Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2083

Huszár Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Tereske, Kossuth u. 84.
GPS koordináta N 47.949554,E 19.193271
Régió Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2014-05-15Szabadon álló, földszintes, kontytetős épület. Középső, téglalap alaprajzú szárnyához egykor nyitott, mára beépített, oszlopos folyosók kapcsolják a D-i, téglalap alaprajzú, és az É-i, L alaprajzú szárnyat. A középső szárny középső tengelyei előtt a Ny-i homlokzaton néhány lépcsőfokkal megemelt, oszlopos, timpanonos portikusz, a K-i homlokzaton hasonló kialakítású, pilaszteres középrizalit. Az É-i és a D-i szárny erősen átépített. A középső szárny kéttraktusos, középfolyosós, síkmennyezetes helyiségekkel. Nyílászárói 19-20. századiak. A másik két szárny belseje átalakítva. Pince a D-i alatt. A kert végében: egykori istálló és cselédlakások, könyvtárrá és tornateremmé átalakítva. Építtette a Huszár család 1848-ban.
A kert végében ma 1 hrsz alatt az egykori cselédlakásokból és istállókból kialakított könyvtár és tornaterem borzalmasan átépítve. " L " alakú alaprajzú, földszintes, de a tornateremnél megemelt, úttól kicsit beljebb, szabadon álló épület. Cseréppel fedett kontyolt, nyeregtetős, ill. a tornaterem felett hullámpalával fedve. Nem védett nem is érdemes.(http://muemlekem.hu/muemlek?id=6844)

A baráthi Huszár család előkelő birtokos család Nógrád, Hont, Bars, Esztergom és Pest
megyékben. Törzse Huszár I. Márton, ki a háborús viszonyok között, régi nemességi okmányainak elégése után Rudolf királytól 1591-ben régi nemességét bizonyító és megerősítő királyi címeres levelet nyert.(http://www.tereske.hu/lap01.htm)

A kastélyt a Huszár család építtette klasszicista stílusban, 1848-ban. A foépület téglalap alaprajzú, földszintes. Utcai homlokzatán középrizalit, a kert felé négy oszlopos, kocsifelhajtós portikusz helyezkedik el, mindketto timpanonnal van lezárva. A homlokzatot egyszeru fejezettel formált falpillérek tagolják. Az épület középfolyosós, belso elocsarnokos elrendezésu. A két oldalszárny különbözo méretu, a baloldali a terep lejtése miatt dél felol emeletes kialakítású. Homlokzatuk két-két féloszloppal díszített. A foépülethez négy-négy oszloppal tartott, eredetileg nyitott nyaktaggal kapcsolódnak. Ezeket újabban elfalazták, kis toldalékok is épültek. Új, magas kazánkéményével a muemlék összképét teljesen elrontották.(http://www.nograd.net/nmk/nograd/muemlek/tereske.html)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *