Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2905

Beniczky (plébánia) Kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Tázlár, Felsőtelep 22.
GPS koordináta N 46° 33.741,E 19° 28.534 - nem pontos!
Régió Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Egresi János , fényképezte: Bodor Mária - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2014-02-02A mellékelt fotók a Felsőtázláron lévő Beniczky-Ivánka-Vékony kúriánál készültek.
A Magyar Kastélylexikon tévesen Tázlár Árpád u. 4. számú épületként jelöli. Ez a kúria azonban nem a faluban található. Pontos címet nem tudok, de Tázlár-Felsőtelep 22. számú ház után található egy téren. A nyílászárók eredetiek még, sajnos a bejárati ajtó előtti két oszlopon álló kocsialáhajtót lebontott.

Tázlár a XIX. század elején Kiskőrös hat pusztájának egyike volt, így a felsővattai Wathay család birtokát képezte. Mivel Wathay Györgynek, a család utolsó férfitagjának négy lánya volt, a família kihalta után a kiskőrösi uradalmat a lányok kezével a széki gróf Teleki, az okolicsnói Okolicsányi, a felsőkubini és nagyolaszi Kubinyi és a Soós családok szerezték meg. Az Okolicsányiakon keresztül jutott birtokhoz Tázlárpusztán beniczei és micsinyei Beniczky Márton, aki 1830 körül kúriát építtetett birtokán. A XIX. század közepén hosszú ideig Beniczky Béla volt a birtok tulajdonosa, mely később Beniczky Lajos kezére került, aki 1890-től Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei főispánjaként működött. (A főispán a kúriában töltötte gyermekkorát.)
Az épület XIX. századi történetéből maradt fenn az az elbeszélés, miszerint a leghíresebb betyár, Bogár Imre egyik este megjelent itt társaival. Bogár azzal a kéréssel fordult az éppen vacsorázó Beniczkynéhez, hogy ihasson a poharából. Mivel a kérést teljesítették a betyárok békében elvonultak.
Az 1850-es évektől megkezdték a Beniczky-birtokok felparcellázását, az 1879-es kataszteri térkép szerint pedig már 20 családnak volt itt birtoka és több majorság is kialakult a területen. Ezek közül a Kalocsai Érsekség tulajdonát képező majorban “kastély” és 4 épület állt, de lehetséges, hogy aszódi báró Podmaniczky Levente majorjában (7 épület), valamint a Sváb (Schwab) József szécsényi Baghy (Bagi) József közös tulajdonát képező majorokban is állt kúriajellegű épület.

A Beniczkyek kúriájának közvetlen környékén hárman vásároltak nagyobb birtokot. Magát a kúriát draskóczi és jordánföldi Ivánka Imre vásárolta meg, aki 1860-tól a vármegye jegyzője, 1861-től főjegyzője volt. Ivánkától a Vékony család tulajdonába került az épület. 1885-ben a kalocsai érsek 3200 forintot ajánlott fel a tázlári iskola felépítésére, egyúttal Vékony Istvánt megbízta a tanítással a Beniczky-féle kúriában.

Mivel a régóta itt élő katolikus lakosságnak nem volt temploma – és az 1890-ben Hódmezővásárhelyről ideköltözött reformátusok már 1904-ben iskolát építettek és istentiszteleteket tartottak –, a katolikus lakosság elégedetlenségének csillapítására Haynald Lajos bíboros, kalocsai érsek 1906-ban megvásárolta a kúriát Vékony Istvántól. Ebben az épületben alakították ki a plébániát és a kápolnát, valamint felépítettek egy új iskolát és a kántortanító lakását. A munkálatokat 1906. szeptember 01-jén kezdték meg, és ugyanazon év október 18-ára be is fejezték (ugyanis Czeiner Ferenc lelkész ekkor költözött le Tázlárra). Az épületben azóta is plébániahivatal működik.
( Magyar Kastélylexikon) (Bné)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *