Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2666Almásy Kastély - Rendőrmúzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím Tarnaméra, Árpád út 8.
GPS koordináta
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://www.rendormuzeum.hu/

e-mail:

Telefon:

+36 36 / 345-358

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-04-04A Tarnaméra nevet csak az utóbb évszázadban viseli. A község első írásos említése 1365-ben történik Myra néven, majd később Méra, majd Vakméra, később Szentmártonméra, valamint nevezték még Egyházasmérának, Vakmétának, Mezőmérának Felsőmérának, Szentmártonmérának, Mirének, majd az Almásyak beköltözése után kapta a Méra nevet.
Tarnaméra megalakulásától, az 1300-as évektől 1701-ig több nemes birtoka, tulajdona volt, majd 1701-től lettek az Almásyak a földbirtokosai, mintegy 200 éven keresztül. Még az Almásyak előtt, 1687-ben elpusztult a település, lakatlanná vált. A dinasztia azonban újraépítette, és újból benépesítette. Majd 1705-ben a labancok újból elpusztították. Az Almásyak azonban 1711-ben ismét hozzáláttak az újratelepítéshez. Így egyre többen költöztek ide.

Tarnaméra műemlékei a XVII és XIX. századból származnak.

A kastélyt az Almásyak 1780 körül építették, barokk stílusban. Az Almásyaktól a Schlossberger család vásárolta meg.
A II. világháború után államosították és általános iskola működött benne. Renováláskor a meszelés alatt freskókat találtak. Műemlékké nyilvánították. Felújításához - a Tarnamérai Önkormányzaton kívül - az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség (OMF) is hozzájárult.

A Rendőrmúzeum története
Több mint egy évig funkció nélkül, üresen állt. Ezt szemelték ki a Rendőrmúzeum helyévé. Bérbevétele nem ment simán. A lakosok között voltak olyan egyének, akik a realitással nem számolva abban bíztak, hogy jönnek majd milliomosok, akik megveszik vagy hasznosítják. Konferenciákat tartanak, és ebből a településnek sok pénze lesz. Kiderült, hogy nem jönnek ide gazdagok golfozni, lovagolni.
Magyarországon sok kastély van funkció nélkül, zöme a gazdaságilag fejlett Dunántúlon.

A tarnamérai Almássy kastélyt némi huzavona után bérbe vették és állami támogatás nélkül - 1996. augusztus 31-én - megnyitották Közép-Európa egyetlen tiszta profilú Rendőrmúzeumát.

1991 augusztus 31-én került megnyitásra a kastélyban egy csendőrség- és rendőrségtörténeti kiállítás. A tárgyi tárlat emlékekben gazdag gyűjteményének összegyűjtése és rendezése Dr. Gulyás István állatorvos és Dr. Francsics Ottó r. alezredes, Heves város akkori főkapitánya munkájának köszönhető. A kiállítás anyagát 2002-ben vette át az Országos Rendőr-főkapitányság Budapesten működő Rendőrség-történeti Múzeuma.

Az épületben helytörténeti kiállítás is helyet kapott. Tarnamérán 2002 óta tekinthető meg az egri Dobó István Vármúzeum által biztosított helytörténeti kiállítási anyag.

Pusztakovácsi kápolna sorsa
A kápolnát 1776-ban kezdte el építeni Almásy gróf, az ő nevéhez fűződik a tarnamérai Almásy kastély is .

2008-ban ismét kézbe vették a kápolna megmentésének ügyét, és megalakult a Pusztafogacsi Kápolnáért Közhasznú Egyesület.

Az egyesület 2009 elején pályázatot nyújtott be, melynek tárgya a kápolna felújítása. A pályázat eredményét szeptember 12-én, a II. Fogacs Napja című rendezvényen jelentette be Godó Lajos országgyűlési képviselő. Mindenki legnagyobb örömére a pályázat kedvező elbírálásban részesült, így az egyesület egy tetemes összeget nyert a kápolna és annak környékének helyreállítására.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *