szecseny.ofm.hu/

e-mail:

szecseny@ofm.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-09 - Látogatás dátuma: 2007-06-09 - Utolsó módosítás: 2015-03-12A szécsényi ferences kolostorban már 675 éve élnek ferencesek, jelenleg noviciátus és plébánia működik itt. A kolostor és a templom története összefonódik a magyar történelem számos eseményével.

A kolostor és a templom csak vezetéssel látogatható, keddtől szombatig 9-16 óra között, vezetés óránként, de praktikus az előzetes bejelentkezés. A vezetést a Ferences Kolostor, ezen belül is a mindenkori helyi elöljáró biztosítja. A vezetést végző Idegenvezető amikor fogadott minket ezt mondta: "1 óra történelem óra következik", igaza volt.
Rendkívül felkészült, udvarias, másfél órás vezetésben volt részünk, köszönjük.
A látogatás a helyhez méltó ruházattal lehetséges (rövid nadrágban, újatlan pólóban, bluzban nem látogatható).

A ferencesek a rendalapító, Assisi Szent Ferenc követőjeként arra törekszenek, hogy az evangélium szerint éljenek, testvéri közösségben, tanuságot téve a bűnbánatról, az emberek "kisebb tertvéreként". A Rend, pap és nem pap testvérekből áll, de szerzetesi fogadalma által minden testvér egyenlő.

A ferences testvérek valószínüleg már Assisi Szent Ferenc életében, de legkésőbb halála után két évvel, 1228-ban érkeztek hazánkba. A német földről érkezett testvérek Esztergomban találtak otthont.

A szécsényi kolostor és templom építésére XXII. János pápa 1332. május 9-én kelt engedélye alapján, Szécsényi Tamás erdélyi vajda adományaként került sor. A templomot 1334-ben, a Szent Szűz tiszteletére szentelték fel. A kolostor a XV. században szinte folyamatos építkezések során bővült, ekkor készült el a torony, a sekrestye és a szentély összeépítése.
Török uralom az 1544-es első szécsényi betöréssel kezdödött. A historia szerint a törökök átépítették a kolostort, a szentélyt dzsámivá, a templomhajót lefalazva istálóvá, a sekrestyét fürdővé alakították.
1683-ban Sobienski János lengyel király seregei Szécsényt fölszabadították a török uralom alól. A rend elöljárói II. Rákóczi Ferenc nevelőjét, Bárkányi Jánost helyezték Gyöngyösről Szécsénybe azzal a szándékkal, hogy tegye lakhatóvá az üresen álló kolostort. A kolostort lassan újjáépült az adományokból. Az 1705-ös szécsényi országgyűlés alkalmával kiáltották ki Vezérlő Fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet, akinek tiszteletére a sekrestye felett elhelyezkedő gótikus terem ma a Rákóczi-szoba nevet viseli. 1716-ra újra készen állott a kolostor és a templom.

A szerzetesrendek 1950-es feloszlatása és az államosítás után a kolostorban mezőgazdaságo technikum és kollégium működött. A templomot 1976-ban újították fel, és festették újra. A ma látható freskók ekkor készültek.
A kolostort 1989-ben kapta vissza a ferences rend. Az épületben jelentős felújítási munkák kezdődtek, a külső felújítás 2000-ben a Miniszterelnöki Hivatal és a KÖH támogatásával valósuéhatott meg.

A látnivalók a templom és a kolostor területén:

  • A szentély

  • A templomhajó

  • A sekrestye

  • A Rákóczi-terem

  • A torony

  • A kolostor épülete

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *