Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2444

Cseh-Vigyázó kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Paks, Deák Ferenc u. 2.
GPS koordináta N 46.627668,E 18.867118 - nem pontos!
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

e-mail

Telefon

+36 (75) 510-448, (7

Megjegyzés

Városi Múzeum
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-07-12 - Látogatás dátuma: 2013-10-03 - Utolsó módosítás: 2013-10-09A őskőkor után a Kr. e. 6. évezred közepétől, az újkőkortól már állandó szállásokon élő, élelemtermelő, állattenyésztő közösség jelent meg e tájon. A Kr. e. 4. évezredben a lengyeli kultúra késői neolitikus - kora rézkori népessége lakott Paks környékén. Az ide érkező emberek fő telephelye a Sánchegy volt, itt találták a legtöbb leletet. Egyéb régészeti leleteket még a város környékén, Felső-Biritópusztánál és a Vörösmalom mellett találtak.

I. Szent István király uralkodása idején, az ezredforduló táján keletkezett dokumentumok szerint a Pakstól 10 km-re észak-keletre fekvő Madocsa és a 20 km-re délre fekvő Fadd halászfalvak egyházi birtokok lettek, a köztük lévő területtel együtt. Mivel az egyik 1009-ből származó forrásban nem jelenik meg Paks neve, feltételezhető, hogy a falu akkor nem volt lakott, vagy ha mégis, akkor is csak úgy 15-20 család élhetett itt. Paks neve 1333-ban jelenik meg ismét írott forrásban, egy pápai tizedjegyzékben, ami szerint Lőrinc paksi pap 23 báni dénárt fizetett.

Épített értékei a településnek a kápolnák (Szent Rókus, Szent Vendel, Kálvária kápolna), a kúriák (Daróczy, Kornis Szeniczey kúria, Cseh-Vigyázó kúria-amelyben a Városi Múzeum található), a templomok (pl. a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templom). A Duna-parton lévő sétány a százéves, védelem alatt álló gesztenyesorral idillikus hangulatot sugároz.

Országos ismertségét legfőképpen az atomerőműnek köszönheti, amelynek jól felszerelt látogatóközpontja sokak számára nyújt egyedi élményt.

A ferences rend 1752-ben tért vissza Paksra, ahol egy viszonylag szerény épületet vettek meg, majd ehhez egy kápolnát építettek, amit 1759-ben szenteltek fel. A rend nem sokáig működhetett itt, mert II. József alatt a kolostort felszámolták. Az épületet új birtokosa, a Vigyázó család kúriának építette át. Ma ez az épület a Városi Múzeum.

Városi Múzeum
Állandó kiállítások:
- Kőtár
- Paks történetének tanúi
- Pákolitz István költő emlékszobája

Saját tapasztalat
Az épület jó állapotban van, de csak egy részében (fele) van a múzeum, az idő rövidre volt szabvat, így belülről semmi sincs. Egy picike udvar van előtte, erről néhány képet tudtam készíteni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *