Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2765

Bek – Degenfeld-Schonburg Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 4243 Téglás, Úttörő út 15.
GPS koordináta N 47.715452,E 21.667576
Régió Észak-Alföld
Megye Hajdú-Bihar

Internet

http://www.degenfeldkastely.com/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2017-06-11 - Utolsó módosítás: 2017-11-24A háború után a kastélyban 2002-ig gyermekotthon működött. Az Önkormányzattól a HYDROEXPORT- Keviép Kft. 2002-ben vásárolta meg a kastélyt és a hozzá tartozó közel 10 hektáros területet, azzal a szándékkal, hogy felújítja az épületet és gyógyszállót alakít ki benne a helyi termálvízre alapozva.
A Kastélyt és parkját 2010 nyarán óriási erejű vihar tépázta meg, amely további állagromláshoz vezetett.
A kastély és parkja 2012-ben a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázati felhívás – ÉAOP-2.1.1/A.I-12 ROP támogatásában részesült.
A kastély és parkjának felújítása (földszinti épület rész) befejeződött, jelenleg rendezvény helyszínként hasznosítják, de hétvégeken (szombat-vasárnap), ha nincs rendezvény látogatható, pontos információ az FB oldalukon.

A kastély története
A város központjában található kastély a múlt század elején került kialakításra.
A ma is látható kastélyt, udvarházat Bek Pál építtette a nagyközség lakott területének határán egy enyhén kiemelkedő magaslaton. Bár a XX. század során sokat vesztett jellegéből, de látványa ma is lenyűgöző. Kovácsoltvas díszítményei, kovácsoltvas oszlopai még ma is eszünkbe juttatják Kazinczy Ferenc lelkesen dicsérő mondatait, aki gyakori vendége volt a kastélynak: “olyan királyi épület kicsinyített mása, hogy a szemlélőt frappírozza”.

A XVIII. és a XIX. században igen élénk szellemi élet folyt a kastélyban. Gyakori vendég volt itt Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, a reformkor nagy egyénisége Széchenyi István, az 1848-as szabadságharc tábornoka Nagy Sándor József.

A kastélyt körülvevő Angolkert és a kastélypark kialakítása Bek Pál unokájának érdeme. Külföldről hozatott különleges fafajokat, platánt, tulipánfát, feketediót, melyek a Nyírség ősi kocsányos tölgyei közé ültetve valóságos botanikus kertet alkottak. A festői kert botanikai és növényföldrajzi értékét az idős, nagy méretű fák alkotják: matuzsálemi korú kocsányos tölgyek, terebélyes platánok, vasfák, óriási olasznyárak, nemesnyárak, juharok és ezüst hársak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *